Építőipari alapanyagok újrahasznosítása

Az ukrajnai háború miatti várható építőanyaghiány ezt különösen fontossá teszi.

2022. április 07.

Az ukrajnai háború miatt néhány alapanyagnál hiány várható, ezért a következő időszakban kulcskérdés lesz, hogyan lehet a meglévő bontási hulladékból származó építőipari alapanyagokat újra hasznosítani - mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett Országos Építőipari Konferencián Gyutai Csaba közölte, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslatára országos koncepciót dolgoznak ki arra, hogyan kerülhet újra a kivitelezésbe az építési bontási hulladék.
Hozzátette, a tervek szerint országos szinten telephelyeket alakítanak ki, ahova szelektáltan gyűjtik össze a különböző anyagokat és ezeket megfelelő minőségbiztosítás, ellenőrzés után használják és építik be újra az épületekbe.

Gyutai Csaba az Országos Építőipari Konferencián

Gyutai Csaba példaként említette a Puskás stadiont, ahol 100 százalékban sikerült a régi épület anyagát újrahasznosítani.
A kormánybiztos szerint az építésgazdaság előtt álló másik fontos kihívás a hatékonyság növelése: egységnyi munkaerőre vetítve Nyugat-Európában háromszor nagyobb az építőipar kibocsátása, mint Magyarországon. Míg minőségben a magyar építőipar már tudja ugyanazt képviselni, amit egy német, vagy egy osztrák vállalat.

Kitért arra is, hogy az állami beruházásoknál költségkontrollt kell bevezetni, amelynek lényege, hogy az építőipari alapanyagárak ismeretében a munkadíjak és a szükséges járulékos költségek figyelembevételével előzetesen megbecsülik a beruházás költségét, és ezek alapján indulhat meg a közbeszerzési eljárás kiírása. Ehhez hasonló rendszert Svájcban és Németországban már évtizedek óta kidolgoztak.

Gyutai Csaba szólt arról is, hogy a magyar építésgazdaságban meg akarják szüntetni a monopolisztikus helyzeteket. Ugyanis azokban a szegmensekben, ahol 2-3 szereplő uralja a szektort, például a cement és a kavics esetében, kontroll nélkül határozzák meg az árat. A helyzet egyik megoldása az állami beavatkozás, a másik pedig, más magyar szereplők piacra segítése - ismertette a kormánybiztos.

MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©