A legmenőbb gépek a bányában

2015. március 06.

Egy bánya működéséhez több munkagépre is szükségünk van. Nem mindegy azonban, hogy milyen gépeket választunk, ha igazán menő bányát akarunk működtetni, minden kategóriából a legmenőbb gépeket kell, hogy válasszuk. Eljátszottunk a gondolattal, milyen gépekre ruháznánk be, ha megnyernénk a lottő főnyereményét.

1. Törőgép

A keményebb kőzet feltörésére biztos szükségünk lesz valamilyen törőgépre. Az egyik legvagányabb a piacon szerintünk mindenképpen a Kleemann Mobicat MC 110R (S) típusú mobil pofástörője. A 38,5 tonnás gép óránként 300 tonna anyagot tud felaprítani, a tartálytérfogata 5,5 köbméter, és egy 248 kW-os motor dünnyög benne. A gyártó kék-törtfehér színeiben pompázó törőgép nem is kétség, a legszebb, amit kapni lehet.

Kleemann Mobicat MC 110R munka közben

2. Lánctalpas kotrógép

Elegáns vonalvezetés, masszív alkat, strapabíró szerkezet, a legmenőbb kotrógép csakis a Caterpillar 336EL Hibrid lánctalpas kotró lehet. A 230 kW teljesítményre képes szépségben a gyártó új Cat® C9.3 ACERT™ motorja berreg, és pár centi híján 7,5 méter mélyen tudja felszántani a terepet. A mjadnem 20 tonna emelőkapacitással dolgozó gép a lánctalpas kotrógépek kategóriában a legmenőbb választás.

A Caterpillar 336EL Hibrid lánctalpas kotró

3. Homlokrakodó

A kitermelt, vagy épp feltört anyagot valaminek fel is kell emelni, hogy a szállítójárműbe rakja. Ha vagány homlokrakodóval akarnánk villantani, a Volvo L 110H típusú homlokrakodójára esne a választásunk. A D8J típusú motorral ellátott 175,8 kN szakítóerejű 18 tonnás gép akár 9,5 köbméter földet is fel tud emelni, ha arról van szó.

 Volvo L 110H homlokrakodó

4. Kamion

Stílusosságot a listánk utolsó tagjától is megköveteljük, nem mindegy, hogy a kitermelt anyagot, milyen gép szállítja el a bányánkból. Ha vagány szállítójárműbe akarunk beruházni, legyen az a Renault Kerax 8X8-as típusú nyolc többtengelyes hajtása kamion (két kormányzott -hajtott híd elöl és két hajtott híd hátul). Ennek köszönhetően szinte bármilyen akadályon képes átkelni, és elérni a szinte járhatatlan területeket. Az Euro V-ös DXi 11 motorral ellátott jármű 50 tonnát nyom, és a legmenőbb a kategóriájában.

Fotók: Wirtgen-group.com, Agg-net.com, Oemoffhighway.com, Renault-trucks.at

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©