Case újdonság: kettő az egyben

A Case az idei ConExpo kiállításon mutatta be a DL550B-t, amely egy merőben új gépkategória, a kompakt dózerrakodók első hírnöke.

2020. október 08.

A Case az idei ConExpo kiállításon mutatta be a DL550B-t, amely egy merőben új gépkategória – a kompakt dózerrakodók – első hírnöke. A Project Minotaur program égisze alatt a gyártó már évek óta fejlesztette és tökéletesítette az új modellt. A Case szerint három fontos tényező teszi valódi „kettő az egyben” géppé a DL550B-t: a járómű, melyhez a dózerek világából merítették az ihletet, a vázba integrált C-keret, amihez a hat irányban állítható tolólap rögzül, valamint a vezérlőrendszer. 

Dózer stílusú járómű

Kezdjük a Case által „dózer stílusúnak” nevezett járóművel, mely gumi és acél lánctalpakkal is rendelhető. A rendszer érdekessége, hogy ötvözi a kompakt lánctalpas rakodókról és a kisebb-nagyobb dózerekről már jól ismert elemeket – olyannyira, hogy a DL550B járóművének tervezésekor a Case 650M, 1650M és 2050M típusjelű dózerei szolgáltak mintául. A görgők, a láncok és a papucsok – egy az egyben ugyanazok, amiket a jóval nagyobb Case 650M dózeren is használnak. Hasonló a helyzet a járómű felfogatásával is: egy tömör acél kereszttengely fut végig a gép alatt, pont ugyanúgy, ahogy az 1650M és 2050M modelleken.

Integrált C-keret

Tolólapot szerelni egy kompakt homlokrakodóra korántsem új ötlet. Viszont egy olyan gép, ami dózerként elvégzi a nehezebb munkákat is, majd szinte azonnal képes átvedleni rakodógép szerepkörbe, már méltán nevezhető újdonságnak. Ebben az átalakulásban játszik kulcsszerepet a DL550B hat irányban állítható tolólapja és az integrált C-keret. A C-keret közvetlenül a vázhoz – pontosabban a vázon kialakított fő csatlakozási ponthoz – kapcsolódik, a csatlakoztatás gyorsan megoldható. A Case szerint ebben a felépítésben rejlik a nagyfokú pontosság és az állítható tolólap valódi kihasználhatóságának a kulcsa. Ez a megoldás a tartósság és megbízhatóság szempontjából is komoly előnyökkel jár, hiszen a váz közvetlenül a késnek adja át a tolóerőt, ami azt jelenti, hogy ezek az erők nem a gémszerkezetet terhelik.

Integrált dózer kezelőszervek

A DL550B harmadik fontos erénye a beépített dózer kezelőszervekben rejlik. A fülkében a gépkezelők elektrohidraulikus dózer joystickokat találnak majd, melyek hasonló elven működnek, mint a kompakt és csúszókormányzású rakodók ISO rendszerű kezelőszervei. A Case-től származó információk szerint a kezelő egyetlen gombnyomással választhat a rakodógép- és a dózer rendszerű irányítás között. Rakodógép üzemmódban a bal kéz felőli joystick felelős a kormányzásért, illetve a jármű előre-hátra mozgatásáért, míg jobb oldali párjával lehetséges a gém és a kanál irányítása. A gépet dózerként használva a bal kar szerepe változatlan marad a vezetésében, ám a jobb felé eső joystick ilyenkor a tolólap emelésére, billentésére és elfordítására szolgál. 

Technológia

Miután a DL550B használható dózerként is, a Case komolyan vette a 2D és 3D gépvezérlő rendszerekkel való kompatibilitást. Ezzel összhangban a gép elérhető lesz a Case univerzális gépvezérlő csomagjával, melynek része a tolólap vezérlő rendszerekhez alkalmas univerzális kábelezés csakúgy, mint az univerzális felfogatási pontok, konzolok és csatlakozók, melynek révén a választani lehet a különféle gépvezérlő rendszerek közül. A rendelkezésre álló technológiák és a DL550B teljesítménye együttesen nagyfokú pontosságot tesznek lehetővé a földmunkák során az alaprétegtől egészen a tükörszintig – a gép pedig megállja a helyét olyan kisebb telkeken vagy munkaterületeken, amelyeket a nagyobb dózerek vagy gréderek nem tudnak megközelíteni.

 

Nagy teljesítményű kompakt homlokrakodó

A fentiekben láthattuk, miként szolgálják a dózer üzemet a különféle részletmegoldások. Ezek után érdemes néhány szót ejteni arról is, hogy muzsikál a DL550B homlokrakodóként a tolólap kanálra cserélését követően. A teherbírás 2495 kg, melyhez 3,56 méteres maximális kanál csapmagasság párosul. A Case opcióként kiegészítő hidraulika-rendszert is kínál akár percenkénti 150 literes szállítási teljesítménnyel 283 bar nyomáson, ami a legmagasabb érték a cég kompakt homlokrakodói közt. Ez pedig elegendő a legnagyobb mulcsozóhoz vagy marófejhez is, ami a gépre szerelhető.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a DL550B nemcsak  figyelemre méltó részletességgel megtervezett dózer, de a Case márkanevet magukon hordozó kompakt homlokrakodók legerősebbike is.

Készült a gyártó által közreadott adatok és leírás alapján

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©