Új csúcskategóriás homlokrakodó a Bobcat-től

A 2021-ben bemutatkozott L85 és a 2022-ben piacra került L75 után a Bobcat ezúttal az L95 típusjelű géppel bővítette a cég kompakt gumikerekes homlokrakodóinak családját.  

2023. október 24.

A gyártó a prémium modellként beharangozott  L95-nél a bőséges teljesítmény, a jól átlátható irányítás, a gépkezelői kényelem, az egyszerű üzemeltetés és a rugalmasan alkalmazható szerelékek ötvözését ígéri. A gyártó szerint az L95 ideális például építőipari és területrendezési munkákhoz, ipari alkalmazásokhoz, a gépbérleti és hulladékkezelési szektorba, hóeltakarításhoz, de mezőgazdasági területre is.

40 km/h maximális sebesség

Második fokozatban az L95 40 km/h sebesség elérését is lehetővé teszi, ezzel nagyobb munkaterületekhez is alkalmassá vált anélkül, hogy extra erőforrásokat kéne mozgósítani a szállítása érdekében. A magasabb csúcssebesség ennél fogva jelentős megtakarításokat eredményezhet, és könnyebben kihasználhatóvá teszi a kompakt gépet a mindennapokban.

Gépkezelés

Az intuitív kezelőszerveknek, a Flex Drive rendszernek és a biztonsági funkciók sokaságának köszönhetően az L95 üzemeltetésére még a legtapasztalatlanabb gépkezelők is hamar ráéreznek. Mint a széria korábban bemutatott homlokrakodóin, itt is rendelkezésre áll az automatikus rögzítőfék és a lejtmenet-vezérlés, ami annyit jelent, hogy az új modellen is automatikusan történik a kézifék oldása és behúzása. Ráadásul a fenti személyautós funkciók egyedülállóak ebben a gépkategóriában.

Az L95-ös bemutatásával egyidőben több olyan funkcióról is lerántjuk a leplet, melyek a használatot hivatottak megkönnyíteni. A kényelem érdekében például a joysticket a felfüggesztett ülésbe integráltuk, és a karon elhelyezett kezelőszerveket is úgy alakítottuk ki, hogy még egy hosszú munkanap végén is kényelmessé tegyék a munkát. Meghallgattuk a vásárlóktól érkező visszajelzéseket is, és ezek alapján rövidítettük le például az előremenet-hátramenet váltási időt” – mondta el Jiri Karmazin, a Bobcat homlokrakodókért felelős termékmenedzsere a bemutató alkalmából.

Kényelem

A kényelem, a biztonság és a könnyű kezelhetőség érdekében az L95-öst a kezelő köré tervezték, maga a fülke pedig II-es szintű leeső tárgyak elleni védelmet (FOPS) nyújt, míg a ki- és bejutást kétfokos fellépő könnyíti meg. Az L95 fűthető üléssel, légkondicionálóval és két irányban állítható kormányoszloppal kerül a piacra. Az ajtó teljes egészében üvegezett, de a nagy fényerejű LED-es lámpák is a jó látást szolgálják napszaktól és időjárástól függetlenül. Felszereltség a DAB+ rádió és a telefon kihangosító.

A hosszú műszakok jártak a mérnökök fejében az L95 kezelőszerveinek elhelyezésekor. A differenciálzár, a nyúl/teknősbéka mód kapcsolója, a gémúsztatás és a kiegészítő hidraulikakör beállítása egytől egyig a joystick tetejére kerültek, vagyis ujjbeggyel érhetők el. Nem messze tőlük található a forgókapcsoló a 13 cm képátlójű LED-es kijelző kezeléséhez, beleértve a tolatókamera képére váltást. Így a gépre vonatkozó minden fontosabb információ és beállítás a forgókapcsoló segítségével érhető el.

Multifunkciós gép

Az L95 alapfelszereléséhez tartozik az átdolgozott Power Quick-Tach gyorscserélő, mely kompatibilis az iparágban leggyakrabban használt rendszerekkel. Az áttervezés során elsődleges szempont volt a hidraulikus csatlakozók hatékonyabb védelme, különösen az eszközök cseréje során. Emellett alapáron jár a géphez a Bob-Tach adapter legújabb verziója is, mellyel a gyári jóváhagyású eszközök vehetők fel, míg a Power Bob-Tach rendszer felár ellenében rendelhető.

Igazán komoly hidraulikus teljesítményt igénylő szerelékek – például hómarók – használatához megvásárlóható a high-low opció is, mely egészen 100 l/perc értékre emeli a hidraulikarendszer szállítási teljesítményét. A kérdéses eszközök hatékonyabb használata érdekében a Bobcat a rendszernyomást is megemelte 200-ról 225 bar-ra. Ezzel párhuzamosan felére mérséklődött a csökkentett teljesítményű mód időtartama, mely hidegüzemnél óvja a hidraulikarendszer részegységeit.

Az L75 és az L85 után az L95 is megkapta az Advanced Attachment Control elnevezésű megoldást, melynek használatával a gépkezelő egyetlen gombnyomással választhat a különböző kezelőszerv beállítási profilok közül. A motorfordulat (így a kiegészítő hidraulikarendszer teljesítménye) és a gép haladási sebessége egyénileg szabályozható, míg a hétpólusú csatlakozónak köszönhetően a legösszetettebb szerelékek is könnyen, hatékonyan kezelhetők.

Forrás és fotók: Bobcat CEE

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©