Budapesten tartanak ki legtovább az építőipar megrendelései

Az építőipar szerződésállománya országosan 28 százalékkal, míg Budapesten mintegy 15 százalékkal lett kisebb éves szinten - nyilatkozta az ÉVOSZ elnöke.

2023. július 06.

Koji László a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén ugyanakkor jelezte, hogy várakozásuk szerint az év második felében a megrendelésállomány volumene már Budapesten is jelentősen csökkeni fog.

Kiemelte, hogy minden megrendelői szegmens csökkenti a megrendelését, és különösen igaz ez a fővárosra, amely nem tanúsít beruházásélénkítő magatartást. Példaként említette, hogy Budapest nem támogatja helyi adókedvezményekkel a beruházásokat, emellett a fővárosban erőteljesen sújtja az építőipart a közterülethasználati díj mértéke, a logisztikai nehézségek és a viszonylag drága behajtási engedélyek.  

Koji László a megrendelésállomány csökkenése kapcsán jelezte, hogy ha nem jelennek meg kedvező folyamatok a fizetőképes kereslet oldalán az év második felében, akkor éves átlagban az építőipar országosan 5, Budapesten 2-3 százalékkal kevesebb foglalkoztatottal tervezi a rendelkezésre álló munkák elvégzését.

Emlékeztetett, hogy az építőipar tavaly 385 ezer embert foglalkoztatott, 38 százalékuk, körülbelül 140 ezer ember budapesti székhelyű vállalkozásoknál dolgozott. A fővárosban főtevékenységét tekintve 26 ezer építőipari vállalkozás van bejegyezve, amelyek között országos összehasonlításban meghatározó részt képviselnek a közepes és nagy cégek.

Arra is kitért, hogy 2022-ben országosan 35 ezer lakásépítési engedély, bejelentés történt és végül 20 540 új lakás épült meg, amelyek 32 százaléka, 6610 darab Budapesten található. Ez utóbbi számadat 6,1 százalékkal elmarad a 2021-es értéktől. Idén országosan jó esetben mintegy 17 000 újépítésű lakást adhatnak át az év végégig, de ezen belül a fővárosiak száma nem haladja majd meg az ötezret.

Magyarországon 2023 első negyedévében 3613, a fővárosban 1404 új lakás épült, előbbi az előző év azonos időszakához képest 20, utóbbi 42 százalékos csökkenés. Ez a tendencia egész évben érvényesülni fog - ismertette az ÉVOSZ elnöke.

Koji László felidézte, hogy tavaly a magyar építőipar teljesítménye 6860 milliárd forint, durván 17 milliárd euró volt. Ennek 42 százaléka, körülbelül 2800 milliárd forint a budapesti székhelyű cégekhez köthető. Hozzáfűzte, hogy a 2800 milliárd forintból Budapesten 1600 milliárd forintnyi, a fennmaradó összegből pedig a fővároson kívül valósult meg építőipari beruházás, ami azt jelenti, hogy a budapesti székhelyű építőipari vállalkozásoknak országos kihatásuk van.

Koji László, aki egyben a BKIK általános alelnöke és a kamara Építőipari Osztályának elnöke, elmondta, hogy az építőipar területéről a kamarába 24 ezer vállalkozás kötelezően regisztrált, 200 pedig önkéntesen a tagja.

ÉVOSZ sajtóközlemény, via MTI, fotó: előtérben a BudaPart fejlesztés és a MOL felhőkarcoló a Lágymányosi hídnál (fotó: Palkó György)
 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©