Idén sem áll le a hazai építőipar bővülése

A magas bázis miatt 5-10 százalék körüli növekedés várható 2020-ra a szakértők szerint.

2020. január 17.

Az építőipari termelés 2019 első 11 hónapjában több mint 24 százalékkal nőtt, az ágazat bővülése vélhetően 2020-ban is folytatódik, a magas bázis miatt 5-10 százalék körüli volumen növekedés várható - így kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.

A KSH legfrissebb közlése szerint tavaly novemberben az építőipari termelés 6,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, októberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 4,5 százalékkal csökkent.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az építőipar novemberi számai azt mutatják, hogy az ágazat termelési értéke 2019 egészét tekintve megközelíti a 4300 milliárd forintot.

Kiemelte, a 2019. első 11 hónapjában éves összevetésben mért 24,4 százalékos növekedés pedig azt támasztja alá, hogy az építőipar tavaly is meg tudta őrizni a 2018-ban elért 20 százalék feletti növekedési ütemét. Az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipar termelése jövőre is emelkedni fog, a magas bázis miatt 5-7 százalékkal számol a szakszövetség.  

Idén is lesz munka (illusztráció)

A KSH jelentéséből kiderült, hogy az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 8,3 százalékkal elmaradt a 2018 november végén mért adattól. Koji László szerint ez több tényezővel magyarázható: már csaknem teljes egészében kihelyezték az európai uniós forrásokat, újabb nagy értékű forrásokra pedig az uniós költségvetési ciklus lezárása miatt 2021-ig várni kell.

A nagy megrendelőknél, mint a főváros és az egyes megyei jogú városok vezetése az önkormányzati választások miatt megváltozott, ezért az általuk igényelt építési beruházási célú megrendelések megtorpantak; a harmadik oka pedig az volt, hogy a lakosság és az ingatlan fejlesztők is az utolsó pillanatig kivártak a lakásépítés területén, mindezt az építési engedélyeknél tapasztalható visszaesés mutatja.

Magas bázis

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte, 2019 egészében az építőiparban csaknem 30 százalékos bővülésre számít, 2020-ban pedig 10 százalék körüli növekedést vár a magas bázis miatt.

Az elemző szerint az építőipar hónapról hónapra egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakul, a trend azonban továbbra is érdemi növekedést mutat. Az okok közé tartozik például a szakemberhiány, ami a lakó- és irodaépületeknél eredményez csúszásokat, az utóbbi egy évben láthatóan csökkent az átadások száma, de a téli időjárás sem kedvez a külső munkálatoknak.

A visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban - ahogy az építési engedélyszámokon is látszik -, a lakóingatlan piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari konjunktúrában a következő években.Ugyanakkor megjegyezte, hogy az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások lesznek a motorjai továbbra is az iparágnak.

Az uniós forrásokon alapuló fejlesztések kezdenek kifutni

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában közölte, a tavaly novemberi 6,8 százalékos növekedés jelentős lassulás a korábbi hónapok eredményeihez képest. Hozzátette, az épületépítések november végi szerződésállománya 46 százalékos éves növekedése mellett az út-, vasútépítéseket és mélyépítési beruházásokat is magában foglaló egyéb építményeknél több mint 20 százalékos visszaesés következett be.

Mindez azt jelenti, hogy a részben uniós forrásokon alapuló fejlesztések kezdenek kifutni. Az épületek építésénél viszont a lakásépítések mellett a kereskedelmi ingatlanoknak köszönhető a növekedés. Az elemző szerint a legfrissebb adatok megerősítik, hogy 2020-ban az építőipar a korábbinál jóval lassabb növekedésre áll át, és míg az ágazat 2019-ben vélhetően több mint 20 százalékkal bővült, idén 10 százalékos emelkedés várható.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-nek küldött közleménye szerint bár novemberben nőtt az építőipar teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, de a növekedés lassult. Az ágazatra vonatkozó új szerződések volumene novemberben jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit, azonban a teljes szerződésállomány a projektek elkészülte és az uniós források lekötöttsége miatt bár továbbra is magas, de majdnem 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Az elemző úgy vélte, hogy az építőipar hozzájárulása 2019. negyedik negyedévében és 2020-ban is várhatóan pozitív lesz, de a korábbi időszakok kiemelkedő értékétől elmarad.

Forrás: MTI

Fotó: Gettyimages.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©