Véget ért a Construma

Erősödő szakmai érdeklődés és nagyobb kiállítói elégedettség jellemezte a 42. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakiállítást.

2024. április 16.

Magyarország és a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb otthonteremtési fórumán a látogatók megismerhették a legfrissebb trendeket, a szakmai fórumok részvevői pedig kicserélhették tapasztalataikat és megismerhették a piac szereplőinek stratégiáját a következő évekre. 

Viharos időszak utáni óvatos optimizmus – erről beszélt a kiállítás csokor megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, és ez jellemezte az öt napos rendezvényt is. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban összegyűlt 455 kiállító (köztük több mint 100 külföldi) a zárónapon arról számolt be, hogy a látogatók az elmúlt éveknél komolyabb és intenzívebb érdeklődést mutattak a termékek és szolgáltatások iránt.

Az idei 42. CONSTRUMA fő üzenete a minőség és a fenntarthatóság volt, ez állt a kiállított termékek és szolgáltatások fókuszában, és ehhez kapcsolódtak a szakmai programok, amelyek – ezúttal is – a kiállítás első három napjára koncentrálódtak. Kiemelkedő érdeklődés kísérte a CONSTRUMA fővédnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett ágazati konferenciát, melyen az építőianyag gyártókon és forgalmazókon kívül az iparág számos fontos szereplője is részt vett. Ezen Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy 2024 és 2027 között a pesszimista becslés szerint 15-20 milliárd euró idegen tőke jön Magyarországra, ami hatalmas ipari beruházásokat jelent. Hogy ebben a magyar építőiparnak is szerepe legyen, ahhoz „meg kell küzdeni a nyugat-európai konkurenciával, de az európai piacon nemrég megjelent kínai és a török kivitelezőkkel is”. Koji László, az ÉVOSZ elnöke ugyanitt arról beszélt, hogy szükség volna a hitelkamatok további csökkentésére, és ebben a Nemzeti Bank újabb lépéseire volna szükség.

A különböző szakmák együttműködését mutatta be a TUDÁSÉPÍTŐ TEAM által szervezett programsorozat, amelyen ácsok, burkolók, kőművesek és festő-mázolók mutatták be szakterületüket. Itt tartották a Magyar Építész Kamara továbbképzését építész kamarai szakmagyakorlók részére és ugyancsak a CONSTRUMA adott otthont a Budapest és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara továbbképzésének.

Teltházasak voltak idén is a vezetett szakmai séták, ahol – előzetes regisztráció után – a kiállítók és a szakma találkozhatott egymással.

A CONSTRUMA Kerten rendezte a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége a XII. Magyar Kertépítő Versenyt, amely látványos és népszerű volt a látogatók körében. Így a kert tematika a szervezők szándékai szerint a következő években egyre nagyobb területet foglal majd el a kiállításon.

A CONSTRUMA megnyitóján adták át az elmúlt év legkiválóbb, legérdekesebb építőipari fejlesztéseinek a CONSTRUMA Díjakat.

Az idén 12. alkalommal megrendezett OTTHONDesign kiállítás fő üzenete volt, hogy „legyen a lakberendezés játékos önmegvalósítás”. Ehhez kapcsolódott a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) DESIGNKockák című minienteriőrökbe rendezett megjelenése, a Magyar Design stand, amelyen minienteriőrökben mutatták be fiatal tervezők lakásbelsőit, valamint a FABUNIO Wood Like After és Ezerszínű fa Extra – JÁTÉKTÉR című kiállítása, amelyet sokan kerestek fel.

A Szőnyegtervezők Társasága Egyesület (SZETT) pályázatának eredményét is az OTTHON Design kiállításon hirdették ki, és be is mutatták a fődíjas HEXAMO amőba játékcsaládot, amelynek egyik tervezője Kerényi Ákos Csenger, az Óbudai Waldorf Iskola 8. osztályos tanulója volt.

Az OTTHON Design idén is számos szakmai programnak, kerekasztal-beszélgetésnek, fórumnak adott helyet. A részvevők visszajelzései alapján kiemelkedően jól sikerült a Kőfaragó Konferencia és a LOSZ Kerekasztal beszélgetései, valamint a Szőnyegtervezők Társasága „Zöld alternatíva a textiltervezésben” című szakmai beszélgetése. A programok mellett látogatóink a lakberendezési témákhoz kapcsolódóan széles kiállítói kínálatából meríthettek ötleteket.

Hungexpo sajtóközlemény, fotók: Hungexpo

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©