Hazai iskola-felújítások

2019. szeptember 03.

Az országban több helyen is az iskolakezdésre időzítették az iskolaépületek felújítását vagy átadását, így a tanulók új környezetben kezdhették a tanévet.

Sopron - Lackner Kristóf Általános Iskola 

Átadták a Lackner Kristóf Általános Iskola 381 millió forintból felújított épületét augusztus végén Sopronban. 

A beruházás keretében kicserélték a nyílászárókat; hőszigetelték a homlokzatot és a tetőt; korszerűsítették a fűtési rendszert, új radiátorokat szereltek fel, amelyeket hőszabályzó szelepekkel láttak el; akadálymentesített mosdót alakítottak ki, rámpát építettek a bejárathoz és 17 kilowatt teljesítményű napelem rendszert telepítettek. 

A korszerűsítésekkel évente mintegy egymillió forintot tud megtakarítani az intézmény. Az általános iskola épületében az energetikai fejlesztésen túl a Soproni Tankerületi Központ 31 millió forintból nyolc tantermet és négy mosdót újított fel.

A Lackner Kristóf Általános Iskola épülete az átadás napján, 2019. augusztus 30-án.

Budapest - Zugligeti Általános Iskola

Átadták a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskola új épületét augusztus végén , amely az egykori Fácán vendéglő épületének megújításával, valamint az ahhoz kapcsolódó új épületszárny kialakításával jött létre.

A felújítással egy sötét, dohos, szűk, kis termekre bontott épültből egy világos, szép iskola lett. A fejlesztés során az épület környéket is megújították, egy új tér jött létre, valamint parkolót és új buszfordulót alakítottak ki. A műemlék épülethez egy új épületszárny is épült tornateremmel, tanteremmel, szertárral és mosdókkal. A zöld felület nagysága a fejlesztésnek köszönhetően nőtt a területen.

Az elmúlt években nagyon keresett lett a Zugligeti Általános Iskola. A régi iskolaépület már majdnem minden szegletében tanítottak, így elengedhetetlenné vált az iskola bővítése. A tankerület finanszírozásában mintegy 100 millió forint értékben kerültek az épületbe bútorok és informatikai felszerelések.

Az új épület ma Magyarországon az egyik legszebb környezetben lévő és a legszebben megépített iskola - mondta az átadón jelenlévő Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, hozzátéve, fővárosi szinten pedig az egyik legjobban felszerelt oktatási intézmény. A 128 éves iskola történetében még soha nem volt ilyen fejlesztés, amelynek során nyolc osztályterem, könyvtár, 450 négyzetméteres tornaterem, természettudományi előadó, informatika terem, valamint alkotóműhely is létrejött.

Az egykori Fácán vendéglő története a 18. századig nyúlik vissza, 1856-ra készült el a Hild József által tervezett harminc szobás üdülőszálló, majd az első világháború után a Horthy-család pihenőhelye lett. A második világháborút követően a területet államosították és a Belügyminisztérium kiképzőközpontjának adott helyet, a rendszerváltás után életveszélyessé vált az épület állapota. A Hegyvidéki Önkormányzat 2013-ban a Normafa-program keretében kapta meg az egykori Fácános vagyonkezelési jogát az államtól, amely forrást is biztosított arra, hogy a műemlék épületet megmentsék a pusztulástól.

A Zugligeti Általános Iskola új épülettömbje az ünnepélyes átadás napján, 2019. augusztus 30-án. 

Debrecen - Debreceni Nemzetközi Iskola

A Debreceni Nemzetközi Iskola a Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen épült fel, átadását augusztus végén tartották. Az intézményben 56 gyermek kezdi meg a tanévet, majd a következő öt évben felmenő rendszerben kialakul a teljes, 500-as diáklétszám. Az iskolában az oktatás angol nyelven folyik. A különböző nemzetiségű hallgatók kiegészítő angol nyelvi képzésen vesznek részt.

A régióban is kevés olyan oktatási intézmény van, amely International Baccalaureate-minősítéssel (IB) rendelkezik, és 3 éves kortól egészen az érettségiig vezeti el a diákokat. "Az iskola nagy lehetőség a városnak és Magyarországnak is" - mondta az átadón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az új iskola átadása része a település fejlesztési programjának. A debreceni önkormányzat az oktatást a jövőt építő legfontosabb területnek tekinti, ezért 2015-ben nemcsak a nemzetközi iskola programját indították el, hanem egy a város teljes oktatási rendszerét érintő fejlesztési programot is. 

Az Új Főnix-terv keretében 2016 és 2021 között 12 milliárd forintot fordítanak az oktatási, nevelési intézmények fejlesztésére. A Debrecen 2030 program elfogadásával pedig a kormány ezt az összeget további jelentős forrással egészítette ki, amelyből a szakképzés és az egyetem műszaki képzésének feltételei javulnak majd. Debrecen a következő évtized közepére a közép-európai régió egyik legjelentősebb oktatási centruma kíván lenni. 

A Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) az avatás napján, 2019. augusztus 30-án.

Forrás: MTI

Fotók: Cyberpress.hu/Leczovics Zsolt, MTI/Szigetváry Zsolt/Czeglédi Zsolt

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©