Az építőanyag-gyártók továbbra is a felújításokból élnek

2014. december 15.

A legtöbb építőanyag kategóriában szolid növekedést produkált az év. Az építőanyag-gyártók továbbra is a felújításokból élnek, és még mindig hiányoznak a széles kör számára az új lakóépület-építést és épületenergetikai fejlesztéseket, felújításokat célzó támogatások. Évet értékelt a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség.

Falazati termékek

A tégla- és cserép termékek értékesítése idén mintegy 3 százalékkal javult, és a fehér falazóanyagok tekintetében is, a tavaly év végi értékkel összevetve szintén csekély növekedés érzékelhető. A magasépítési szegmens, ezzel együtt pedig a falazóanyag-szegmens növekedésének megerősítéséhez és fenntarthatóvá tételéhez szükséges olyan állami ösztönzők beiktatása, amelyeket a MÉASZ az "Új Otthonteremtés" programjában gyűjtött össze, a szeptemberben publikált  programról mi is beszámoltunk.

Szigetelőanyagok

A szigetelőanyagok piacán a vastagabb szigetelő rétegek terjedése a korábbinál egyértelműen energiatudatosabb beruházói szemléletet tükröz. Az expandált szigetelőanyag (EPS, polisztirolhab) gyártói szegmensben a piac négyzetméterben kifejezett volumene 2012-13-ban mintegy 10 százalékkal csökkent, míg 2014-ben, köbméterben kifejezve stagnált a piac, míg négyzetméterben tovább csökkent. A szálas szigetelőanyagok esetében bővült az ásványi lapra épülő rendszerek piaca. A beépítéseknél a vastagságok növekedése éppúgy megfigyelhető, mint tavaly. Az  intézményi, vállalati beruházások igénylik a legtöbb anyagot (magánvevők alig léteznek), ezen belül is

a középületek felújítása jelenti a szegmens fő motorját.

Zsongás még nincs - Betonelemek egy barkácsáruházban (illusztráció)

Építőkémia és vakolatok

A szektort esetében szintén igaz, hogy az építőipari recesszió nyomán a kieső volumeneknek egy jó részét már 2013-ban is a felújítások vették át, és ugyanez érvényesült 2014-ben is: a felújítások értéke meghaladja az új építésekét (80:20-as arányban).

Épületgépészet

Bizonyos élénkülés tapasztalható itt az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően, bár ez a vártnál némileg lassabb. Kedvező változás, hogy a beruházók nemcsak a szigetelés felújítására figyelnek egy felújítás során, hanem egyre inkább az épületgépészet korszerűsítésére is. 2014-ben a húzóerőt elsősorban a kazáncsere illetve a szabályozási, és a fűtési rendszerek részleges vagy teljes felújításai jelentették. A novemberi – meglehetősen szűkre szabott - kazáncsere pályázat hatásai egyelőre még nem érezhetőek.

Ajtók és ablakok

Az ajtó- és ablakgyártói piac összességében 5-10 százalék közötti mértékben növekedett, ezen belül az export tette ki a növekmény mintegy felét. A biztató számok mellett a piac számára még mindig jelentős problémát jelent a vám- és áfa-szempontból bizonytalan eredetű import termékek aránya, amelyeket még szállítással együtt is olcsóbban kínálják, mint a hazai munkaerővel, itthon készített termékeket.

Forrás: MÉASZ

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©