Hazai logisztikai hírek

Bővítette raktárkapacitását a HelloParks Fóton és Maglódon, okosraktár épül Vácon, logisztikai központot alakítanak ki Zalaegerszeg határában.

2023. június 23.

Bővítette raktárkapacitását a HelloParks Fóton és Maglódon

Bővítette raktárkapacitását a HelloParks Fóton és Maglódon, a 26 ezer, illetve 46 ezer négyzetméteres épületekben pedig már csaknem 18 ezer négyzetméternyi terület bérléséről állapodott meg hat vállalkozás a fejlesztővel - tudósított az ipari ingatlanfejlesztő június 21-én.

A HelloParks két új raktárcsarnokát idén az év első negyedévében adták át: a maglódi MG3 ipari csarnok januárban, míg a fóti FT6 elnevezésű épület márciusban kapta meg a használatbavételi engedélyt.  

Az MG3 és az FT6 ipari csarnok is elsőként kapta meg Magyarországon a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb, Outstanding minősítését. Ez a rendkívül szigorú szabályok figyelembevételével végzett épületkivitelezés mellett többek közt azt jelenti, hogy a csarnok irodahelyiségei nulla primer energiafogyasztás mellett üzemelnek majd a tetőre telepített napelemeknek köszönhetően. Az elkészült létesítményben emellett alapfelszereltség az energiatakarékos LED-világítás, és az energiahatékony gépészet. Az épületet övező közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők és a mobilitást segítő elektromos golfautók biztosítják.

Felhívták a figyelmet a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely hasznos információkat nyújt a bérlőknek. Az alkalmazáson keresztül ugyanis akár távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállítások.

A HelloParks egy innovatív ipari ingatlanfejlesztő és befektető cég, amelynek tevékenysége kiterjed a telekfejlesztéstől kezdve az épület kivitelezésen át egészen a létesítményfenntartásig. Indulása óta a HelloParks már négy helyszínen, Maglódon, Fóton, Pátyon és Alsónémediben van jelen, ahol összesen 244 hektáron több mint 1 millió négyzetméter raktár- és ipari terület fejlesztésén dolgozik. Az átadott és folyamatban lévő projektek teljes fejlesztési értéke megközelíti a 350 millió eurót. A HelloParks a Futureal-csoport tagja, amely a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, Európa 10 legnagyobb ingatlanfejlesztője között tartják számon.

Okosraktár épül Vácon

Okosraktárat épít a CECZ cégcsoport Vácon; a 25 milliárd forintos beruházás bokrétaünnepén június 22-én Varga Mihály, pénzügyminiszter is részt vett. A fejlesztést a politikus a kormány 2010-ben meghirdetett keleti nyitás gazdaságpolitikája fontos elemének nevezte, amelynek célja az ázsiai piacokkal szorosabb együttműködés kialakítása és az, hogy Magyarország hídfőállás legyen a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatokban.

A programnak az első pillanattól kezdve Kína a legfajsúlyosabb szereplője, az ázsiai ország 2013-ban hirdette meg az Egy övezet egy út programot, melyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott. Egyik kiemelt projektje pedig a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, amely kapcsolatot teremt majd a nyugat-európai és ázsiai tengeri szállítmányokat fogadó Pireusz kikötőjével. 

Gazsó Balázs László, a CECZ Kft. ügyvezetője az eseményen a többi között azt emelte ki, a beruházással a logisztika, az automatizáció és a technológiai fejlődés új korszakának megjelenését is ünneplik Vác térségében. Az épülő raktárat a legújabb technológiákkal, automatizált rendszerekkel szerelik fel. Munkahelyteremtési szempontból is jelentős a beruházás, amely 200 új munkahelyet fog teremteni. A létesítmény emellett kutatás-fejlesztési tevékenység katalizátoraként is szolgál, a gyakorlati képzés lehetőségén keresztül pedig elősegíti a fiatal tehetségek fejlődését azzal, hogy valós tapasztalatokat szerezhetnek.

Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a CECZ Kft. és Kína legnagyobb globális ellátásilánc logisztikai szolgáltatója, a Sinotrans képviselői. Song Rong, a Sinotrans vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az együttműködési megállapodás fontos mérföldkő a Sinotrans magyarországi belépése és európai jelenléte szempontjából. Magyarország kiemelkedő földrajzi előnyökkel, fejlett infrastruktúrával és kedvező befektetési környezettel rendelkezik - mondta -, emellett Magyarország és Kína gazdasági és kereskedelmi együttműködései széleskörűek. A két ország közötti baráti és közös munkát támogató kapcsolatoknak köszönhetően Magyarország egyre inkább a kínai vállalatok első számú befektetési célpontjává válik a közép- és kelet-európai régióban - tette hozzá.

Az átadással egybekötött bejáráson készült fénykép a raktárról

Logisztikai központot alakítanak ki Zalaegerszeg határában

Logisztikai központ épül mintegy 1,1 milliárd forintos beruházással Zalaegerszeg határában - adta hírül a város önkormányzata június 15-én. A Széchenyi 2020 program keretéből, európai uniós forrásból 27 hektáros területen indul meg az önkormányzati beruházás. A Zalaszentivánnal határos területen 1,1 milliárd forintból épülő logisztikai központ csatlakozik a Metrans korábban már bejelentett mintegy 16 milliárd forintos konténertermináljához.

Az iparterület kialakításával együtt kiépítik a szükséges áram-, ivóvíz- és szennyvízcsatlakozásokat, csapadéktározót, valamint a terület megközelítését szolgáló utakat, körforgalmat. A nemcsak Zalaegerszeg és a térség számára fontos beruházás új lehetőséget teremt az adriai kikötőkből vasúton vagy közúton érkező konténerek átrakására és tárolására - jelezték.

Nagy Bálint államtitkár a logisztikai park projektnyitó rendezvényén beszél 2023. június 15-én. Mögötte Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármester és Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója. 

Forrás: MTI

Fotók: Helloparks.com, Pénzügyminisztérium, Zaol.hu/Pezzetta Umberto

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©