Rekordsebességgel épül az új Dagály uszoda

Elégedett a a 2017-es budapesti vizes világbajnokság fő helyszínének, a Dagály uszoda építésével a nemzetközi szövetség is. Mutatjuk a részleteket.

2015. október 28.

Már több mint üt hónapja, május 15-én kezdődtek meg a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság központi létesítményének, a Dagály úszóaréna építésének munkálatai. A munkákkal a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) is elégedett.

Rendkívül elégedett a 2017-es budapesti vizes világbajnokság fő helyszínének, a Dagály Úszóarénának a munkálataival a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség. Cornel Marculescu, a szövetség ügyvezető igazgatója október közepén látogatta meg az építkezés helyszínét, ahol azt mondta, szerinte soha nem épült még olyan gyorsasággal úszócsarnok, mint most Budapesten, a Dagály strandnál. Marculescu és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a látogatás keretében aláírta az aréna végleges terveit Gyárfás Tamás FINA-alelnök, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017-es vb szervezőbizottságának társelnöke jelenlétében.

A tervek szerint 2017 májusára elkészülő úszóaréna a világbajnokságra 15 ezer, azt követően ötezer férőhelyes lesz. A környékbeliek életét nem zavarja meg az építkezés, és az előzetes tervekkel ellentétben a Dagály strand a 2016-os szezonban is nyitva tart majd.

Megnézték, hogy áll az építkezés - (Balról jobbra) Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna építési területén tartott bejáráson 2015. október 19-én. 

Jól haladnak

A komplexum a világbajnokság alatt 26 127 négyzetméter beépített alapterületen terül el, a bruttó szintterülete 67 188 nm lesz, az úszóversenyeket pedig egyszerre 14 693 fő nézheti meg majd a helyszínen. A vb utáni, végleges aréna befogadóképessége 5355 fő lesz, a beépített alapterülete 20 725, míg a bruttó szintterülete 47 953 nm.

A komplexumban egy 50 méteres, 3 méter mély verseny- és egy szintén 50 méteres, 2,20 méter mély bemelegítő-medence található majd, mindkettő mozgatható fallal, utóbbi pedig mozgatható padlóval. Emellett 10 méteres toronnyal ellátott, 5 méter mély műugró medence, egy hozzá tartozó melegedő medence, illetve tanmedence, jacuzzi, száraz műugró terem és edzőterem egészíti ki a létesítményt. Érdekesség, hogy ha az úszómedencék sávjait egy sorba raknák, hossza 1200 méter lenne, azaz három teljes kör egy atlétikai pályán.

Szakemberek dolgoznak a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna építési munkálatain 2015. október 19-én.

Ahhoz, hogy ez az óriási épületegyüttes időben elkészüljön, jelenleg 380 munkás dolgozik a helyszínen, de a két év alatt összesen 5000 ember dolgozik a projekt sikeréért. A munkafolyamat biztosításához 120 darab konténert állítottak fel a helyszínen, melyekben irodák és raktárak vannak, a dolgozók kiszolgálását is ezekből biztosítják.

Az építkezés eddigi szakasza alatt a bontási munkálatok és az alaplemez építéséhez szükséges földmunkákat is befejezték. A területen eddig 68 500 köbméter földet mozgattak meg, s az eddig megépült vasbeton szerkezetekhez 1720 tonna betonacélt és 22 085 köbméter betont használtak fel. A helyszínen a tervezett árvízvédelmi gát munkálatai is jól haladnak: 866 folyóméter hosszúságú, összesen 8541 nm felületű résfal épült. A földmunkák és az alapozás befejeződött, a szerkezetépítés üteme halad, az úszóaréna négy, egyformán 27 méteres saroktornya közül kettő már elkészült. Az arénát a tervek szerint 2017. május 15-én adják majd át, pontosan két évvel az alapkőletétel után. 

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©