Hazai ingatlanpiaci hírek

Az Indotek Group tulajdonrészt szerez az Auchan Magyarország Kft.-ben, két új irodaházzal bővült a budapesti irodaállomány a harmadik negyedévben.

2023. október 20.

Az Indotek Group 47 százalékot szerez az Auchan Magyarország Kft.-ben

Az Indotek Group megállapodást írt alá az Auchan-áruházlánc kiskereskedelmi tevékenységét irányító, valamint több áruházát és benzinkúthálózatát is birtokló Auchan Magyarország Kft. 47 százalékának, illetve az Auchan-áruházak korzóterületén működő üzlethelyiségek 100 százalékos tulajdonrészét birtokló jogi személyek megvásárlásáról szerdán - jelentették be október 18-án a tranzakcióban érintett felek.

A tranzakcióval az Indotek Group pénzügyi befektetőként jelenik meg a francia Mulliez család többségi tulajdonában lévő hazai Auchan-áruházláncban. A megállapodás részeként az áruházlánc kiskereskedelmi tevékenységének irányítását a tranzakciót követően is az Auchan jelenlegi menedzsmentje biztosítja. Az európai kiskereskedelmi óriásvállalat és az Indotek Group stratégiai partnersége révén az Auchan új üzletekkel terjeszkedhet az Indotek meglévő kereskedelmi ingatlanjaiban. Ezzel újabb vidéki településeken, jelentősen szélesebb vásárlói kör számára válhatnak elérhetővé az áruházlánc termékei.

A megállapodással ugyancsak szerdától - a Ceetrus Hungary Kft. és az Nhood Services Hungary Kft. megvásárlásával - az Indotek Group kizárólagos tulajdonába kerülnek az Auchan-áruházak korzóin található üzlethelyiségek. A megállapodásban érintett felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, illetve közölték, hogy együttműködésük kizárólagos, abban harmadik fél nem vesz részt. A tulajdonrészszerzés versenyhivatali jóváhagyást követően válik véglegessé.

A francia Mulliez-család tulajdonában álló Auchan és a Jellinek Dániel fémjelezte Indotek Group együttműködése mindkét fél számára új piaci lehetőségeket nyit - áll a kapcsolódó közleményben.

"Évente több száz sikeres tranzakcióban veszünk rész itthon és külföldön, de az Auchan tulajdonosaival aláírt megállapodás még ebben a mezőnyben is kiemelkedő szinergiákkal bír. Meghatározó ingatlanpiaci szereplőként rendkívül hatékonyan segíthetjük ugyanis az áruházlánc hazai terjeszkedését" - mutatott rá a közleményben Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója.

Jellinek Dániel hozzátette, a nemzeti és globális szereplők párhuzamos jelenléte a kiskereskedelemben általános trend Közép-Európában. Az Auchan és az Indotek együttműködésével ez a folyamat Magyarországon is hangsúlyossá válik. Az Auchan-lánc hazai expanziójának felgyorsulása nemcsak a vidéki vásárlóknak jó hír, de hosszabb távon új lehetőségeket kínálhat a hazai élelmiszer- és agráripar szereplőinek is, hogy helyi vagy regionális beszállítóként erősítsék meg piaci pozícióikat.

Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország elnöke a közleményben úgy fogalmazott: "vállalatunk számára az Indotek tulajdonosi jelenléte folyamatos fejlődésünk erős garanciáját biztosítja Magyarországon. Az Indotek retail és ingatlanpiaci szakértelmének és lehetőségeinek köszönhetően tovább erősíthetjük kereskedelmi pozíciónkat és új üzleteket nyithatunk országszerte. Ennek a partnerségnek a legfőbb haszonélvezői vásárlóink, a magyar emberek lesznek, akik számára elérhetővé válik kedvező árú minőségi termékkínálatunk".

A hazai kiskereskedelmi forgalomból mintegy 6 százalékos részt vállaló Auchan jelenleg 19 nagy alapterületű hipermarkettel és 5 szupermarkettel rendelkezik Magyarországon, amelyek teljes áruházi alapterülete meghaladja a 250 000 négyzetmétert. Az áruházláncnak 18 benzinkútja van.

Az Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja. Tevékenységének fókuszában az ingatlanbefektetés, ezen belül is a különböző ipari, kereskedelmi, szolgáltatói és lakáscélú ingatlanok megvásárlását, fejlesztését, üzemeltetését és értékesítését magában foglaló vagyonkezelés áll. Emellett a társaság magántőkebefektetésekkel, valamint ingatlanokkal fedezett banki követelések vagyonkezelésével is foglalkozik.

A több mint 530 főt foglalkoztató Indotek Group tulajdonában lévő ingatlanok száma meghaladja a 350-et. Ingatlanportfóliójába tartozik számos irodaház, fővárosi és vidéki bevásárlóközpont, szálloda, raktárépület, iparterület és retail park. A beépített és bérbe adható ingatlanterületeik nagysága összességében meghaladja a 2,5 millió négyzetmétert, ami jelenleg több mint 4000 bérlőt szolgál ki. Az Indotek Group saját fejlesztésű lakóparkprojektek révén jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.

Az Indotek Group Magyarországgal együtt 12 országban, többek között Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban rendelkezik befektetésekkel illetve üzleti, kereskedelmi, ipari ingatlanokkal, szállodákkal.

Két új irodaházzal bővült a budapesti irodaállomány a harmadik negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 13 460 négyzetméterrel bővült az idei harmadik negyedévben; a teljes budapesti modern irodaállomány csaknem eléri a 4 millió 345 ezer négyzetmétert - adta hírül a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) október 16-án. Az összegzés szerint a harmadik negyedévben egy belvárosi irodaház 3755 négyzetméter összterülettel kikerült az irodaállományból, mert a jövőben nem irodaként hasznosítják.

A bruttó kereslet 136 700 négyzetmétert tett ki a harmadik negyedévben, ami negyedéves összehasonlításban 14, éves összevetésben pedig 35 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt 49 százalékkal. A szerződéshosszabbítások a bérbeadások 45 százalékát adták, míg a bővülések és az előbérleti szerződések részaránya 3-3 százalékot ért el.

Liberty irodaház

A kihasználatlansági ráta elérte a 13,2 százalékot a harmadik negyedévben, az előző negyedévhez képest 0,6 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalékponttal emelkedett. A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 27 százalékát itt kötötték le.

A fórum összesen 157 bérleti szerződést regisztrált a harmadik negyedév során, ezek átlagos mérete 871 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 18 százalékkal nőtt a tranzakciók mérete. Négy szerződést kötöttek 5000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből kettő hosszabbítás, kettő új szerződés volt.

Forrás: MTI

Fotók: Indotek Group, Wikipédia, Wing.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©