Samoter és Asphaltica 2023

Idén május 3. és 7. között harmincegyedszerre rendezik meg a neves építőgép-kiállítást az útépítést középpontba állító kísérőrendezvénnyel együtt.

2023. április 29.

A háromévente Veronában megrendezett Samoter idén az innováció jegyében zajlik majd, miközben a rendezvényen az ágazat 536 vállalata képviselteti magát, köztük 115 nemzetközi cég 23 országból. A látogatók a Veronafiere rendezvényközpont hat csarnokát járhatják majd be összesen mintegy 50.000 négyzetméter alapterületen, nem számítva a dinamikus bemutatókra szolgáló kültéri kiállítóhelyeket.

A Samoterrel párhuzamosan zajlik majd a SITEB közreműködésével tető alá hozott Asphaltica, ahol elsősorban a burkolatépítés, a munkabiztonság, illetve a közúti infrastruktúrákhoz kapcsolódó technológiák és megoldások lesznek terítéken. 

Egyedüli rendezvényként Olaszországban a Samoter átfogó képet ad az építőgép-iparág teljes beszállítói láncából. Mivel idén ismét ott lesznek a résztvevők közt a vezető nemzetközi gyártók a földmunkák, betonipar, útépítés, emelőgépek, törőgépek, fúróeszközök, járművek és szolgáltatások piacáról, minden adott hozzá, hogy a rendezvény Európa egyik legnagyobb szabású szakkiállítása legyen 2023-ban.

A Samoter egyik fő partnere, az Olaszországi Építőgép-Gyártók Szövetsége (UNACEA) úgy számol, hogy a dél-európai ország építőgép-iparának forgalma tavaly elérte a 3,9 milliárd eurót, mely 15 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Ugyanebben az időszakban az export értéke 9,7 százalékos emelkedést követően 3,1 milliárd eurót tett ki, miközben az olasz piacon az építőgép-értékesítések is bővülni tudtak, ugyanis belföldi és külföldi gyártásból összesen 29.613 gép talált gazdára, ez 16%-os növekedés.

A Samoter nemzetközi viszonylatban jelentős b2b platformként is megerősítette pozícióját, hiszen idén összesen 106 nagy nemzetközi vásárló teszi tiszteletét a helyszínen – ezek kiválasztásában, meghívásában és vendégül látásában a Veronafiere beruházásain túl nagy szerepe volt az Olasz Külkereskedelmi Intézetnek (ICE), mely 32 országban folytatott promóciós tevékenységet.

Központi témaként az idei veronai szakkiállítás arra keresi a választ, milyen szerep vár az építőgép-ágazatra a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az új gazdasági modellek kidolgozása terén. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a 2023-as Samoter fókuszában a jövő építőipari munkaterülete áll, és a show két legfontosabb újdonsága is ehhez kapcsolódik.

A 12-es csarnokban felállított Samoter Lab azon vállalatok seregszemléje, melyek a legforradalmibb megoldásokat készülnek bemutatni – köztük a 24. Samoter innovációs díj nyerteseivel. Az érdeklődők olyan technológiákkal ismerkedhetnek meg, mint a különféle szenzorok, távérzékelő eszközök, drónok, városi környezetre optimalizált hibrid és elektromos járművek, hibakereső eszközök, intelligens gépek, biztonságirányítási szoftverek, illetve az ember-gép és gép-gép interakciót szolgáló digitális felületek. A rendezvényt emellett nívós képzések is kísérik.

Ezzel egyidőben a kültéri F jelű kiállítóterületen a Quelli del movimento terra szakportál közreműködésével felállított „Cantiere Digitale” digitális munkaterületen a gyakorlatban lehet megtekinteni azokat a technológiákat, melyekről a Samoter Lab is szól: a 3000 négyzetméteres területen a vendégek azt követhetik nyomon, miként dolgoznak a teljesen automatizált gépek egy közúti infrastruktúra-építési projekten.

Ez azonban még mindig nem minden: nagy érdeklődésre tartanak számot a rendezvényt kísérő különféle konferenciák és workshopok is. Köszönhetően a számos intézménnyel, kutatási központtal, egyetemmel, iparági szervezettel, gazdasági társasággal és a szaksajtóval kialakított együttműködésnek, a gépkezelők és más érdeklődők több mint 80 eseményen tájékozódhatnak a legújabb – belföldi és nemzetközi – hírekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban. Természetesen itt is a technológiai innováció lesz az előtérben, különös tekintettel az ökológiai és digitális átállásra, de szó esik majd olyan témákról is, mint a munkabiztonság, a képzések, a gépbérleti piac, a hatékonyság, vagy a munkaterületeken és a közutakon hamarosan megjelenő új technológiák.

Asphaltica

 Az Asphaltica rendezvényét idén négy fő témakörre fűzték fel: a technológiai innováció, a fenntarthatóság és a munkavédelem mellett a koronavírus-válságból való kilábalást célzó olaszországi helyreállítási és ellenállóképességi terv (Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza - PNR) lesz reflektorfényben. A Veronafiere rendezvényközpontba több mint 80 kiállítót várnak, akik olyan burkolatépítő gépeket, technológiákat és megoldásokat mutatnak be, melyek nemcsak biztonságosak, de a környezetre is kisebb terhet rónak. A gépek képességeit a kültéri kiállítóhelyen működés közben is demonstrálják, míg az érdeklődőket több mint 30 konferencia, workshop és háttérbeszélgetés is várja. A SITEB-től származó adatok szerint az olasz aszfaltipar közvetlenül 35.000, közvetve pedig mintegy félmillió embert foglalkoztat az országban található 400 üzemben.

A SITEB által szervezett fórum olyan kezdeményezéseknek is megjelenési lehetőséget biztosít, melyek azt kutatják, miként lehet megvalósítani a jövő intelligens és fenntartható útjait. Cél többek közt megjósolni, mikorra fog végbemenni az úthálózat zöld átállása, illetve meghatározni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre Olaszország közútjainak biztonságosabbá tételére, mialatt tovább csökken a kivitelezési és karbantartási munkák környezeti lábnyoma.

SaMoTer Press Office, fotók: SaMoTer 2017.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©