SaMoTer díj

A TELT kapta a SaMoTer nagymúltú nemzetközi díját, melyet 1973-ban ítéltek oda először.

2023. május 04.

A rendezvényt szervező Veronafiere az idei évben a Torinó-Lyon vasútvonal kivitelezésével és üzemeltetésével megbízott olasz-francia projektvállalatot találta érdemesnek az elismerésre, melyben 50-50 százalékos részesedéssel rendelkezik Franciaország ökológiai átállásért felelős minisztériuma, illetve a Ferrovie dello Stato cégcsoport, vagyis az olasz állami vasúttársaság.

Az újonnan épülő Torinó-Lyon vasútvonal, melynek 270 kilométeres hosszából 70 százalék Franciaország, míg 30 százalék Olaszország területén fut, egyaránt szolgálja majd a személy- és áruszállítást. Elkészültét követően a vonal nemcsak a két város közti menetidőt rövidítheti le jelentősen, de nagyjából egymillió tehergépkocsit válthat ki, melyek jelenleg az Alpokon átvezető utakon közlekednek, így évente mintegy egymillió tonnával mérsékelheti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Emellett a projekt foglalkoztatási szempontból is kivételes fontossággal bír: a 8,6 milliárd euróból megvalósuló határokon átívelő vonalszakasz tíz különböző munkaterületen több mint 1400 embernek biztosít munkát – sőt, ez a szám a kivitelezés legintenzívebb időszakában elérte a 4000 főt. Tervek szerint az építkezés 2030-ra érhet véget, melyet a 2032-ig befejezendő forgalomba helyezés követ majd.

A Samoter Nemzetközi Díj egyike az ágazat szereplői által legrangosabbnak tartott elismeréseknek, története pedig 1973-ig nyúlik vissza. A Veronafiere ekkor hívta életre a díjat azzal a céllal, hogy rávilágítson az ágazat gazdasági-társadalmi szempontból létfontosságú fejlődésén fáradozó emberek és vállalatok munkájára, mely figyelemreméltó, technológiailag úttörő projektekben ölt testet. Az évek során a díjazottak közt nagy volumenű beruházásokat és építőipari nagyvállalatokat találunk, melyek a teljes mély- és magasépítési iparág fejlődéséhez hozzájárultak.

SaMoTer Press Office, fotó: SaMoTer

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©