Cseppfolyósgáz-terminál épülhet az Adrián

Európai tervek szerint 2019-re készül el az adriai cseppfolyósgáz-terminál. Az évi 6 milliárd köbméter kapacitású terminál megépítése 630 millió euróba kerül.

2014. július 23.

Európai tervek szerint 2019-re készül el az adriai cseppfolyósgáz-terminál, amely 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épül meg.
 
A Jutarnji List horvát lap szerint a Nyugat és az Egyesült Államok is abban érdekelt, hogy megépüljön a krki terminál és a német-lengyel határon fekvő Balti-tengeri lengyel kikötővárosban, Swinoujscévelmben lévő cseppfolyós terminált összekötő tranzitvezeték. Európa így kevésbé függne az orosz gáztól, és ezzel együtt az orosz politikától. Angela Merkel német kancellár is elvi támogatásáról biztosította a horvátokat erről a dubrovniki találkozón.
 
A krki terminál biztosítaná a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar piac számára is a földgázellátást, továbbá Ukrajna is azon országok közé tartozik, amely a lap szerint érdekelődik a horvát földgáz iránt, és erről már tárgyalásokat is folytat. A terminált az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) által alkotott projektcég (LNG Hravatska) hozza létre. A földterület jelenleg még a Dioki Rt. petrolkémiai vállalat tulajdonában van. A tulajdonjogi kérdéseket viszont még az építési engedély kiadása előtt rendezni akarják. 

A környéken lesz egy terminál is - A Krk szigetén található Baska felu látképe (illusztráció)

Pénzügyek
 
A terminál körülbelül 331 100 négyzetmétert foglalna el. A tengeri rész az állam tulajdonában marad. A horvát kabinet több finanszírozási lehetőséget is megvizsgált. Az egyik lehetőség, hogy stratégiai partnert keres Horvátország, olyat, aki befektetne a terminálba és így többségi tulajdonossá válna. A másik lehetőség, hogy az Európai Fejlesztési Bank és más kereskedelmi bankok meghitelezik az építést, a harmadik opció pedig a vissza nem térítendő EU-támogatások. Az építési munkálatok 2-4 évig tartanának. Európai tervek szerint 2019-re léphet működésbe. 
   
A terminál mellett egy tartalék gázvezetéket is építenek Szlovénia felé, valamint a krki Omislja és Slavonski Brod közé, ahonnan már Magyarország felé van kellő vezeték kapacitás. Lapértesülések szerint a földgáz beszerzésével kapcsolatban Horvátország tárgyalásokat folytat Katarral, és más amerikai és afrikai országokkal, továbbá olyan mediterrán térségbeli országokkal, amelyeknek már van létező cseppfolyósgáz-termináljuk, vagy építeni akarnak.
 
Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy legkésőbb 2020-ra elkészül a terminál. A miniszter szerint az EU a CEF (Connecting Europe Facility) programja keretében a terminál és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítésének összesített költségének felét állhatja, ennél többet nem adhat az érvényes szabályozás szerint."Intenzív kapcsolatban vagyunk az Európai Bizottsággal, amely megerősítette, hogy az LNG-terminál az egyik stratégiai projektje. Biztonságpolitikai és ellátás-biztonsági kérdés. Úgy gondolom 2019-re, legkésőbb 2020-ra kész lesz a terminál" - mondta Ivan Vrdoljak.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©