Óriásgép javítja a vasúti alépítményt a Balaton déli partján

2014. szeptember 11.

Naponta átlagosan 650-750 métert halad a Balaton déli partján használt vasúti alépítmény kicserlését végző gép. A monstrum korábban már bizonyított.
 
Első ütemben a 11 napos éjjel-nappali munkavégzés alatt a PM 1000-es 2000 tonnás alépítmény-javító óriásgép segítségével átépítik a Siófok és Zamárdi felső vasútállomások közötti nyíltvonali szakaszt. A technológia a világ legkorszerűbb alépítmény-javítási eljárása, amely minőségben, hatékonyságban és gazdaságosságban is egyedülálló. A géplánc egyik legnagyobb előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy a meglévő vágány alatt, annak elbontása nélkül végzi el az új alépítmény megépítését. 
 
 
A Lepsény - Szántód-Köröshegy vasútvonal korszerűsítését végző mintegy kétezer tonnás óriásgép a dél-balatoni vasútvonal fejlesztésének nyitóünnepségén Siófokon 2014. szeptember 9-én (MTI)
 
Az 1115 m hosszú gépóriás csapadékos időjárásban is folyamatosan tud dolgozni, 24 órás munkavégzés esetén átlagosan 650-750 métert halad, ami a hagyományos technológia tempójának kétszerese. A gép a meglévő zúzottkőágyazat anyagát újrapattintással érdesíti, rostálja és mossa, így kiváló minőségű ágyazattal adja át a pályát. A védőréteg alsó 15-20 cm-es részét újrahasznosított kőanyagból készíti el, ezzel nagymérvű helyszíni anyag-újrafelhasználást tesz lehetővé.
 
A beruházás
 
A dél-balatoni vasútvonal fejlesztésével 32 kilométeren Lepsény-Szántód, Kőröshegy állomások között újítják fel a vasútvonalat, a vonatok a jelenlegi 60-80 helyett 100 km/órás sebességgel közlekedhetnek 2015 nyarától. A fejlesztéssel rövidül a menetidő, és ütemessé válhat a menetrend. Szabadifürdő megállóhely - Siófok állomás - Zamárdi felső állomás között új második vágányú szakaszok épülnek. 17 kilométeren zaj- és rezgéscsillapító sínágyazatot, Balatonvilágoson, Siófokon és Zamárdiban összesen mintegy 4 kilométeren zajárnyékoló falat telepítenek, így a Balaton part zajterhelése jelentősen csökken. 
 
A munkálatokat a Déli-part 2013 Konzorcium végzi nettó 29,99 milliárd forint értékben az Új Széchenyi Terv keretében, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként, a Kohéziós Alap (KA) társfinanszírozásával. 
 

Ugyanott, közelebbről (MTI)

Videó:

A TV2 korábbi riportja a gépről:

Forrás: MTI, NFI

Fotók: MTI, Varga György, Videó: NFI, TV2

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©