Új Bobcat forgóvázas rakodógépek

Egyszerre jelentek meg az Európának, a Közel-Keletnek és Afrikának szánt modellek.

2024. március 18.

A Bobcat a napokban mutatta be új forgóvázas teleszkópos rakodógépeit, melyekkel Európa, a Közel-Kelet és Afrika országait célozták meg. A széria az európai piac számára kilenc Stage V motoros modellt ölel fel 18 és 39 m közti emelési magassággal, illetve 5-8 tonnás terhelhetőséggel, míg a közel-keleti és afrikai piacok igényeit négy Stage IIIA gép igyekszik kielégíteni, melyek emelési magassága 18 és 26 m, míg emelési kapacitásuk 5 és 6 t közé esik.

26 méteres emelési magasságig minden modellbe Deutz motor kerül, nagyobb emelési magasság esetén viszont már a Volvo szállítja az erőforrásokat. Ezen belül a motor márkája független attól, hogy Stage IIIA vagy Stage V modellel állunk-e szemben, ami megkönnyíti a karbantartást és a képzést.

Az új forgóvázas gépcsalád egyik legnagyobb attrakciója a szabadalmaztatott panorámafülke, ami a gyártó szerint a legjobb kilátást kínálja a piacon, és többek közt az alábbi felszereltséget foglalja magába:

  • Teljesen zárt, túlnyomásos munkakörnyezet
  • 100%-os légszűrés
  • Borulás esetén védő szerkezet (ROPS)
  • Leeső tárgyak ellen védő szerkezet (FOPS)
  • Alapáras légkondicionáló
  • Darufülkék által ihletett egybefüggő szélvédő
  • Egyszerűen állítható kormányoszlop
  • Kényelmes, minden irányban állítható ülés
  • Praktikus kialakítású ajtó, melynek alsó- és felsőrésze egyben nyitható 90 vagy 180 fokban

A fülkében új műszerfal kapott helyet, melybe modelltől és felszereltségtől függően 18 vagy 30 cm képátlójú kijelzőt építenek.

Ezen három különböző nézet jeleníthető meg: a hagyományos, valós idejű terhelési ábra, egy újfajta terhelési ábra, mely csak azokat a tartományokat mutatja, ahol a kezelő biztonságosan mozoghat a teherrel, illetve a 360 fokos felülnézeti kamerakép.

Azonban a kabinban ezen kívül is találhatunk egy sor apró figyelmességet, például egy új LED-es lámpát az ülés mögött a beltér jobb megvilágítása érdekében, a rakodógép távvezérlő egységének pedig külön tárolórekeszt alakítottak ki. Szintén a jobb látást szolgálja az ülés karfája alá szerelt LED-es fényforrás, ami ajtónyitásra kapcsolódik fel, és a padlót világítja meg, hogy kényelmesebbé váljon a ki- és beszállás.

Egyszerű hozzáférés minden részhez

Köszönhetően a fellépő módosításának és áthelyezésének, még könnyebb lett megközelíteni a teleszkópos rakodógépek fülkéjét: a praktikusabb helyre került fellépő mellett immár két 

kapaszkodó található. Ezen felül egy plusz alapáras fellépő került a gépek jobb hátsó traktusára, ami különösen a gém hátsó részénél végzett karbantartási munkákat könnyíti meg.

Érdekesség a joystickre került új gomb is, amivel a kezelő egy szempillantás alatt a jobb és bal oldalon elhelyezett fellépőkhöz igazíthatja a forgatható felsőváz helyzetét.

Az új forgóvázas teleszkópos rakodócsalád gerincét alkotó modellekkel a Bobcat emelési magasság szempontjából négy tartományt fed le (18 m, 21-22 m, 25-26 m és 30-32 m), ahol a gépek kapacitása is igazodik az emelési magasságokhoz. Ezen felül a gyártó 1 tonnával megnövelt terhelhetőségű változatokat is kínál az említett kategóriák mindegyikében.

Sőt, a vadonatúj szériával a Bobcat egy ötödik méretosztályban is megveti a lábát, ugyanis a 27, 35 és 39 méteres emelési magasságú típusok kapacitása akár 8 tonna is lehet.

Egyre népszerűbbek a forgóvázasok

A forgóvázas teleszkópos rakodógépek piaca világszerte bővülést mutat, miután 2023-ban több mint 4500 ilyen eszköz talált gazdára. Az építőgépek ezen szegmense 85 százalékos részesedéssel különösen az öreg kontinensen fajsúlyos – az európai piac eladásainak 76 százalékáért pedig Olaszország, Németország, Franciaország és a Benelux államok felelősek. A globális piac további 10 százaléka koncentrálódik Észak-Amerikában, míg a fennmaradó 5 százalékon a világ más régiói osztoznak.  

Forrás és fotók: Bobcat

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©