Három új rakodógép koncepció a Bobcat-től

Tovább bővül a Bobcat homlokrakodó-portfóliója. Többek között ez derült ki az idei Bobcat Demo Days rendezvényen. 

2023. június 27.

A Bobcat célja, hogy a közeljövőben teljessé tegye kínálatát kompakt homlokrakodókból, ezért a Bobcat kisebb és nagyobb méretű modelleket is fejleszt párhuzamosan. Ilyen például az új Új L95 kompakt gumikerekes homlokrakodó,  melyből a Demo Days vendégei egyelőre előzetes bemutatót láthattak. Az új modell a 2021-ben bemutatott L85-re épül. Az új gépbe 75 lóerős Bobcat motor kerül, amivel 40 km/h maximális sebességet és még nagyobb emelési kapacitást ígér. 

L95

Csakúgy, mint az L85 esetében, az újdonsághoz is számos Bobcat homlokrakodó-szerelék párosítható – ezek közt megtalálható egy 1 köbméteres általános kanál, egy 1,5 köbméteres könnyű rakodókanál, egy teljesen új kombinált kanál, valamint különféle villás szerelékek mezőgazdasági használathoz. További újdonság a légrugós, fűtött ülés, a telefonnal párosítható DAB+ rádió, a továbbfejlesztett automatikus menetcsillapítás, illetve quick tach gyorscserélő.

Két új koncepció a piaci igények feltérképezéséhez 

A cég a kínálat alsó végéről, vagyis a 2-3 tonnás kategóriából is elhozott egy koncepciógépet, nevezetesen az L40 típusjelűt. Bár kevesebb mint 2,5 tonnát nyom, az L40 mégis hatékony célgép rakodási-anyagmozgatási területre. Egyszerű, strapabíró kialakításánál és könnyű kezelhetőségénél fogva megoldható a nehezebb feladatok ellátása, például útkarbantartási vagy építőipari területen.

L40

A Bobcat megmutatta a kis méretű, derékcsuklós L35-öst is, amivel a komoly teljesítményű, ám tréleren is könnyen mozgatható, hasonló kategóriájú gépeik körét kívánják bővíteni. A rakodógép tömege ez esetben sem haladja meg a 2,5 tonnát, így könnyen szállítható, mégis figyelemre méltó emelési kapacitást nyújt. 57 lóerős motorja pedig nagyobb menetsebességet és tolóerőt tesz lehetővé. Az L35-öst úgy tervezték, hogy ideális eszközhordozó legyen, ezért hidraulikarendszere a nagyobb teljesítményigényű szerelékekhez – például seprőkhöz és hómarókhoz – is jól passzol, míg a nagyobb munkatartomány érdekében alapáron jár hozzá a teleszkópos gém.

L35

„Az új L95 rakodóval és a kisebb homlokrakodó-koncepcióinkkal ismételten hangsúlyozni akartuk, hogy célunk nem más, mint a világ legszélesebb kompakt rakodógép-kínálatának felépítése. Emellett a Demo Days kitűnő alkalmat kínált, hogy vásárlóink és forgalmazóink elsőként ismerkedhessenek meg az új L35 és L40 koncepciógépekkel, így értékes javaslataik és visszajelzéseik révén ők is közreműködhetnek a fejlesztési folyamatban” – mondta el Jaroslav Fiser, a Doosan Bobcat EMEA rakodógép termékvonal-igazgatója.

Maép, borítókép: L95 gumikerekes homlokrakodó. Fotók: Bobcat EMEA

A Demo Days-ről részletes beszámoló olvasható a Magyar Építő Fórum magazin 2023. nyári (no. 90.) számában.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©