A régió építőipari kilátásai

A kelet-európai építőipari piac kilátásai 2020-ig. Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) legfrissebb előrejelzése.

2018. július 31.

2020-ig Horvátország építési teljesítménye várhatóan jó ütemben fog nőni (2017-ben 2,2%-kal, 2018-ban 11,6%-kal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4,0%-kal). Különösen jól teljesítő ágazatok közé tartozik a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, különösen a vasútépítés. Azonban egy esetleges világkereskedelmi háború, az Agrokor-válság és a gyorsan növekvő építési költségek veszélyeztetik Horvátország építőiparát, bár szerencsére még egyik sem jelent közvetlen veszélyt. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér. Azt azonban, hogy ez pontosan mikor és hogyan realizálódik majd még nem lehet tisztán látni.

Az EECFA szerint Románia lakás- és nem-lakásépítési szegmenseinek kiváló teljesítménye idén is folytatódni fog, és a mélyépítés gyenge teljesítménye ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1% lesz. (2017-ben +6,8% volt). Az EU által társfinanszírozott projektek megvalósulása miatt várható, hogy a mélyépítés enyhén javulni fog, és a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6%-kal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódni látszik, így a teljes építés növekedését ebben az évben csupán 2,7%-osra becsüli az EECFA.

Szlovénia építési teljesítménye folyamatos növekedést mutat; 2018-ra 8,7%-os bővülést prognosztizál az EECFA, mely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető: ezekben a szektorokban az ország kedvezőbb gazdasági helyzete miatt nőtt az új építési projektek finanszírozása. Az új lakásépítés is növekszik, de úgy tűnik, lassabban, mint a meglévő lakások iránti kereslet, mely gyors árnövekedést eredményezett a használt lakások piacán. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, mely 2019-ben és 2020-ban bővülést fog eredményezni a lakásépítési szegmensben. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat. Ha ezek építése gyors ütemben halad, a teljes építési piac meghaladhatja a jelenleg is optimista előrejelzést.

Szerbiában az építőipar a bővülés harmadik évében van, és minden mutató további növekedést mutat az előrejelzési horizonton. A makrogazdasági környezet egyre kedvezőbb, és a külföldi befektetések szintje is felülmúlta a rekordszintet. A magasépítés folyamatos fellendülést mutat, melyet a kormány új, nagy infrastrukturális projektekkel fog még  növelni. Ez azt jelenti, hogy az építési teljesítmény az elkövetkező években folyamatosan emelkedni fog, mely bővülésből gyakorlatilag minden szegmens kiveszi majd a részét. A legnagyobb projektek a lakásépítésben, a kiskereskedelmi és irodaépítési szegmensekben vannak. A mélyépítésben valószínűleg az út-, vasútépítés, és az energetikai szektor lesz majd élen.

Bulgária építési teljesítmény várhatóan 8,8%-os növekedést fog elérni 2018-ban. Az építési szektor sztárja a lakásépítés, mely a jobb foglalkoztatás, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosokban történő koncentrációjának köszönhető. Emellett a folyamatos gazdasági fejlődés növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat. Az EU-s alapok jobb felhasználása miatt a mélyépítési szegmens várhatóan nagymértékben hozzá fog járulni a következő néhány év növekedéséhez. Ezért 2019-re és 2020-ra további 7,1%-os és 6,0%-os növekedés prognosztizálható a teljes bolgár építési piacra.

Az ukrán építőipar jó általános növekedési kilátásoknak örvend és két éve az ukrán gazdaság vezető ágazata. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Ugyanakkor az új lakások iránti kereslet továbbra is fennáll, elsősorban az egy- vagy kétszobás, illetve a kis méretű lakások szegmenseiben. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. A mélyépítés tavaly egészséges ütemben nőtt és az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően a szegmens a jövőben is jelentős növekedést érhet el, főleg az útépítésben.

 

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2018 Summer,  www.eecfa.com

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©