Vegyes pénzügyi eredményeket értek el az első félévben az ingatlanos cégek

A BIF, a Duna House csoport és a Graphisoft Park is publikálta augusztusban az idei első félévre vonatkozó pénzügyi adatait. 

2023. szeptember 08.

A Budapesti Ingatlan Nyrt. 2,623 milliárd forint adózott eredményt ért el az első fél évben

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózott eredménye az első fél évben 2,623 milliárd forint volt, ami 482,04 millió forinttal maradt el az egy évvel korábbitól - adta hírül a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján augusztus végén.

A társaság - nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint készített konszolidált - féléves jelentése szerint a cég nettó árbevétele éves összevetésben 18 százalékkal, 4,057 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában.

A bevételek növekedése egyebek mellett a koronavírus-járvány után újra megnőtt parkolási forgalomnak és az év elején érvényesített bérleti- és üzemeltetési díj emeléseknek volt köszönhető. A társaság által elért árbevétel 99 százalékát a befektetési célú ingatlanok hasznosításából származó bérleti, parkolási, üzemeltetési és kapcsolódó közvetített szolgáltatások díjbevételei adták.

A társaságnál a befektetési célú ingatlanok állománya 2023 első félévében 450 millió forinttal, 72,33 milliárd forintra nőtt a 2022. december 31-i állapothoz képest, ami részben a portfólióban levő ingatlanok valós értékének változása és az ingatlanokon végzett beruházások következménye.

A jelentés szerint a második fél évben a BIF egyebek mellett a stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatására, az akvizíciók lebonyolítására fókuszál és arra, hogy ezeket az ingatlanokat be tudják illeszteni a jövedelemtermelő portfólióba.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. - 2018 december 31. óta - szabályozott ingatlanbefektetési társaságként a saját tulajdonú ingatlanjainak (iroda, illetve egyéb épületeinek és parkolóházainak) bérbeadásával, ezek további fejlesztésével és a saját tulajdonú építési telkeinek az értékesítésével, azokon történő ingatlanfejlesztésekkel, valamint az elkészült ingatlanok hasznosításával és értékesítésével foglalkozik. A társaság az ingatlanpiaci szegmensek közül az irodaházak, parkolóházak, építési telkek, lakóingatlanok és szállodák területén tevékenykedik.

A BIF részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír ára csütörtökön 0,55 százalékos gyengülés mellett 360 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb értéke 400, a legalacsonyabb 185 forint volt.

A Duna House csoport adózott eredménye és árbevétele is csökkent a második negyedévben

A Duna House csoport 838,6 millió forint adózott eredményt és 7,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el idén a második negyedévben, előbbi 7 százalékkal, utóbbi viszont 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől - olvasható a cég a BÉT honlapján augusztus végén közzétett negyedéves beszámolójában.

Hozzátették, hogy a cégcsoport adózott eredménye idén az első fél évben 1,53 milliárd forint volt, míg az előző év azonos időszakában a nyeresége 1,41 milliárd forintot tett ki. A Duna House konszolidált árbevétele a 2022 első hat hónapjában elért 12,94 milliárd forint után idén január és június között meghaladta a 16,56 milliárd forintot.

Az egyes országokat tekintve Magyarországon 1,29 milliárd forint árbevételt termeltek idén a második negyedévben és 5,45 milliárd forintot az év első felében. A cégcsoport lengyel leányvállalatainak az árbevétele meghaladta a 1,5 milliárd forintot idén április és június között és 2,57 milliárd forintot tett ki az év első hat hónapjában. Az olasz Hgroup árbevétele a második negyedévben elérte a 4,31 milliárd forintot, az első fél évben pedig a 8,45 milliárd forintot.

Arra is kitértek, hogy a pénzügyi termék-közvetítés szegmens 5,8 milliárd forintos árbevételt ért el a második negyedévben és 10,9 milliárd forintot az év első felében, ez éves szinten 22 százalékos visszaesés, illetve 12 százalékos emelkedés.  A franchise szegmensben árbevétele a 2022 második negyedévében elért 713,8 millió forintról, idén a második negyedévben 576,7 millió forintra, a 2022 első hat hónapjában elért 1,27 milliárd forintról, pedig 1,16 milliárd forintra csökkent idén az év első felében.

A saját iroda szegmens árbevétele éves szinten 19 százalékkal, 351,4 millió forintra esett a második negyedévben és 28 százalékkal, 683,2 millió forintra csökkent idén január és június között.

A teljes ingatlanbefektetési tevékenység 459,8 millió forint árbevételt eredményezett a második negyedévben, míg egy évvel korábban ez az érték 480,9 millió forintot tett ki. Az év első felében azonban a szegmens árbevétele 3,84 milliárd forintra nőtt, az előző év azonos időszakában elért 970,2 millió forint után.  

A Graphisoft Park SE nettó eredménye 32 százalékkal nőtt az első fél évben

A Graphisoft Park SE nettó eredménye az előző év azonos időszakához képest 32 százalékkal emelkedve 3,68 millió euróra (1,435 milliárd forint) nőtt az első fél évben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján augusztus elején közzétett beszámolóban. A bérleti díjakból származó bevétel egy év alatt 7,7 millió euróról 8,4 millió euróra (3,27 milliárd forint) nőtt.

Független becslés szerint az ingatlanállomány valós piaci értéke meghaladja 230 millió eurót (csaknem 90 milliárd forint), az értékcsökkenés a közlemény szerint nem jelentős, éves alapon 760 ezer euró. Ezen belül az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 620 ezer euróval, a fejlesztési területek valós értéke 140 ezer euróval esett vissza. A valós nettó eszközérték ugyanakkor összességében 360 ezer euróval nőtt, az első fél év végére meghaladta a 158 millió eurót. Az előrejelzést meghaladó profitot a társaság elsősorban ingatlanjai bérleti díjának emelkedésével és a magas, csaknem 97 százalékos kihasználtsággal magyarázza. A gazdasági bizonytalanságok ellenére az ügyfelek általában nem csökkentették a bérelt területeiket, az energiaköltségek pedig jelentősen mérséklődtek - írták.

A társaság folytatja az energiahatékonyságot szolgáló korszerűsítéseket, ösztönzi és támogatja a tudatos fogyasztást. A Graphisoft Park SE az első fél év adatai alapján a korábban jelzettnél 500 ezer euróval magasabb nettó eredményt vár, éves szinten 6,8 millió eurót (2,65 milliárd forint), ami majdnem 13 százalékkal haladja meg a 2022-est. Az árbevétel 400 ezer euróval haladhatja meg az előrejelzést, éves szinten így elérheti a 16,7 millió eurót (több mint 6,5 milliárd forint), ami 7,5 százalékos növekedés. 

Forrás: MTI

Fotók: BÉT, BIF Nyrt., Duna House, Graphisoft Park

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©