Idén sem tétlenkednek a hazai építőanyag-gyártók

A Mapei bővíti üzemét Sóskúton, a Terrán robottechnológiára vált, Veszprémben pedig új napelemgyár indul. Összeszedtük az elmúlt időszak legfontosabb céges híreit.

2017. április 26.

Bővít a Mapei

Bővíti sóskúti gyárát és raktárát a építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft., a beruházásra 2,4 milliárd forintot fordítanak - jelentette be a gyártó április elején. A gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nő, valamint egy 800 tonnás, beton-adalékszer gyártást segítő speciális keverőgéppel bővül.

A raktárkapacitás a jelenlegi duplája, 15 ezer négyzetméter lesz. Emellett korszerűsítik és kibővítik az üzem szociális helyiségeit, 40 személyes étkezőt, konditermet, öltözőket, kerékpár- és motorkerékpár-tárolót alakítanak ki. A munkák a tervek szerint november végére fejeződnek be, amikor megkezdődik a próbaüzem, a termelés beindítása 2018. elejére várható. A fejlesztés nyolc új munkahelyet teremt. A beruházást a Market Építő Zrt. végzi, jelenleg a földmunkák folynak.

Robotokkal újít a Terrán

Az építőiparban használatos idomcserepek kézi gyártásáról robottechnológiára vált a Baranya megyei, bólyi gyár új üzemcsarnokában a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. - jelentte be a vállalat március végén. A technológiai újítás 250 millió forintba kerül, a szükséges berendezéseket az egyik vezető iparirobot-előállító, a KUKA Robotics, illetve rendszerpartnere szállítja. A próbaüzem elindult, a gyártás és a csomagolás nyáron indul el, a fejlesztés során felszabaduló, betanult és jól képzett munkaerőt a cégen belül átcsoportosítják.

A Terrán cégcsoport fő profilja a betoncserép-gyártás, tavaly közel 50 millió darabot termelt, 19 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. A cégcsoport árbevétele - amelynek 33 százaléka exportból származik - 2016-ban 9,891 milliárd forint volt, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Magyar napelem - Látogatók egy berettyóújfalui napelemfarmon 2015-ben

Új napelemgyár Veszprémben 

Napelemeket gyártó cég kezdte meg működését április második felében Veszprémben, a vállalat új telephelyén 8 ezer háztartás számára elegendő napelemet gyárt évente.  A Corecomm SI Kft. új, 1200 négyzetéteres telephelyén közel félmilliárd forintból új épület létesült és új olasz gyártmányú gyártósoron állítják elő a 270 watt teljesítményű napelemeket, amelyekből egy átlagos társasház energiaszükségletét 8-12 darab fedezi. A napelem-gyártás új profil a cégnél, kiegészítve a 2015. óta működő veszprémi telephely korábbi két üzletágát, ahol különböző védelmi megoldásokat és kapcsoló berendezéseket, illetve szünetmentes áramellátást lehetővé tevő berendezéseket gyártanak. 

A napelemek eladása várhatóan évi 500 millió forinttal növeli a bevételt, ami a vállalat teljes árbevételének közel egynegyede. A cég korábbi veszprémi telephelyén 30 ember dolgozik, a napelemeket gyártó üzemben 8 munkavállalót alkalmaznak. Kezdetben elsősorban olasz alapanyagokkal dolgoznak, a közeljövőben a magyar alapanyagokon kívül távol-keleti országokból és az unióból vásárolnak majd. Május végén kezd a cég teljes kapacitással termelni, és ha sikerül elnyerni egy folyamatban lévő uniós pályázatot, akkor a gyártókapacitás a jelenlegi 20 megawattról közel 45 megawattra nőhet majd. 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©