Új Liebherr homlokrakodók

Az  idei Steinexpo kiállításon a Liebherr két gumikerekes homlokrakodót mutatott be.

2023. november 08.

Az építőanyagokat és nyersanyagokat középpontba állító Steinexpo kiállításon a Liebherr idén két gumikerekes homlokrakodót mutatott be más-más méretosztályból. Közülük az L 546 típusjelű gép a cég által nemrég alaposan felfrissített – többek közt áttervezett gémszerkezetet kapott – közepes rakodócsalád tagja, míg 33 tonna körüli üzemi tömegével az L 586 XPower a Liebherr legnagyobb és legnehezebb homlokrakodójának számít.

A német gyártó az utóbbi modellel több élő bemutatót is tartott, ahol demonstrálták az L 586 XPower nem mindennapi erejét. Mint az XPower széria minden rakodógépe, az L 586 is kettős hajtásrendszert kapott alapkiépítésben, mely a rövid rakodási ciklusokhoz ideális hidrosztatikus hajtást kombinálja a hosszabb távokon előnyös mechanikus hajtással. Természetesen a kétféle hajtás összehangolása teljesen automatikus, nem igényel semmiféle emberi beavatkozást, vagyis az üzemeltető csak az előnyeit veszi észre: így a kedvező fogyasztást és a bányákban gyakorta jellemző meredek emelkedőkön is megmaradó kiemelkedő teljesítményt.

Liebherr L 546

Az L 546 a cég többi közepes homlokrakodójával együtt új gémszerkezetet kapott. A megerősített acélszerkezet és más szerkezeti változások – például a kanál munkahengereinek környékén és a keresztmerevítőknél – elsősorban a tartósságot szolgálják, míg a tovább optimalizált Z-karos szerkezethez nagyobb munkahengereket és komolyabb teljesítményű szivattyúkat is társítottak. A fenti újítások együttesen rövidebb ciklusidőkhöz vezettek, de ezzel párhuzamosan a munkához szükséges mozgások is dinamikusabbak lettek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a Liebherr közepes homlokrakodóit jobban felkészítették az olyan nehéz terhek kezelésére, amilyenek például kő- és kavicsbányákban fordulnak elő viszonylag gyakran.

E megemelt teljesítményre építve a gyártó számos extrát kínál különlegesebb munkákhoz: példának okáért a High Lift gém a sztenderd z-karos szerkezet megnövelt hosszúságú változata, mely hatékonyabb, ha magasabbra kell rakodni valamilyen anyagot. A Liebherr a többféle szerelék váltott használatát megkövetelő munkákhoz is kínál megoldásokat, köztük a teljesen automatikus LIKUFIX gyorscserélő-rendszert. Utóbbinál a kezelő a fülkéből, egyetlen gombnyomással válthat a mechanikus és hidraulikus szerelékek között, ami nemcsak időt takarít meg, de a balesetek kockázatát is csökkenti.

L 586 XPower

Felár ellenében a Liebherr számos segédrendszert kínál homlokrakodóihoz, melyek a termelékenységet, biztonságot és kényelmet szolgálják a napi rutinmunkák során. A Steinexpón kiállított L 586 XPower példányba például a cég házon belül fejlesztett raksúlymérő-rendszerét építették, mely rakodási munkák alkalmával látja el a kezelőt egy sor hasznos információval. Ebből kifolyólag megkönnyíti a tehergépkocsik pontos megrakását, elkerülhetővé téve a túlsúlyt. Sőt, a mérőrendszer adatai a Liebherr LiDAT adatátviteli rendszeren keresztül is kielemezhetők, így az üzemeltető teljesebb képet kaphat az adott rakodógép vagy a teljes flotta hatékonyságáról.

Természetesen a kiállításon szereplő másik gép sem volt híján az okos rendszereknek: a bemutatott L 546 többek közt aktív akadályérzékeléssel gördült le a gyártósorról, ami vizuális és akusztikus jelzésekkel figyelmezteti a vezetőt a gép hátuljánál megjelenő akadályokra. A rendszer nagy trükkje, hogy intelligens érzékelőivel automatikusan képes különbséget tenni az emberek és tárgyak közt, ennek megfelelően más jelzéssel figyelmeztet, ha személyi sérülés veszélye áll fenn. Ilyen esetben ráadásul a fékasszisztens is közbelép, és azonnal automatikusan csökkenteni kezdi a jármű sebességét. Azáltal, hogy kiveszi a képletből az emberi reakcióidőt, a féktávolság méterekkel csökken, mérsékelve a potenciális balesetek kockázatát és súlyosságát, ezzel nagyban hozzájárulva az adott iparterület vagy bánya általános biztonságához.

Forrás és fotó: Liebherr

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©