Hazai építőanyag-gyártók hírei

Közösen épít üveggyapot gyárat Szerencsen a Masterplast és a Selena, jövőre adhatják át a BUILD IT Mérnökiroda új modulházgyárát Sóskúton.

2023. június 30.

Közösen épít üveggyapot gyárat Szerencsen a Masterplast és a Selena

A lengyel Selena Group 50 százalékos részesedést szerez a szerencsi üveggyapot-gyártási projektben, az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártóüzem létesítését a Masterplast a Pimco Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte.

Az építőanyagokat gyártó Masterplast június 29-én adta hírül, hpgy a gyártásfejlesztési projektcégben a Selena 10 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

A Pimco Kft. Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA támogatással, valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van, valamint a gyártástechnológia beszállítóit is kiválasztották már - ismertette a Masterplast.

A 11 500 négyzetméter nagyságú új üzem - 47,5 millió eurós beruházással - évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelőanyag gyártására lesz képes, és a tervek szerint 2025 első félévében megkezdi az üzemszerű termelést.

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsment jogokat a Masterplast gyakorolja majd, így a cég teljesítményét a vállalat konszolidált eredményeibe számítják be.

Az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és a korszerűsítési munkáknál is jól használható. Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó elvárások növekedésével együtt bővül, a korábbi években áruhiány és lassabb teljesítés jellemezte az ellátási láncok működését.

A termék egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amelyet a gyártás során újrahasznosítanak a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzem környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával lesz felszerelve, amelynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja.

Az 1997-ben alapított Masterplastnak 10 országban van leányvállalata. A vállalat 2021-ben 191,5 millió euró, 2022-ben csaknem 201,8 millió euró (74 milliárd forint) árbevételt ért el, az adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 2022-ben 15,7 millió euróra (5,8 milliárd forint) csökkent.

A Masterplast Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papír árfolyama szerdán 2475 forinton zárt, egy éven belül 2250 és 4440 forint között változott.

Jövőre újabb modulházgyárat adnak át Sóskúton

Jövőre adhatják át a BUILD IT Mérnökiroda Kft. Magyar Multi Program támogatásával épülő, évente 100 ház összeszerelésére alkalmas modulházgyárát; a gyártó a várhatóan néhány éven belül Magyarországon is felpörgő készházépítési-piacon 4-5 százalékos piaci részesedésre számít - tudósított terveiről a cég június 29-én.

A beruházó több mint 1,556 milliárd forintot nyert a pályázaton a Pest megyei Sóskúton épülő üzemre, a projekt teljes költsége a gyártósorral együtt meghaladja a 3,112 milliárd forintot. A moduláris készház-technológiát a BUILD IT Mérnökiroda a ModulWood Zrt.-vel fejleszti. Az építmények elemeit a helyszínre szállítva rakják össze autódaruval, az összeállítás körülbelül 10 napot vesz igénybe, tehát akkor is versenyképesek, ha a lehető leggyorsabban kell jó minőségű lakóépületeket átani.

A beruházást az egyre nagyobb megrendelői igényekkel indokolták, belföldön elsősorban a fiatal, tehetősebb vásárlók érdeklődésére számítanak. A magyarországi piac ugyanakkor még viszonylag szűk, hiszen évente csupán 2000-2200 készház épül, miközben Csehországban körülbelül 3500, Ausztriában 5000 darab. Nagyobb érdeklődés tehát inkább külföldről várható, akár árvíz vagy háború utáni újjáépítésekben is hasznosak lehetnek a modulházak - írták.

A gyártó ugyanakkor bízik a belföldi piac fejlődésében, számításaik alapján a készre szerelt házak 5 éven belül 30-40 százalékkal részesedhetnek a családi házas építkezésekből. A BUILD IT Mérnökiroda ebből 4-5 százalékos piaci arányt érhet el - olvasható a közleményben.

A budapesti cég a beszámolója alapján 2021-ben több mint 3,1 milliárd forint, 2022-ben majdnem 7,5 milliárd forint forgalommal zárt. Éves nyeresége 423,4 millió forintról 425,5 millió forintra nőtt.

Forrás: MTI

Fotók: Masterplast, BUILD IT Mérnökiroda Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©