Idén is folytatódnak a munkák a Városligetben

2019. január 02.

2019-ben több beruházás is elkészül a Liget Budapest projekt keretében és elkezdődik egyebek mellett az Új Nemzeti Galéria építése is – összegezte még december végén Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a projekt előrehaladását.

Idén tehát elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), valamint befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója és a komáromi Csillagerőd renoválása.

2019-ben kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai, emellett folytatódik a parkfejlesztés második üteme. Az OMRRK-ban végre minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy a műtárgyak kezelését, tárolását, állagmegőrzését a lehető legjobb körülmények között, a lehető legkorszerűbb eszközökkel tegyék meg.

Szintén megnyitja kapuit a komáromi Csillagerőd, ahol felújítás mellett kiállítótereket is létrehoztak, ezekben a Szépművészeti Múzeum impozáns gipsz-szoborgyűjteménye lesz látható. Az év első felében befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, amely 2019 nyarán a Millennium Házaként nyit majd, ahol először egy időszaki majd egy állandó kiállítás idézi meg Budapest és a Városliget első aranykorát.

2019-ben megindulhatnak az Új Nemzeti Galéria munkálatai is. "Óriási élmény a világ egyik legjobb építészirodája, a SANAA csapatával együtt dolgozni a galéria tervein" - jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette: az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, hamarosan kiírják a kivitelezési közbeszerzést, így a tervek szerint a jövő év elején elindulhatnak a munkálatok.

Idén indulhat a Magyar Innováció Házának az építése is. Az épület modern megfogalmazásban, de Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján épül újjá ikonikus kupolájával együtt, amely kilátóként működik majd. A parkfejlesztés második üteme is az év elején kezdődik a Hermina út-Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út által határolt terület délkeleti harmadán.

"Igazi családbarát újdonságokkal készülünk itt: felépítjük a főváros egyik legnagyobb, de egész biztosan legjobb játszóterét integrált és korosztályokra lebontott különleges játszóelemekkel, az aktív pihenést kedvelők számára pedig létrehozunk egy két kilométeres, teljes hosszán kivilágított futókört, mely mellett új sportpályák is helyet kapnak" - mondta a vezérigazgató. A terület teljes növényzete is megújul és egy hatalmas rózsakertet is létesítenek a Millennium Háza bejáratához.

Fotóriporterek és operatőrök a Liget projekt keretében a Fővárosi Állat- és Növénykertben megvalósuló Pannon Park készülő központi építménye, a biodóm sajtóbejárásán 2018. december 13-án. A 44 milliárd forintból megvalósuló komplexum terveit a The International Property Awards szakmai zsűrije Európa legjobb szabadidős létesítményének választotta.

2018 a Városliget életében

2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók a már elkészült projektelemeket birtokba is vehették.

Az Állatkerti körúton átadott Pavilonkert, a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága december végén átlépte a 100 ezer főt. Megnyílt a történetének legnagyobb megújulásán átesett Szépművészeti Múzeum is. A múzeumot október végi újranyitása óta több mint 70 ezren látogatták meg.

Pozitív visszajelzéseket kapnak mind a kutyás szervezetektől, a tanároktól vagy a látássérülteket képviselő szervezetektől. Az eddig elvégzett parkrehabilitációnak köszönhetően több ezer négyzetméterrel növelték a Liget zöldfelületét, létrehozták a főváros legkomplexebb kutyás élményparkját, futókörrel körbevett sportpályákat a környékbeli iskolák igényei szerint, de újjávarázsolták a Szépművészeti Múzeum környezetét és megújították Magyarország első, speciálisan a vakok pihenését szolgáló parkrészletét is.

Előrehaladott a kivitelezés az Ötvenhatosok terén, ahol a Néprajzi Múzeum épülete, valamint a parkolási gondok megoldására egy nyolcszáz autó befogadására alkalmas mélygarázs is épül, és a világhírű japán tervező, Fudzsimoto Szu tervei alapján a Magyar Zene Háza beruházás is elkezdődött. A fővárosi Állat- és Növénykert nagyszabású bővítése szintén jó ütemben halad előre.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Kovács Attila

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©