Átadták a Várkert Bazár felújításának második ütemét

2014. augusztus 29.

Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója, az új hajókikötő és a villamosmegállók már üzemelnek, a Lánchíd utcát pedig két hét múlva vehetik birtokba az autósok. A felújítás 11 milliárd forintba került összesen.

Április 2-án, Ybl Miklós születésének 200. évfordulóján már tartottak egy átadót itt, ekkor adták át a Várkert Bazár fejlesztésének első ütemét augusztus végére pedig elkészültek az új épületrészek, a liftek és a mozgólépcsők mellett a királyi kertek rekonstrukciója, a mélygarázs és a rendezvényterem is, és péntektől látogatható az Öntőház udvar is.

A Várban nem állnak le a fejlesztések: nemsokára megindul a budai Várban található karmelita kolostor felújítása, amely jelenleg minisztériumi háttérintézményeinek ad otthont. A kolostorral egybeépült épületrészben jelenleg a Nemzeti Táncszínház működik, amely egy év múlva már a Millenáris park egy szintén megújuló terében kap új helyet, addig ideiglenesen a Várbazár előadóterét fogja hasznosítani. Ezen kívül tervezik még a Lánchíd utca és a Clark Ádám tér összekapcsolását, a Döbrentei és a Szarvas tér befejezését is.

Sok szép látnivaló volt a 2014. augusztus 29-ei átadó ünnepségen (MTI)

A Lánchíd utcában a felújítással egy új rendezvénytér is létrejött, amelynek célja, hogy a Budavári Palota felújításának idejére és utána is képes legyen a palota belső tereinek és udvarainak kiváltására, amely kulturális és gasztronómiai élményeket nyújthat a közönségnek a forgalom hétvégi kizárásával.

A beruházás két üteme, a műemléki rekonstrukció és a közlekedés-fejlesztés, valamint az új épületrészek felépítése több mint 11 milliárd forintba került, az összeget európai uniós és állami forrásokból biztosították.

Az utca csaknem 5000 folyóméter járdaszegélyt, 7000 négyzetméter bazalt kockakő burkolatot, korszerű közműveket és közvilágítást, új villamosmegállókat és zöldterületeket kapott. Emellett a vári gépkocsiforgalom csökkentése továbbra is cél, emellett folyamatban van 21 környezetbarát, elektromos autóbusz beszerzése is.

Az augusztus 29-én, pénteken tartott átadó ünnepségen beszédet mondott L. Simon László, a beruházás kormánybiztosa, Tarlós István főpolgármeste, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere is.

Balra a felújított Lánchíd utca, valamint a megnyitott Várkert Bazár 2014. augusztus 29-én (MTI)

Nyitó programok

A hétvégén színes, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyermekprogrammal, valamint hat kiállítással várja az érdeklődőket a Várkert Bazár. Az északi palotában Kárpáti Tamás gyűjteménye a Világörökség - magyar örökség: Hungarikonok kiállítás több mint száz hírességhez kötődő relikviát mutat be kortárs művészeti alkotásokba ágyazva, az Ybl-bicentenárium alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat alkotásait bemutató tárlatot pedig a várat egykor megtámasztó boltívek között láthatja a közönség. Ezek mellett a déli palotákban áprilisban megnyílt három kiállítás is látogatható lesz.

A hegybe vájt multifunkciós terem nagyobbik részében a Nemzeti Táncszínház négy ingyenes előadása várja az érdeklődőket augusztus 30-án és 31-én, míg a terem másik részében a korábban a Bálnában kiállított hatalmas Budapest-makett lesz körbejárható. A kiállítások a hétvégén ingyenesen tekinthetők meg, ahogy augusztus 29. és 31. között valamennyi programon való részvétel is díjtalan.

A megnyitott Várkert Bazár Öntőház udvara 2014. augusztus 29-én (MTI)

Forrás: MTI

Fotó: MTI, Fotók: Kovács Tamás

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai ingatlanos hírek

Zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal, rekordszámú új lakás átadását tervezi idén a Cordia, 23 milliárd forintos hitelt ad az OTP a Duna Terasz Grande lakóparkhoz.

Új villamosvonal tervezése indul Budapesten

Négykilométeres új villamospálya is épülne a Galvani híddal együtt a tervek szerint. Az itt futó új vonal teljesen új közlekedési kapcsolatokat jelentene a fővárosnak.

Külföldi kulturális beruházások

Berlinben új modern művészeti múzeum építése indul, Melbourne-ben pedig hasonlót terveznek. Moszkvában felújították Oroszország legrégebbi moziját.

Idén is kiosztották Budapest Építészeti Nívódíját

A díjat idén a felújított angyalföldi Vizafogó Óvoda kapta, és kiosztottak négy dicséretet is, amit az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is kapott.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©