A Hyundai felvásárolja a Doosan építőgép divízióját

A két cég betagozódik egy Hyundai holding alá, de megőrzik önállóságukat, továbbra is külön gazdálkodnak majd.

2021. szeptember 02.

Augusztus végén vált hivatalossá, hogy a Hyundai Heavy Industries Holding (HHIH) megvásárolja a Doosan Infracore-t. A Hyundai 30%-os, de kontrolt biztosító részvénycsomagot vásárolt  722,5 millió dollárért. Az üzlet a Doosan valamennyi építőgép üzletágára vonatkozik, de nem tartozik bele a Bobcat, amelyet 2007-ben vásárolt meg a Doosan.

Fontos hangsúlyozni, hogy az akvizíciót nem a Hyundai Építőgép Gyártó (HCE) hajtja végre, hanem a HHIH. Ez a Holding lesz mindkét társaság tulajdonosa. A cégstruktúra úgy néz ki, hogy a Doosan Infracore és a Hyundai Építőgép Gyártó (Hyundai Construction Equipment) külön-külön entitásként betagozódik az újonnan létrehozott társaság,a Hyundai Genuine Group alá. Mindkét társaság önállóan fog gazdálkodni. A két leányvállalat, a Doosan és a Hyundai külön gazdálkodnak, de együtt nőnek, kiegészítik egymást. Minden területen versenytársak lesznek, beleértve a beszerzést, termelést, technológiát és értékesítést is. A Doosan közleménye szerint nincs szándék arra, hogy egyesüljön a két cég, mindketten megtartják eddigi brandjeiket, díler hálózatukat.

A Doosan közleménye szerint a jövőben a fő fókusz a Concept-X projektjük kereskedelmi bevezetése lesz. Mint ismeretes, a Concept-X a mesterséges intelligencia, az informatika és a kommunikációs technológiák gépgyártásba történő bevonását célozza. Ezen kívül élenjáró technológiai fejlesztésekre koncentrálnak, ilyen az elektromos meghajtású markolók, akkumulátor rendszerek és a hidrogén alapú meghajtás fejlesztése.

A Doosan közleménye kiemeli, hogy a két cég együttesen a világ vezető gyártói közé emelkedik, a cél a Top 5-be kerülés. A KHL Yellow Table (auditált világpiaci cégrangsor) 2021-es adatai alapján a Doosan Infracore megvásárlásával a Hyundai Genuine Group most a hatodik legnagyobb gyártó lehet 4,9%-os világpiaci részesedéssel. A Doosan jelenleg 7,1 milliárd dolláros árbevétellel a 9. helyen áll, a Hyundai 2,3 milliárd dolláros árbevétellel a 22-ik.

Maép hír

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©