Komatsu dömper európai debütálása

A  HD785-8 merev vázas dömper a Komatsu Europe kínálatában.

2020. szeptember 23.

A bányászati munkákhoz tervezett, 92,2 tonnás teherbírású új modellben a Komatsu 1140 lóerős, SAA12V140E-7 típuskódú motorja teljesít szolgálatot, amely nemcsak kiváló teljesítményével tűnik ki, de teljesíti az EU Stage V emissziós normát is. Az ezt lehetővé tevő megoldások sorában megtalálható a Komatsu kettős dízel részecskeszűrője, melynek regenerálása szinte minden esetben passzívan történik, azaz nem igényel beavatkozást a vezető részéről és nem hátráltatja a géppel végzett munkát. Szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerre és kipufogógáz-utókezelő folyadék – azaz AdBlue® – használatára nincs szükség.

A HD785-8 hétsebességes automata sebességváltója lehetővé teszi a vezető számára, hogy két hátrameneti sebesség közül válasszon, a váltót vezérlő Komatsu K-ATOMiCS rendszer pedig biztosítja a kuplung lehető legfinomabb működtetését, ami nemcsak a menetkényelemre van jó hatással, de a szállított anyag szóródását is gátolja. A dömper menetteljesítménye emelkedőkön is megmarad, vagyis a monstrum még a bányagödörből fölfelé jövet is jól gyorsul, míg lejtmenetben a többtárcsás nedves fékek gondoskodnak a megfelelő fékhatásról.

Mindössze 10,1 méteres fordulókörével a HD785-8 könnyen manőverezhető a megfelelő pozícióba rakodáshoz vagy billentéshez. A Komatsu kipörgésgátlója (KTCS) – amely minden HD785-8 dömperen az alapfelszereltség része – külön-külön is képes fékezni az egyes kerekeket, ezzel biztosítva az optimális tapadást minden talajtípuson. A felesleges járás elkerülése és az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében bizonyos alapjárati idő után a motor automatikusan leáll.

A HD785-8 LED-es lámpákat kapott, az áttervezett lépcsőn át még biztonságosabban közelíthető meg a fülke, az akkumulátor-leválasztó és a rögzítőfék oldását megakadályozó kapcsolók pedig könnyen elérhetők a jármű mellett állva.

Alapáras Komatsu KomVision kamerarendszer, amely valós idejű, 360 fokos felülnézeti képet jelenít meg a járműről a fülkében elhelyezett monitoron, ezzel kiküszöbölve a dömper melletti és mögötti holttereket. Hála a csendes üzemű motornak, a viszkózus fülkefelfüggesztésnek, a hidropneumatikus futóműnek és az első kerekeknél alkalmazott független McPherson rugóstagoknak, a fülkén belüli zajszint mindössze 72 dBA.

Komatsu Europe anyagai alapján

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©