Utolsók vagyunk Európában lakásépítésben

2015. február 11.

Lesújtó adatot publikált publikált nemrég az ÉVOSZ, míg Norvégiában ezer lakosra vetítve 6,4 lakás épült tavaly, addig az európai rangsor végén álló Magyarországon  és Spanyolországban 1 lakás a fajlagos mutató. Több szervezetnek is van terve, hogyan kerüljünk előrébb a listán.

Összehasonlításképpen Ausztriában 4,8, Lengyelországban 2,9, Szlovákiában 2,5 lakás épült ezer lakosra vetítve tavaly. A legnagyobb európai építőpiacon, Németországban is 2,5 ez a szám, viszont a német építőipar állítja elő az uniós építőipari termelés negyedét, amely közel 300 milliárd eurót tesz ki.

A német termelés valamivel több mint fele származik a lakásépítésből és -felújításból, majdnem negyedét pedig az ipari épületek adják. A maradék termelésen csaknem egyenlő arányban oszlik meg az ipari infrastruktúra, a középület-építés, és a közcélú infrastruktúra között. Uniós átlagban a lakásépítés és -felújítás adja az építőipai teljesítmény 35 százalékát, Magyarországon ez az arány mindössze 7 százalék.

Náluk megy - Munkás épít egy könnyűszerkezetes házat az USÁ-ban (illusztráció)

Ötletek vannak

A  Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület és a Lakásvásár Média Csoport közösen dolgozott ki programot; bérlakásépítés segítené fiatalok életkezdését és a szociálisan hátrányos családok lakhatásának megoldását. Számításuk szerint évi 5 ezer ilyen lakás építése már kedvezően hatna az építőiparra, hiszen az ágazat szereplői ennyi munkával eleve számolhatnának. A szervezetek kidolgozták azt is, hogy uniós támogatással, és az EU fejlesztési bankjától felvett alacsony kamatozású hitellel, miként lehet beindítani egy bérlakás programot. Az ellenzéki párt, a Jobbik a fiatal családosoknak szóló bérlakás-építési program elindítását javasolja. Úgy becsülik, hogy ez az első évben 50-60 milliárd forintból elindítható lenne.

Az építőipari szakmai szervezetek is megszólaltak az ügyben, tavaly szeptember végén mutatta be a lakásépítés élénkítését célzó programját a Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége (MÉASZ). A javaslat lényege, hogy a lakásépítésre 2,5 százalékos kamatozású jelzáloghitelt lehessen felvenni, a kifizetett 27 százalékos áfából 20 százalékpontot lehessen visszaigényelni, és négyzetméterenként 30 ezer forint támogatás járjon a legalább A+ energetikai besorolású lakásokra.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke, Koji László tavaly februárban nyilatkozott lakásépítés ügyében, szerinte az új lakások építése helyett a lakásfelújításokat kellene előtérbe helyezni, hiszen nem elhanyagolható a 4,2 millió lakás állapota. Az alelnök szerint szükséges lenne  a lakások megújuló energiát is figyelembe vevő energia- és környezettudatos átalakítása (a kor követelményeinek megfelelően), kiszámítható kormányzati programok mentén.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©