Minden, amit tudni akartunk az új Puskás Ferenc stadionról

2014. augusztus 04.

A futball mellett több mint húsz másik olimpiai sportágat is kiszolgál majd, valamint nagyszabású koncertek és egyéb rendezvények helyszíne lesz az újjáépített Puskás Ferenc Stadion. A látványterveket múlt hét csütörtökön mutatták be.

A futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos 800 méteres panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja majd.

A jelenlegi állapotokat bemutató videó:

A Nemzeti Sportközpontok videója a látványtervekről:

Adatok

A 11 szintes létesítmény legmagasabb pontja több mint 51 méterrel magasodik a talajszint fölé. Hosszúsága 364 méter, szélessége 273 méter lesz, és 183 ezer köbméter betont fognak felhasználni az építkezés során.  A stadion a Nemzeti Olimpiai Sportközpont elnevezésű koplexum része lesz, amit a területen fognak kialakítani. Január végén mutatták be a leendő stadion mellett épülő - szintén a központ részét képző - Millenáris Velodromot.

Skardelli György vezető tervező azt mondta, amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová a sportmúzeum költözik. A kiegészítő funkciókat akkor is lehet majd használni, amikor az létesítményben éppen focimeccs vagy teltházas koncert zajlik.

Az új Puskás Ferenc Stadionnal a szövetség megpályázta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, előzőleg pedig szeretnének egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt Budapestre hozni.

Impozáns - A leendő Puskás Ferenc Stadion madártávlati képe

Menetrend

A stadion kiviteli tervei 2014 végére készülnek el, ezek alapján kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást várhatóan jövő májusra, amikor fizikailag is elkezdődhet a létesítmény bontása. A beruházás 2018 elejére készülhet el.

A Puskás Ferenc Stadionnál 3-4000 euró/szék költséggel terveznek, így 90-100 milliárd forint lesz a teljes beruházás költségvetése. Ebből a stadion 60-80 milliárd, a kiegészítő részek 10-20 milliárd forintba kerülnek majd; a teljes összeget a magyar költségvetés fedezi.

Forrás: MTI, Mnsk.hu

Fotó: MTI, Mnsk.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©