Hiúz ábrándok

2013. június 29.

2007-ben történetének legnagyobb értékű felvásárlásával szerezte meg a koreai Doosan csoport az amerikai Bobcat építőgépgyártó céget. A kis méretű Észak-Amerikában honos hiúzról elnevezett vállalat azonban súlyos veszteséget könyvelt el idén az első negyedévben, ami komoly fejtörést okoz a gazdájának.

Az elkönyvelt veszteség Európában 11,1 millió euró (majdnem 3,3 milliárd forint) az Egyesült Államokban pedig  14,7 millió dollár (11, 3 millió euró, illetve szintén 3,3 milliárd forint), ráadásul a cég vesztesége évről évre bővül.

Pedig 2007-ben a Doosan 4,9 milliárd dollár értékben vett meg három az amerikai Ingersoll Rand által birtokolt üzletágat, azzal a reménnyel, hogy növelheti jelenlétét az amerikai piacon. "A fogyasztói bizalom Egyesült Államok és Európa  lakáspiacán nem olyan erős, mint az várható volt. Ez arra kényszeríti a csoport nehézgépek részlegét, hogy továbbra is csökkenő tendenciát mutasson egyre bővülő veszteséggel" – értelmezte a számokat Lee Jae-won, a koreai Dongyang Értékpapír elemzője a Korea Times-nak.

A Doosan másik egysége, a Clark Equipment ugyan nyereséges volt, de  a nyereség mértéke 34 százalékkal kevesebb, mint a tavaly ugyanezen időszakban. "Az egészen pangó piacon a magas költségek is rontják a mérleget" - tette hozzá Lee.

bobcat 03Egy Bobcat gép munka közben (illusztráció)

A Doosan pénzügyi mérlegét az is rontja, hogy a 2011-ben 750 millió dolláros a Koreai Fejlesztési Banktól kapott, a Bobcat felvásárlásra felhasznált hitelből már csak a kamatokra 35 milliót ki kellett fizetnie a banknak. A kölcsön teljes összege 970 millió volt, a többit egyéb koreai bankok adták össze. Mivel a Doosan egyéb európai leányvállalatai is veszteségeket jelentettek idén, igen csak főhet a vállalat feje a 2007-es nagyvonalú amerikai felvásárlás miatt.

A Korea Times által megszólaltatott szakértő szerint nem valószínű, hogy Bobcat idén nyereséges tud lenni az Egyesült Államokban, így bővüléssel számolni egyelőre csak hiú ábránd a cég számára.

(Forrás: Korea Times)(A képek forrása: Morguefile.com)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©