Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

Két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító üzem létrehozását tervezik itthon és Szerbiában.

2022. december 12.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast cégcsoport és a Market Építő Zrt. két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyár létrehozására Magyarországon és Szerbiában - jelentették be a társaságok közös sajtótájékoztatójukon Budapesten december elején.

Az aláírás alkalmából rendezett sajtóeseményen a vállalatvezetők ismertették az együttműködés kialakulásának hátterét, miszerint az utóbbi években fokozott ellátási nehézségek jellemezték az ásványi hőszigetelőanyagok hazai piacát, amely mind az építőanyag kereskedelmi, mind az építőipari kivitelezői szegmens munkáját nehezítették. A hőszigetelőanyagok iránti kereslet növekedése tovább mélyítette a hazai piac ellátási problémáit, és rávilágított a magyar tulajdonú gyártói háttér hiányának negatív hatásaira.

Az energiaárak drasztikus növekedése, a kibontakozó európai energiaválság és az egyre sürgetőbb klímavédelmi kihívások előrevetítik a hazai piac ellátottságának és a magyar építőipari szereplők versenyképességének további romlását az ásványi hőszigetelőanyagok terén. Mindezek pedig cselekvésre sarkallták a két jelentős magyar tulajdonú építőipari vállalatot, amely egy mindkét fél számára előnyös üzleti megállapodás létrejöttében öltött formát.

A Masterplast és a Market stratégiai együttműködésében olyan kőzetgyapot gyárak közös létesítését célzó határozott szándékát rögzíti, amelyek kifejezetten a magyar és közép-kelet európai piaci igények ellátását biztosíthatják. Az új gyárak Magyarországon és/vagy Szerbiában létesülhetnek, a partnerek közlése alapján az első közös projekt konkrét terveinek ismertetése már 2023 első negyedévében érkezhet. A két vállalat 50-50 százalékos tulajdoni arány mellett működő gazdasági társaságba szervezi a közös munkát. A projektek megvalósításához, azok nemzetgazdasági stratégiai jelentősége miatt állami támogatási forrásokkal is terveznek. 

Vattacukor súlyú termék szállítása közúton nagy mennységben nem fenntartható

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke az eseményen kiemelte, hogy óriási szükség van a régióban hőszigetelő anyagok gyártására a tartósan magas energiaárak miatt. Magyarországon az épületállomány 80 százaléka gyengén vagy sehogy sem szigetelt - tette hozzá.

A hőszigetelő anyag helyi, illetve regionális gyártásának nincs alternatívája, ez egy prosperáló terület lesz a jövőben - hangsúlyozta a vezető. A termék iránti igény egy gyengébb piaci környezetben is nőni fog várhatóan, de ha a nehézségeken túljutnak a gazdaságok, 2025-től még jelentősebb piaci kereslettel számolnak az ismét élénkülő általános építőipari környezetben. A beruházás 2024 közepe felé válhat termelőképessé, a két üzemből az egész régiót el tudják majd látni. Beszélt arról is, hogy Magyarországon egyetlen multinacionális gyártó működik a szegmensben, amely a hazai piacot nem tudja ellátni, és termékei egy részét exportálja.

A magyar gyártókapacitás létrehozása azért is kiemelten fontos Tibor Dávid szerint, mert a vállalat az utóbbi időszak hektikus piaci körülményei között számos esetben nem kapott elegendő árut, a piaci szereplők sokszor indokolatlanul magas áron szállítottak - fejtette ki az elnök. Jót fog tenni a piacnak a versenyhelyzet, az építőanyag-kereskedelem és -felhasználás stabilabbá válik - összegezte. A vállalat azzal az üzenettel lépett a tőkepiacra, hogy a befolyó tőkét a kőzetgyapot- és üveggyapot-termelés elindítására fogja használni.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatóságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőanyagok beszerzése az elmúlt időszakban komoly kihívássá vált a cégek számára; a járvány megmutatta, hogy Magyarország mennyire kiszolgáltatott helyzetben van, miután importra szorul hőszigetelő anyagokból.

2021-ben a vállalat áruellátása megszakadt, a szállítmányokat nyugat-európai országokba irányították. Törökországból, 1700 kilométerről sikerült végül hőszigetelő anyagot beszerezniük - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a "vattacukor" súlyú termék szállítása nagy mennyiségben a közúton környezeti szempontból nem fenntartható. Arra jutottak, hogy a magyar építőanyag-gyártás állapota kezdetleges, ezért is döntöttek a projektekt mellett. A cég egyrészt a saját áruigényét kívánja biztosítani, de emellett a magyar építőipari kultúra fejlesztéséhez is hozzá kíván járulni.

A sajtóeseményen újságírói kérdésre, hogy mekkora lesz a két gyár beruházási igénye, Tibor Dávid elmondta; Szerbiában várhatóan változtatnak az eddig tervezett helyszínen, Magyarországon pedig még zajlik annak kijelölése, így pontos összeget még nem tud mondani.

Fotón balról jobbra: Ács Balázs (Masterplast Nyrt. alelnök), Tibor Dávid (Masterplast Nyrt. elnök), Scheer Sándor (Market Építő Zrt. igazgatóság elnöke), Báthory Balázs (Market Építő Zrt. innovációs vezérigazgató-helyettes)

A két vállalat

A Masterplast csoportot 1997-ben alapították, 10 országban rendelkezik leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A vállalat árbevétele 191,5 millió euró (70 milliárd forint) volt 2021-ben, ami csaknem 64 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A cég papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában kereskednek, csütörtökön a részvények 3990 forinton zártak, az elmúlt egy évben értékük 2700 forint és 4520 forint között változott.

A Market Építő Zrt. 1996-ban alakult meg, évente közel 40 beruházást valósít meg, melyekkel a magasépítés teljes spektrumát lefedi. A vállalat árbevétele az első fél évben elérte a 139,7 milliárd forintot, ami 5 százalékkal meghaladta az üzleti tervben kitűzött célt.

Forrás: MTI, Masterplast.hu

Fotók: Masterplastgroup.com, Market.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©