Bobcat Demo Days 2024

A gyártó teljes portfólióját felölelve több mint 90 géppel és egyéb újdonsággal zajlott a 2024-es rendezvény.  

2024. június 17.

Több mint 700 vásárló, kereskedő, beszállító és újságíró érkezett az EMEA régióból (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a Doosan Bobcat kampuszára  a csehországi Dobříš-ba, a május 21. és június 5. között megtartott Bobcat Demo Days 2024. rendezvényre. A meghívottak szakma szerinti csoportokban követték egymást és kaphattak átfogó képet a Bobcat termék- és szolgáltatás kínálatából. A résztvevők között a Magyar Építő Fórum is ott volt.

Az EMEA-régióban először 2011-ben megrendezett Bobcat Demo Days lehetővé teszi a meghívott vendégek számára, hogy betekintést nyerjenek a gyártó legújabb fejlesztéseibe, amelyeket a cég nem üzleti titokként kezel, hanem nyílt szakmai fórumokon mutat be, a szakmában nem jellemző módon megosztja kutatási eredményeit. A rendezvény lehetővé teszi a gépek kipróbálását, valamint gyárbejárások is történtek. Az idei szakmai bemutatón több mint 90 gépet, eszközt, szoftvert lehetett megtekinteni, köztük a Bobcat vadonatúj anyagmozgató egységeit, csúszókormányzású rakodógépeit, kompakt lánctalpas rakodógépeit, kompakt kerekes rakodógépeit, minikotrókat, teleszkópos rakodógépeket, talajkarbantartó berendezéseket, könnyű tömörítő eszközöket, tartozékokat.

A Bobcat legújabb gépei testközelből

A 2024-es Bobcat Demo Days alkalmából felvonult a gyártó közelmúltban bemutatott munkagépeinek színe-java, így az M-szériás S630 és S650 Stage V csúszókormányzású rakodók, melyeket kimondottan az európai piacra fejlesztettek. A modellek Bosch üzemanyag-befecskendezést használó D24 motorja kiemelkedő teljesítményt nyújt és a legszigorúbb emissziós előírásoknak megfelel.

S650

Ott voltak az idei rendezvényen a Bobcat forgóvázas teleszkópos rakodógépei is, melyekből a gyártó szabadalmaztatott panorámafülkéjének köszönhetően páratlanul jó kilátás nyílik. A legújabb sorozat összesen kilenc Stage V besorolású modellt ölel fel 18 és 39 méter közti emelési magassággal az európai piac számára. Az afrikai és közel-keleti piacokra négy Stage IIIA gépet szánnak 18-26 méteres emelési magassággal.

TR 60.260

A Dobříš-ban tartott rendezvényen bemutatták a Bobcat PG40 és PG50 aggregátorai is. A két modell jelentős előrelépést jelent számos jellemzőjével, mint például a mozgatást megkönnyítő kerekek (feláras), vagy az üzemeltetést és alacsony állásidőt segítő „Liquid Heat” felügyeleti rendszer. Stage V HDI D24 motorukkal a környezettudatos készülékek elődjeik sikerére építve hozzák a nagyobb teljesítmény és csekélyebb üzemanyag-fogyasztás kombóját.

PA 12.7v

A PA12.7v kompresszor szintén látható volt a kiállított eszközök sorában. A gyártó által FlexAir-nek nevezett technológiára támaszkodva a szabályozható nyomású kompresszor 5,5 és 12,1 bar közötti nyomással üzemelhet, míg kapacitása 5,2 és 7 m3/perc között változtatható. Ennek eredményeképp a PA12.7v a piac egyik legsokoldalúbb kompresszora, a munkák legszélesebb skálájához használható fel különféle területeken.

Túl a fentieken, a Bobcat azzal is elbüszkélkedett, hogy építőgépei minden eddiginél magasabb szintű fenntarthatósággal csábítják a vevőket. Ennek részeként a cég minikotrói, csúszókormányzású, gumihevederes és teleszkópos rakodói (beleértve a forgóvázas modelleket) és villástargoncái egytől egyik tankolhatók HVO bioüzemanyaggal, illetve az EN 15940 szabvány szerinti egyéb paraffinos tüzelőanyagokkal.

Innovációk

Az idei Bobcat Demo Days számos jelentős innovációs megoldást vonultatott fel, köztük az elektromos TL25.60e teleszkópos rakodógépet. A gép egyelőre koncepciómodellként létezik, vagyis még fejlesztés alatt áll, kereskedelmi forgalomban nem kapható. Annyi azonban biztos, hogy 2,5 tonnás névleges terhelhetőségével és csaknem 6 méteres emelési magasságával a TL25.60e nem marad el dízelmotoros megfelelőjének teljesítményétől. Hatékonyságot szolgáló három különálló villanymotorjával, a teljesítményt szavatoló hidrosztatikus váltóval, 25 km/h-s legnagyobb sebességével és a hagyományos Bobcat TL25.60 modellel megegyező szuperkompakt méreteivel a csúcstechnológiájú elektromos koncepciógép egyszerre garantálja az alacsony zajszintet, a minimális üzemeltetési költségeket és a sokoldalúságot.

TL25.60e néhány hete az Intermaton

A résztvevők megtekinthették a Bobcat T-OLED (transparent OLED) képernyős technológiáját, melynek fejlesztésében az LG és a BSI Research működött közre. A T-OLED segítségével a gépkezelők úgy férhetnek hozzá egy sor különféle funkcióhoz, hogy közben jól látják a munkaterületet. A megoldásnak az az előnye is megvan, hogy több fejlett technológia alkalmazását is lehetővé teszi, így például a valós idejű virtuális valóságon (VR) alapuló szimulációkat a közmű vezetékek feltérképezéséhez.

Ott volt a Bobcat Demo Days-en felvonultatott innovációk közt a RogueX2 csúszókormányzású rakodógép-koncepció is, azonban a vendégek nem ülhettek be a gép fülkéjébe – miután egyáltalán nem rendelkezik fülkével. Az autonóm, tisztán elektromos modellt azért hozták létre, hogy rajta keresztül teszteljék a Bobcat innovációs programjának keretében kidolgozott technológiákat. A gép abba is bepillantást enged, miként fogják átformálni a felhasználói élményt a jövő rakodógép-generációi.

Rouge X2

Vijay Nerva, a Bobcat EMEA innovációs vezetője a bemutatón elmondta, hogy lítium-ion akkumulátorának, elektromos hajtásrendszerének és a hidraulikát kiváltó elektromos gémmozgatásnak köszönhetően a RogueX2 lokális nulla károsanyag kibocsátással működik. A tavalyi CONEXPO-CON/AGG kiállításon bemutatott RogueX nyomdokában járó RogueX2 ugyanazon gép csúszókormányzású változata, mely a gumihevederek helyett kerekeket kapott a feltöltések közti működési idő optimalizálása céljából, míg az axiális fluxusú motorok tényleg  lenyűgöző vonóerőt biztosítanak.  

A Bobcat az idei rendezvényt használta fel Operator Presence fantázianevű technológiájának bemutatására is, melynek fejlesztése jelenleg is folyik kotrómodellek számára. A rendszer lelke egy olyan 3D ToF (time-of-flight) kamera, melyet például autonóm járműveken, a robotika területén, gesztusvezérléshez és virtuális valósághoz alkalmaznak. E kamerára támaszkodva az Operator Presence a kezelő mozdulatait és a tágabb értelemben vett fülkebelsőt figyelve növeli a biztonságot azzal, hogy aktívan leköveti a kezelő jelenlétét és mozdulatait a kabinban, meggátolhatja a véletlen gépmozgásokat, végső soron biztonságosabb munkakörnyezetet teremt, különösen szűk munkaterületeken. Ezen felül azt is érzékeli, ha többen tartózkodnak a fülkében, letilthatja a különféle funkciókat a balesetek elkerülése érdekében, illetve érzékeli a joystickek elengedését, deaktiválva az adott funkciót a hajtás megtartása mellett. Ezekkel a proaktív biztonsági megoldásokkal nemcsak a balesetek kockázata szorítható le, de a felhasználó jobban kézben tarthatja az irányítást.

Maradva a biztonságnál: a 2024-es Bobcat Demo Days résztvevői működés közben is láthatták a gyártó új gyalogosérzékelő kameráját. A készülékhez kapcsolt szoftver képes különbséget tenni az emberek és a környező tárgyak között, ezzel kizárja a bosszantó téves riasztásokat. A technológiát kiegészítő adatbázis különféle testhelyzetekben (például állva, ülve, térdelve, guggolva, vagy hátat fordítva) is felismeri az embereket – sőt, olyankor is, ha csak részlegesen láthatók.

A Bobcat megmutatta a Digital Access szoftvert is, ami lehetővé teszi, hogy a gépkezelők mobiltelefonjukat használják kulcsként egyes gépekhez. Ezzel kiválható a meglévő kódos megoldás, és az adott gépek még a munka megkezdése előtt felismerik a kezelő által előnyben részesített beállításokat. Külön érdekesség, hogy a technológiával a flották tulajdonosai – igazodva az egyes munkavállalók képességeihez – letilthatják bizonyos funkciók vagy szerelékek használatát.

MAÉP,  fotók: Bobcat EMEA. Az írás olvasható a Magyar Építő Fórum 2024. nyári számában.

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Építőgép gyártók hazai pályán mutatják be legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a forgalmazóknak, a sajtónak.

Gréderek: amit ezekről a monstrumokról tudni kell. Csorba Kázmér kalauzolja az olvasót.

A lakáspiac és az építőipar első féléves teljesítménye az MNB és az ÉVOSZ adatai alapján.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©