Terex Cummins együttműködés a hidrogén meghajtásban

Hidrogénmotorok alkalmazásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Terex Advance és a Cummins.

2023. szeptember 27.

A világszerte ismert motorgyártó Cummins és a speciális, menetirány szerint előre ürítő mixerkocsikra szakosodott Terex Advance néhány napja jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a Cummins X15H belső égésű hidrogénmotor-család integrációjáról a Terex Advance Commander szériájának modelljeibe.

Az X15H motorok szériagyártása várhatóan még az évtized vége előtt megkezdődik, ezt követően pedig a Commander sorozathoz a jelenlegi Cummins dízelmotorok mellett zéró karbonkibocsátású hidrogénüzemanyagos hajtáslánc is rendelhető lesz.

„A belső égésű hidrogénmotorok életképes, alacsony károsanyag-kibocsátású alternatívát jelentenek nehéz ipari alkalmazások esetén, ideértve például a gyakran terepen közlekedő, nagy igénybevételnek kitett betonmixereket is. Izgalmas látni, hogy a nagy gyártók, amilyen a Terex Advance is, vezető szerepet vállalnak a karbonkibocsátás-mentes technológiák elterjesztésében, különösen ha speciális tehergépkocsikról van szó” - nyilatkozta a szándéknyilatkozat aláírása alkalmából Jim Nebergall, a Cummins hidrogénmotor-üzletágának vezetője.

A Cummins egyedülálló többüzemű motorcsaládjának tagjaként az X15H a már jól ismert belső égésű technológiákra épül. Ennél fogva könnyen beépíthető a tehergépkocsikba anélkül, hogy a jármű kialakítását vagy üzemeltetési paramétereit komolyabban meg kellene változtatni. Sőt, az X15H és a Cummins meglévő dízelmotorjainak közös részegységei az alkatrészek beszerzésénél is előnyt jelentenek, illetve a meglévő karbantartási gyakorlatok sem igényelnek különösebb átdolgozást.

„Hisszük, hogy a belső égésű hidrogénmotorok jelentős szerepet játszanak majd mind a közúti, mind a nem közúti járművek dekarbonizációjában. Dízelmotorokéhoz mérhető teljesítményével és nyomatékával az X15H olyan motoralternatívát kínál ügyfeleink számára, mely megbízhatóan teljesít, legyen szó akár a legkomolyabb igénybevételről vagy a legzordabb üzemeltetési környezetről” – tette hozzá Jim Nebergall.

A belső égésű hidrogénmotorok lehetővé teszik, hogy a speciális járművek is megfeleljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó Phase 3 szabványnak, melyet az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) javasolt, mialatt változatlanul teljesítik a legfontosabb teljesítménybeli elvárásokat is.

A most aláírt szándéknyilatkozat egyben jól jelzi, hogy az ügyfelek világszerte egyre komolyabb érdeklődést mutatnak a belső égésű hidrogénmotorok iránt, kiváltképp, hogy korábban több flottaüzemeltető, egy tehergépkocsigyártó és egy traktorgyártó is kötött már hasonló megállapodást.

Forrás: Terex-Cummins sajtóközlemény

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©