Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch technológiája

2022. december 20.

Az építőipari gépek üzemeltetése során bekövetkező gyakori balesetek – mint például a személygázolás vagy az akadályokkal való ütközés – megelőzése érdekében a vezetőknek a jármű teljes környezetére állandó rálátással kell rendelkezniük, és ez gyakran jelentős mentális stresszel és fizikai megterheléssel jár.

Az elektronikus vezetéstámogató rendszerek az építkezéseken is biztonságosabbá teszik a folyamatokat, miközben meg is könnyítik az építőipari gépkezelők munkáját. Ezek a technikák alkotják az automatizált építkezés első fokozatát.

Rugalmas érzékelőkoncepció építőipari asszisztensrendszerekhez

Az automatizált építkezés víziójának megvalósítása érdekében a Bosch már ma is számos asszisztensfunkciót kínál az építőiparban használt járművekhez. Ezek tehermentesítik a gépkezelőt, illetve biztonságosabbá teszik az építkezést. Az egyes funkciók – mint például a markológépek kanálterhelésének érzékelése vagy a gép előtti és mögötti biztonságot szolgáló ütközésfigyelmeztetés – közvetlenül járulhatnak hozzá a munkavégzés támogatásához. Ha e segédrendszerek embereket vagy tárgyakat észlelnek a veszélyzónában, vizuális és/vagy hangjelzéssel figyelmeztetik a vezetőt, és a kijelzőn meg is jelenítik az adott objektumokat. A vezető így a gépe körüli nehezen belátható területeket is jól áttekintheti.

Az érzékelők koncepciója különböző ultrahangos és radarmegoldásokból, valamint egy többkamerás rendszerből áll. Így lehetőség nyílik arra, hogy rugalmasan, illetve az adott alkalmazások és asszisztensfunkciók szerint személyre szabottan alakítsák ki a védelmet. Ennek érdekében a Bosch az autóipar területén rendelkezésére álló know-how és a jól bevált alaptechnológiák kínálta lehetőségeket kívánja kiaknázni, a terepes, nem közúti (Off-Highway) alkalmazásokra fejlesztve tovább azokat. A rendszerek így különösen robusztus konstrukcióval ötvözhetik a magasfokú üzembiztonságot, még a legzordabb üzemi körülmények között is.

Gyártóspecifikus asszisztensfunkciók koncepciója

Az érzékelők információinak egyszerű optikai feldolgozására fejlesztette ki a Bosch az Off-Highway Vision egységet, amely a többkamerás rendszer videostream-adatfolyamát mutatja. Mindezt egyfajta fedőréteggel (overlay) egészíti ki, amely vizuálisan kiemeli a radar- és az ultrahangos szenzorok érzékelési területén észlelt objektumokat. Az érzékelők adatainak elektronikus fúziója a különböző alapelven működő szenzorok előnyeit optimálisan ötvözve növeli az asszisztensrendszer teljesítményét.

Az építőipari gépek gyártói így olyan hitelesített és funkcionális alapmodulrendszert kaphatnak, amellyel a „Plug & Play” elve alapján igény szerint tervezhetik meg és fejleszthetik tovább saját segédrendszereiket. A lehetséges funkciók közé tartozik például a holttérfigyelés, az objektumfelismerés és a manőver-asszisztens.

Automatizáció az építőiparban

A jelenleg rendelkezésre álló asszisztensfunkciók az első lépést jelentik azon az úton, hogy a jövőben teljes mértékben automatizált és hálózatba kapcsolt gépeket használjanak az építőiparban. A Bosch és a Bosch Rexroth közösen, az Off-Highway Robotics Controller (ORC) teljeskörű, emellett az adott alkalmazáshoz illeszthető, tesztelt és ellenőrzött rendszerével segíti ezt a folyamatot. A Bosch automatizálási szoftvere és hardvere tökéletesen integrálható a Bosch digitális ökoszisztémájába (BODAS), amely támogatja a digitális átalakulást, ezzel pedig növeli a termelékenységet és a hatékonyságot.

Nyílik a CU.BE – A jövő gyárába hamarosan itthon is bepillanthatunk

2023-ban a magyarországi Bosch csoport Budapesti Fejlesztési Központjában nyitja meg kapuit a CU.BE, a Bosch Rexroth Kft. egyedülálló, innovatív élményközpontja. A CU.BE az ipar 4.0 szemléletformálás és tudásátadás helyszíne, ahol a látogatók gyakorlati példákon keresztül ismerhetik meg a hálózatba kapcsolt, automatizált és fenntartható ipari ökoszisztéma előnyeit. A CU.BE-ban a legmodernebb eszközökkel, például a kiterjesztett valóság technológiát használó szemüvegen keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók az ipari digitalizációval.

Forrás és fotók: Bosch Csoport

Lapunk december 12-én megjelent téli száma részletesen foglalkozik a bauma Innovációs Díj 2022. jelöltjeivel és nyerteseivel. A technológiáról ebben az összeállításban is olvashatnak.

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©