Fejlesztenek a hazai kivitelezők

Másfél millárd forintért vásárolta meg és bővítette üzemcsarnokát a Swietelesky. Összeszedtük, milyen hazai kivitelezői hírek voltak mostanában a legfontosabbak.

2014. december 01.

A legtöbb hazai kivitelező cég háza tájáról csak fejlesztésekkel kapcsolatos hírek jöttek mostanában. Összeszedtük, kikre kellett odafigyelni az elmúlt héten.

Swietelsky bővített Celldömölkön

Összesen másfél milliárd forintért vásárolta meg és több mint a duplájára bővítette a vasútépítés során műszaki háttérbázisként szolgáló üzemcsarnokot a Swietelsky Vasúttechnikai Kft. Celldömölkön. A cég bízik a fejlesztésben, mivel az építőiparnak a következő években is sok munkát és lehetőséget ad majd a közlekedésfejlesztés, várhatóan Magyarország 2015-2016-tól felpörögnek a vasútfejlesztések. A korábban a MÁV-tól bérelt és megvásárolt 800 négyzetméteres csarnokot 1800 négyzetméteresre bővítették, és szomszédságában felépült egy 1300 négyzetméter alapterületű irodaépület is.

A csarnokban (a képen) azoknak a speciális gépeknek és berendezéseknek a karbantartását végzik el, amelyeket országszerte a vasútépítésnél használnak. A mostani bővítéssel 15-20 új munkahelyet tudnak teremteni, mozdonyszerelőket, motorszerelőket, vasútikocsi-javítókat tudnak felvenni. 

Végre nyereséges a Strabag

A hazánkban is működő osztrák építőipari óriás a tavalyi gyenge szereplése után idén szárnyra kapott. Az anyavállalat 14,4 millió euró nettó nyereséget ért el az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi 2,18 millió eurós veszteséggel szemben. A megrendelés-állomány az oroszországi és dániai akvizícióknak köszönhetően 10 százalékkal 15,4 milliárd euróra bővült.

A Swietelsky Vasúttechnikai Kft. kibővített szerelőcsarnoka az átadóünnepség napján Celldömölkön 2014. november 28-án (MTI).

Több mint 100 milliót nyert a Vitép’95

Elsősorban gépparkja és épületei fejlesztésére fordítja az uniós pályázaton elnyert 123 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a Vitép ’95 Vízügyi és Építőipari Kft.. A főként magas- és mélyépítéssel, közműépítéssel, útépítéssel, és betonelem-gyártással foglalkozó Kft. a pénzből jövő év első negyedévéig 424 négyzetméterrel bővíti meglévő gyártócsarnokát, így gyártókapacitását két és félszeresére tudja majd növelni.

Korszerűsítik a cég infrastruktúráját is: telephelyükön egyebek mellett kerítést és utat építenek, riasztó- és kamerarendszert, és napelemeket szerelnek fel. Emellett árokásó-, rakodó- és egyéb gépeket vesznek, és a raktár és az irodaépület felújítását is tervezik. 

25 éves az ÉVOSZ

1989-ben alakult meg, idén tehát fennállásának negyed évszázados évfordulóját ünnepli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. A rendszerváltás éveiben (német mintára) az építőipari vállalkozások elsőként hozták létre szakmai-gazdasági érdekképviseletüket, amely azóta fontos partner többek közt az ágazatot érintő jogalkotásban.

NATO-bázison dolgozott a Market

Több ütemben alakul át a pápai NATO-bázis repülőtere. Idén év elején már egy új tranzitáru raktárral lett gazdagabb a bázis. Az idén áprilisban induló közműfejlesztési munkákal november 21-ére lett kész, és adta át a cég. Az előkészületi munkák után a Market megpályázott további kivitelezeséi munkákat is a bázison. 2016-ig többek közt egy hangár kampusszal bővül majd a reptér. A fejlesztésekre összesen húsz milliárd forintot költ majd a Honvédelmi Minisztérium.

Fotó: MTI, Büki László

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©