Majdnem egymilliárd forintból újult meg a Debreceni Nagytemplom

Hálaadó istentisztelettel adták át a megújult Debreceni Nagytemplomot, melyet kívűl belül felújítottak. Mutatjuk videón, milyen lett.

2014. szeptember 09.

Hálaadó istentiszteleten avatták fel a megújult Debreceni Nagytemplomot szeptember 7-én vasárnap. Az ország egyik legnagyobb műemlékfelújítása ért véget.

A debreceni Református Nagytemplom teljes külső-belső felújítása csaknem egymilliárd forint uniós és hazai forrásból valósult meg. A tavaly október végén kezdődött munkák során lecserélték a külső vörösréz lemezborítást, belül a templom új mészkőburkolatot és korszerű LED-világítást kapott a régi hangtechnikai berendezést pedig egy korszerűbb, több funkciót is magasabb szinten kielégítő új rendszerre cserélték ki.
 
A téli, jelentős fűtésszámla összegének csökkentése érdekében és a környezettudatos gondolkodás jegyében 120 napelemet építettek be, melyeket a Füvészkert utca 4. szám alatti épületen helyeztek el.Az orgona is szebben szól a felújítás után, és átalakult imaterem is. A fixen rögzített padokat székekre cserélték, hogy többfunkciós teremként múzeumpedagógiai foglalkozások, ifjúsági és egyéb gyülekezeti alkalmak megtartására is alkalmas legyen.
 
 
Van mit nézni - Látogatók a felújított debreceni Református Nagytemplom tornyai között kialakított panorámajárdán 2014. szeptember 6-án (MTI)
 
Megújultak a templom kiállításai, látogathatóvá tették a keleti tornyot, amelyben liftet is elhelyeztek. Érdekessége a felújításnak, hogy ezentúl bárki beleélheti magát az egykori tűzfigyelő emberek életébe, akik a keleti toronyban lévő szobából figyelték, hogy hol lobban fel a láng a városban. A templomlátogatók a felújítás eredményeként kiléphetnek a harangok melletti panoráma járdára, amely a két tornyot köti össze, s onnan tekinthetnek le Debrecen főterére.  

Az istentiszteleten részt vett Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Kósa Lajos, polgármester is. A kivitelezési munkát az Épker Service Zrt. 

A Dehír.hu riportja a munkálatok tavaly októberi kezdetekor:

Dehir - Egymilliárdból újítják fel a Nagytemplomot

A hálaadó istentiszteleten készült videó, rajta a megújult belső térrel:

Forrás: MTI, Dehír.hu

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt, Videó: Dehír.hu, Miskolczi János

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©