Parkfelújítással folytatódik a Liget Budapest projekt

Idén felújítják a KRESZ parkot és környékét, a Dvorák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát, valamint a ballon kilátót övező területet is.

2023. március 17.

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a Liget Budapest projekt, a park rekreációs funkciói mellett így további zöldfelületek is megújulnak: idén felújítják a KRESZ parkot és környékét, a Dvorák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát, valamint a ballon kilátót övező területet is - derült ki a március közepén Liget Budapest projekt sajtótájékoztatóján.

Tíz éve fogadta el az Országgyűlés a Városliget törvényt, amely az állam vagyonkezelésébe adta a parkot, azóta pedig átfogó fejlesztések sorát valósította meg itt a Városliget Zrt. - idézte fel az eseményen Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A Liget rehabilitált részein egy, a korábbi állapotoknál minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja a látogatókat, akik közül az elmúlt években ötmillióan keresték fel a Városliget új, illetve megújult intézményeit és parkrészeit.

Baán emlékeztetett, a projekt eredményeként átadták többek között a Városligeti Nagyjátszóteret, a sportcentrumot és a 2 kilométeres futókört, az ifjúsági sportpályákat, valamint a kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A beruházás során csak lebontott épületek, parkolók helyére építkeznek, megőrizve a Városliget unikális, a kulturális programokat a zöldfelületi kikapcsolással ötvöző jellegét.

A kulturális és rekreációs elemek mellett ezért lényegi elem a parkrekonstrukció: a Városliget fejlesztése során eddig már több mint 250 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint 500 lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét és több mint 200 ezer évelőt - közölte.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa (balra) és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a projektről tartott sajtótájékoztatón a Néprajzi Múzeum Liget Budapest Látogató Központjában 2023. március 16-án.

Parkfelújítások

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy február végén elindult a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25.000 m2 zöldfelület újul meg, s elültetnek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és több mint húszezer évelőt. A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ oktató park marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékelemek várják majd a gyermekeket. A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszó egység jön létre, elsősorban az együttes játékot lehetővé tévő eszközökkel, melyek mind a közlekedési tematikához kapcsolódnak: kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony is várja majd a kicsiket. Ez az intenzíven berendezett játszórész egy miniatűr házikókból álló utcaképpel kapcsolódik hozzá megújuló közlekedési parkkal. Az imitált házacska sor fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezik be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a megújuló parkrész különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltő állomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. A felújítás során megújulnak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, az egész család kényelmét pedig ivókútak, új utcabútorok szolgálják majd. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészülnek, a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel 1.500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép.

Végezetül még ebben az ütemben megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes. A munkálatok során megújulnak a járdák, útburkolatok és az azokat övező szegélyek, az akadálymentes közlekedést segítve pedig csökkentik a trolibuszmegállók fellépőmagasságát.

További tervek

Baán László kitért a Liget Budapest projekt jövőjére is, rámutatva: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztés, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátravan. Elmondása szerint a kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása azonban az ország gazdasági helyzetének függvénye, így előreláthatólag 2024-25-ben kezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is tervezik a Városliget forgalomcsillapítását, erről azonban a Városliget Zrt. nem hozhat döntést. "A Kós Károly sétány lezárását holnap meg lehetne tenni, ez kizárólag fővárosi hatáskör" - jegyezte meg.

A projektnek továbbra is része a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítése, ahogy a parkrekonstrukció további folytatása és a csónakázótó, valamint környéke megújítása is - mondta el Baán László.

Forrás: MTI, Városliget Zrt.

Fotók: Városliget Zrt., Napur.hu, MTI/Mónus Márton

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©