A Hitachi jövőképe

Uber az építőgép piacon? A Hitachi szerint a gépbérlésé és a megosztott gazdasági modellé a jövő.

2020. május 05.

Az elmúlt években a kompakt gumikerekes rakodók piaca Európában megkétszereződött. 2012-ben 10 000 gép talált gazdára, 2019-ben az értékesített darabszám 20 000 volt. A minikotrók piacán a 2013-as 40 000 eladott géphez képest 2019-ben már 80 000 darabot értékesítettek, a CECE (Committee for European Construction Equipment) adatai szerint. A kompakt gépek iránti növekvő kereslet trendje a városi projektek hatására várhatóan folytatódik, de a gépgyártás folyamatos emelkedése egyszerűen fenntarthatatlan a környezeti hatások felől nézve. 

Előfordul, hogy nagyobb testvéreikkel ellentétben ezek a kisebb gépek csak néhány órát dolgoznak naponta. Könnyű kezelni őket és a szállításuk is egyszerűbb. Emiatt tökéletesen megfelelnek bérgépnek, és teljesen beleillenek sharing economy, a megosztásra épülő gazdaság koncepciójába.

A kompakt építőgépek hamarabb lesznek elérhetők ebben az üzleti modellben, mint azt gondolnánk, és a vevők gondolkodásmódja is mindinkább a bérlet és az erőforrás  megosztás irányába mozdul el. Ezt felismerve a gyártók, mint például a Hitachi Construction Machinery (Europe) (HCME) készül a jövőre, és azt vizsgálja, hogyan fejlesszen ilyen platformot applikációkkal vagy website-okkal a vevők részére.

Továbbmenve, kitalálja azt, hogyan legyen az ügyfeleknek lehetősége a megosztott flottákhoz történő hozzáférésre. A gyártók arra is próbálnak megoldást találni, hogy az eltérő szakmai tapasztalattal és képességekkel rendelkező felhasználók biztonságosan és megfelelő szakmai tudással használják a rendszert.

Ebben a tekintetben a Zaxis-6 minikotró biztonsági funkciói, a ZW-6 kompakt gumikerekes rakodó kiemelkedő látószöge óriási jelentőséggel bírnak. Hasonló funkciót töltenek be  a felhasználóbarát hidraulikus kezelőszervek, a nagyméretű LCD monitor, vagy a menet közben lehajtható pedál is.

A távoli monitorozási megoldások egyre növekvő szerepet fognak játszani, könnyebbé téve a tulajdonosoknak, hogy beazonosítsák az egyes gépek helyszínét, hozzájussanak a működéssel kapcsolatos adatokhoz, mint például az üzemidő. A Hitachi minikotrói például kapcsolódnak egy távoli ellenőrzési rendszerhez  - Global e-Service - amelyet az ABAX fejlesztett és  a világ vezető platformja. Az adatokat mobiltelefonon is el lehet érni a ConSite Pocket applikáció használatával.

Amíg a kompakt gépek ténylegesen hozzáférhetők, hasonlóan az Uber-hez, addig a HCME könnyebbé tette az építőipari cégeknek a gépekkel kapcsolatos információkhoz online történő hozzáférést mini kotróinál. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonnal megtalálják a legjobb gépet a szükséges specifikációval. Továbbá, minikotrók és a ZX85US/USB-6 kompakt kotró már elérhetőek a Hitachi Prémium Kölcsönzés programjának keretében a helyi hivatalos forgalmazóknál.

 

A Hitachi Construction Machinery (Europe) NV. anyaga alapján

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©