Elkészült Eger történelmi centrumában lévő egykori városfal rekonstrukciója

2017. december 27.

Egy több, mint hat milliárd forintos program egyik elemeként újult meg a régi városfal egy szakasza Egerben. 

A Modern Városok Program, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészült eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója. A nyár végén kezdődött helyreállítás keretében mintegy 57 millió forintból egy 16. és 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerült megmenteni az utókornak, amely így új nevezetességévé vált a történelmi belvárosnak.

A még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújították. Komoly feladatot adott a kivitelezőknek az, hogy a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapotban volt. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, amelyből a riolittufa kőzetanyag is mállott.

A régi városfalszakasz helyreállításakor mintegy 220 köbméternyi bontást végeztek el, amellyel a korabelihez nem illő építőelemeket, illetve a "kifagyott" köveket távolították el. Több mint 200 négyzetméternyi részt a felületre korábban felhordott vakolattól is meg kellett tisztítaniuk. A teljes falfelületet felfrissítették, illetve az eredeti kövekből újraépítették és összesen csaknem 1000 négyzetméteren végezték el a hézagok fugázását.

Újra áll a fal - A Modern Városok Program keretében megújult egykori egri városfal 2017. december 22-én.

Folytatódnak a felújítások

A vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként való fejlesztésével kapcsolatos, 1,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló projektelemekre a város már jogerős építési engedélyekkel rendelkezik, a közbeszerzési eljárás kiírása januárban várható. Ezek között van a főbejárat rekonstrukciója, egy új fogadóépület kialakítása, a Varkoch-kapubástya teljes újjáépítése, középkori állapotának helyreállítása, a zászlódomb látogatóközponttá és a Cipóosztó ház turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

Mintegy nettó 150 millió forintból a hazai források felhasználásával megvalósuló fejlesztések tervezése is hamarosan elkezdődik. Ebben a körben 4,8 milliárd forint áll a város rendelkezésére, amelynek jelentős része már megérkezett az önkormányzat számlájára. Ez teszi lehetővé például a gótikus palota rekonstrukcióját és az elpusztult részek visszaépítését, a hajdani provizori palota és dézsmapince, továbbá a vár-székesegyház részbeni felújítását és az északi bástyarendszert érintő munkálatok megvalósítását.

Modern Városok Program

A Modern Városok Program egri  beruházásai keretében az elmúlt hónapokban egymilliárd forintot meghaladó kormányzati támogatásból elkezdődött a város útjainak, járdáinak, hídjainak és egyéb közterületeinek nagyszabású korszerűsítése. Ez a munka mára félidejéhez ért. A program legfontosabb eleme ugyanakkor a város közvetlen kapcsolatának megteremtése az M3-as autópályával. Az M25-ös összekötő út építése  a tervezett ütemben halad. Emellett szakmai előkészítő szakaszánál tart a 6 milliárd forintból megvalósuló intermodális tömegközlekedési csomópont kialakítása, míg a déli iparterület fejlesztése mintegy 350 millió forintos, az úszó- és vízilabda központ kialakítása pedig több mint 7 milliárd forintos támogatással valósulhat meg Egerben.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Komka Péter

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2021 ©