Két fontos fővárosi műemlék újult meg

Elékszült a Lánchíd évek óta tartó felújítása, az Andrássy úton található megújult Drechsler palotában pedig egy új szállodamárka jelent meg Budapesten.

2023. augusztus 08.

Átadták a megújult Lánchidat

Átadták augusztus 4-én a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt. Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat. "A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja" - fogalmazott.

A főpolgármester azt mondta, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy "kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében". A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését - fejtette ki. A beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.

Walter Katalin, a rekonstrukció irányítója, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megköszönte a budapestiek türelmét, és arról beszélt, hogy már tavaly decemberben, 18 hónappal a lezárás után visszaadták a híd útpályáját a közösségi közlekedés autóbuszainak, a taxiknak, valamint a motorral, a kerékpárral és a rollerrel közlekedőknek.

A BKK vezetője örömét fejezte ki, hogy az a forgalmi rend, amelyet a társaság szakmai javaslatként megtett, a budapestiek döntése értelmében fenn tud maradni állandó forgalmi rendként. A buszok kiszámíthatóbban és sokkal rövidebb idő alatt, a kerékpárosok pedig biztonságosabban tudnak átkelni a hídon, mint a felújítást megelőzően - mondta. Walter Katalin közölte, naponta 20 ezerrel kevesebb gépjármű kelhet át a hídon, mint korábban.

Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója elmondta, a pénteki nappal véget ért a Lánchíd 2021 óta tartó felújítása. Az első 18 hónapban készült el a "munka műszaki részének dandárja": elbontották a régi vasbeton pályalemezt, helyette új acélszerkezetű pályalemezt építettek, megújultak a híd kőfelületei és új korrózióvédelmi bevonatot kaptak a láncok. Ezeken követően végezték el a többi mellett a műemléki felújításokat is - közölte.

Csohány András kiemelte, az eredetileg tervezettnél rövidebb idő alatt, a szerződéses határidő előtt másfél hónappal történhetett meg a Lánchíd végleges forgalomba helyezése. Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak.

 

 

 

 

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). 

Új szállodamárka jelent meg a W Budapest Hotel átadásával

Új szállodamárka jelent meg Magyarországon, miután a QPR Properties megnyitotta 151 szobás luxusszállóját, a W Budapest Hotelt a budapesti  Andrássy úton álló Drechsler palotában - adta hírül a cég július utolsó napjaiban. Az egykor az Állami Balettintézetnek is helyet adó műemléképület szállodává alakítását két és fél év alatt végezte el a DVM-csoport integrált építészeti és építőipari szolgáltató - közölte a kivitelező DVM-csoport az MTI-vel. A szállodát a Marriott Internationalhez tartozó W Hotels üzemelteti.

A Drechsler palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883 és 1886 között épült francia reneszánsz és neogótikus stílusban. Az UNESCO világörökségi helyszínen álló védett műemlék 135 éves története során számos szerepet töltött be az intézményi és lakófunkciótól a vendéglátóipari felhasználáson keresztül a kiemelt kulturális szerepkörig. A palota az elmúlt két évtizedben teljesen elhagyatva állt - írták.

A rendkívül rossz állapotú palotát a DVM group (Magyarország) mint a projekt generálkivitelezője újította fel. Az örökségvédelem és műemléki helyreállítás jelentős gépészeti és elektromos megújulással egészült ki, amely a 16 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan minden helyiségét érintette. A kivitelezőnek az ötcsillagos szálloda műszaki elvárásaira is fel kellett készítenie az épületet - tájékoztattak.

Magyarország a Marriott International egyik legfontosabb piaca. Jelenleg nyolc szállodával rendelkezik a luxus szegmenstől (W Budapest, Ritz-Carlton Budapest, Matild Palace Budapest, Luxury Collection hotel) a prémium kategórián át (Budapest Marriott Hotel) a válogatott szolgáltatási lehetőségekig (Courtyard by Marriott Budapest City Center, Four Points by Sheraton Budapest Danube) a szabadidős és üzleti utazók igényeit egyaránt kielégítik.

Jelentős további fejlesztési terveik vannak az országban: miután a W Hotels márka debütált a régióban, az ősszel a Dorothea Hotel, Autograph Collection szállodával a legelső Autograph Collection szállodát is bevezetik Magyarországon - jelezték.

A Marriott globális szálláshely-szolgáltatási rendszere 2023 első negyedéve után közel 8400 szálláshelyet számlált, több mint 1 534 000 szobával. A világ legnagyobb szállodaláncát üzemeltető Marriott International konszolidált nettó árbevétele tavaly 20,773 milliárd dollár volt. A cég 2021-ben 13,86 milliárd dollár éves bevételről adott számot.

A W Budapest Hotel 2023. augusztus 3-án.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt,Balogh Zoltán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©