Kritikus repedés miatt döntötték le a volt Ipari Minisztérium épületének egy részét

2014. május 13.

A bontási munkálatok közben egy vasbeton tartóelemen észlelt kritikus repedés miatt kellett összedönteni a Margit körúti volt Ipari Minisztérium épületének egy részét május 12-én, hétfőn.

A Margit körúti volt Ipari Minisztérium épületének bontásakor hétfő délután öt óra tájban, a bontási munkát vezető mérnök a hatodik emelet magasságában kritikus repedést észlelt egy vasbeton tartóelemen. A repedés azzal fenyegetett, hogy a bontás biztonsága sérülhet, esetleg ellenőrizhetetlen folyamatok indulnak el.

"A kivitelező tájékoztatása szerint hétfő délután 5 óra után, bontás közben a 6. emeleti födém egyik vasbeton tartóelemén a munkát vezető mérnök kritikus repedést észlelt. A bontás biztonságának érdekében ezért úgy határozott, hogy gyors beavatkozással az érintett épületrészt beomlasztja" - mondta el az Indexnek Halmai Zoltán, a bontást végző Millenáris Széllkapu Kft. igazgatója. 

A vezető gyors döntést hozott, és azonnali beavatkozással beomlasztották  az épületrészt, ezzel megelőzve, hogy spontán összedőlés következzen be - nyilatkozta az ügyvezető, Halmai Zoltán ,aki hangsúlyozta, hogy a történet részleteit és az ide vezető okokat csak a kedden elrendelt, azonnali szakértői vizsgálat fogja a projekt és a közvélemény számára feltárni.

Egy amatőr felvétel a nem várt eseményről:

Halmai szerint váratlan események egy bontás során előfordulhatnak, de arra, hogy ennek az esetnek milyen  előzményei voltak, vagy milyen következtetések adódnak belőle, csak a szakértői vizsgálat után lehet válaszolni.

A vizsgálat miatt a szerkezeti bontást néhány napra leállítják, de az ügyvezető bízik abban, hogy a felmérés szakszerűen és gyorsan zajlik majd.

A feltárás megállapítja majd, hogy mi történt hétfőn, továbbá arra a kérdésre is választ ad, hogy kell-e változtatni a bontási technológián  a szerkezeti bontás biztonságos folytatásához. Az épületnek vannak olyan részei az összedöntött területtől távolabb, ahol a belső munkálatok zavartalanul folytatódhatnak.

A hétfői történéseket összegezve elmondta, hogy személyi sérülés nem történt, csak kisebb károkról érkeztek jelzések. Ezek felmérése folyamatban van. A vizsgálat eredményéről annak lezárultával ígért tájékoztatást.

A bontásról a Magyar Építő Fórum tavaszi számában olvashatnak bővebben.

A most beomlott rész egy április közepi felvételen (Nagy Balázs)

Forrás: MTI, Index.hu

Fotó: Nagy Balázs

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Új villamosvonal tervezése indul Budapesten

Négykilométeres új villamospálya is épülne a Galvani híddal együtt a tervek szerint. Az itt futó új vonal teljesen új közlekedési kapcsolatokat jelentene a fővárosnak.

Új anyagmozgató a Doosan kínálatában

A nemrég bemutatott 25 tonnás DX250WMH-5 után ezúttal a 23 tonnás DX230WMH-5 típusjelű modellel bővült a Doosan termékpalettája.

Elkészült az 1-es villamos Etele térig meghosszabbított új szakasza

A kelenföldi vasútállomásig történő meghosszabbítással az egyik leghosszabb fővárosi villamosvonal jött létre.

bauma Innovációs Díj jelölések: kutatás, tudomány

Innovációk, költségcsökkentő és környezettudatos megoldások, műszaki bravúrok. Ötödik, záró cikkünk: kutatás, tudomány.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©