Csökkenő építés aktivitás

Gyengén indult az év az építőiparban.

2023. május 11.

Nagyon alacsony Aktivitás-Kezdés jellemezte a hazai építőipart 2023 első negyedévében, mindössze 374 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Ilyen alacsony összegű építkezés-indításra három hónap alatt egészen 2016 óta nem került sor. A kiugrónak számító 2022 első negyedévhez képest, szinte negyedére esett vissza az Aktivitás-Kezdés, de 2021 első három hónapjához viszonyítva is több mint 40 százalékos volt a csökkenés. Különösen nagyon szerénynek tűnik az elindított munkák összege, illetve nagynak az esés mértéke, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt időszakban nagyon jelentős árváltozás jellemezte a szektort. Változatlan árakon nézve 2012-ben indultak csak kisebb volumenben kivitelezések három hónap alatt, a csökkenés pedig 2021 első negyedévéhez képest változatlan árakon már meghaladja a 60 százalékot. (1.ábra)

A visszaesés a magasépítéseket sem kerülte el

A megkezdett magasépítési kivitelezések értéke nem érte el a 300 milliárd forintot 2023 első három hónapjában, ami így az utóbbi évek egyik legszerényebb negyedévét jelentette. Utoljára 2020 második, harmadik és negyedik negyedéveit jellemezte csak hasonló összegű építkezés-indítás. Az Aktivitás-Kezdés csökkenése 2021 és 2022 első negyedéveihez képest 42-48 százalékos volt. Változatlan árakon nézve pedig a visszaesés még inkább látszik, ilyen alacsony számok utoljára 2013-2014-ben jellemezték a szektort.

Az Aktivitás-Kezdés csökkenés a lakáscélú és a nem lakáscélú magasépítések esetében is tetten érhető volt. A lakáscélú magasépítéseknél a megkezdett kivitelezések értéke 40 milliárd forint alatt maradt, míg a nem lakáscélú magasépítéseknél az Aktivitás-Kezdés körülbelül 260 milliárd forintot tett ki. Változatlan árakon nézve az említett számok 2014-2015-ös szintet jelentettek volumenben.

Az idei év első három hónapjában indult legnagyobb magasépítési projektek közé több logisztikai központ is tartozott, mint a Robert Bosch Power Tool logisztikai központja Miskolcon, a BMW logisztikai központja Debrecennél, a Waberers központja Ecsernél, vagy a Bliszter-Labor-Telemedicina központ Bicskén. Szintén elindult több üzem és raktárépület építése is, mint a Schneider Electric Duna Smart Power System okosgyára Dunavecsén, a Mercedes-Benz karosszériaelem-gyártó üzemének II. üteme illetve  összeszerelő üzemének II. üteme Kecskeméten, a Nestlé Purina állateledelgyártó üzemének újabb üteme Bükön vagy a Rheinmetail lőszergyár Várpalotán. A nagyobb projektek közé került még két szállodaépítés is, a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda, illetve a Movenpick Palace Hotel Budapest.

Mélyépítés kevés indult

A mélyépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés tovább csökkent 2022 második, harmadik és negyedik negyedévét követően. Nem érte el a 80 milliárd forintot a megindult kivitelezések összértéke, amilyen alacsony összegre 2016 óta nem volt példa. Változatlan árakon összehasonlítva pedig a volumen a 2012 óta tartó vizsgálati időszakban még soha nem volt ilyen alacsony egy negyedévben sem.

Út- és vasútépítésből mindössze körülbelül 20 milliárd forint értékben indultak beruházások, míg a nem út- és vasútépítéseket körülbelül 60 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés jellemezte, ami nagyjából 2021 harmadik és negyedik, illetve 2022 első negyedéves szintet jelentett.

A legnagyobb projektek közé 2023 első három hónapjában alig került mélyépítési projekt, a szektorba tartozó nagyobb beruházások közé sorolható az Oroszlányi Zagytér beruházás, a Budapesti Szabadkikötő projekt, illetve a Hungaroring közműhálózat fejlesztése.

Alig indultak társasházi lakásépítések

Az év első három hónapjában nagyon kevés társasház kivitelezése indult meg. A társasházi Aktivitás-Kezdés értéke utoljára 2020 harmadik negyedévében volt a jelenleginél alacsonyabb, míg ez előtt csak 2015 negyedéveit jellemezte hasonló összeg. Változatlan árakon pedig még jelentősebb a visszaesés, az idei első negyedév szintje a 2014-es évet idézi volumenben. Hozzá kell azonban tenni, hogy a tavalyi utolsó negyedévben több fejlesztő is a projektjeik újabb ütemének elindítása mellett döntött, amelynek következtében a piaci kedvezőtlen körülmények ellenére az Aktivitás-Kezdés növekedett az előző negyedévekhez képest. Éppen ezért szinte várható volt, hogy az ezt követő három hónap nem a jelentős építkezés-kezdések ideje lesz, ugyanakkor a két negyedév együtt gyenge számokat jelentett.

A piaci kilátások pedig a jövőre nézve sem kedvezőek, a hitelek kamatlába továbbra is nagyon magas, így drága a finanszírozás, ami jelentős negatív hatással van a lakáspiaci keresletre. A piaci visszaesést mutatja, hogy a lakáspiaci tranzakciók töredékükre estek vissza akár a tavalyi utolsó, akár az idei első negyedévet nézzük. Amíg pedig a hitelkamatok jelentős csökkenése nem látható, a piac továbbra is nehézségekkel küzdhet, melynek következtében a fejlesztők is óvatosak lehetnek a projektek elindításával. Beszédes, hogy 2023 első negyedévében a legnagyobb projektek közé társasházi lakásépítés nem tudott bekerülni.

2023 első három hónapjában a befejezett társasházi lakásépítések értéke közelítette a 100 milliárd forintot, ami növekedést jelent nem csak a meglehetősen alacsony 2022-es első negyedévhez képest, de a harmadik és negyedik három hónaphoz viszonyítva is. Az idei évre még további jelentős mennyiségű társasház átadás várható, de természetesen kérdéses, hogy ezek az építkezések nagy csúszása miatt valóban befejeződnek-e.

Az elmúlt 4 negyedévet nézve, a kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítések összértékének körülbelül 64 százaléka Közép-Magyarországon koncentrálódott, Budapesten kb. 61%-a. Ezzel szemben Kelet-Magyarországhoz a társasházi Aktivitás-Kezdés valamivel kevesebb, mint 18 százaléka kapcsolódott, míg Nyugat-Magyarország részesedése körülbelül 19 százalékot tett ki.

 

Részletek az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Ez az anyag három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá. ebi@ibuild.info

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©