Bobcat újdonságok

Az idei Bobcat Demo Days rendezvényre Európából, a Közel-Keletről és Afrikából érkeztek forgalmazók és újságírók, hogy megtekintsék a Bobcat kínálatának legújabb darabjait.

2023. július 04.

S7X: elektromos csúszókormányzású rakodó 8 órányi üzemidővel

Hasonlóan a világ első elektromos kompakt lánctalpas rakodógépeként tavaly debütált T7X-hez, az S7X prototípus is 100 százalékban elektromos: a villanymotorok mellett az emelési és billentési funkciókhoz elektromos munkahengereket használ, az energiaellátásról pedig egy 60,5 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátor gondoskodik.

Az akku és az elektromos hajtáslánc együttesen meghökkentő teljesítménykarakterisztikát kölcsönöznek a gépnek: a nyomaték akár háromszorosa is lehet egy hagyományos rakodóénak, ráadásul mindig azonnal rendelkezésre áll. Így az új elektromos modell tökéletesen ötvözi a fenntarthatóságot és a teljesítményt, hiszen nem bocsát ki káros anyagokat, ráadásul teljesítményben veri dízelmotoros kategóriatársait.

A minimális vibrációnak és a csaknem teljesen hangtalan üzemnek előnyeit a gépkezelő és a környezet egyaránt érzékeli.

Bobcat S7X

Mint Joel Honeyman, a Doosan Bobcat globális innovációért felelős alelnöke elmondta: „Alkalmazástól függően az S7X akár 8 órát üzemelhet egyetlen feltöltéssel, ami a pihenőket és állásidőket is beleszámítva legtöbbször bőven elegendő egy napi munkához. Ezt követően a teljes feltöltés 10 órát vesz igénybe.”

Super Flow a T86 kompakt gumihevederes rakodón

A kínálat csúcsát jelentő gumihevederes T86 és csúszókormányzású S86 rakodógépek egyik legérdekesebb jellemzője, hogy mindkét gép első ízben kapott három kiegészítő hidraulikakört, az ágazatban egyedülálló Super Flow funkcióval pedig ezek teljesítménye eléri a 159 liter/perc értéket.

Bobcat S86 és T86

Demonstrálandó a Super Flow képességeit, a Bobcat erdészeti konfigurációban, az XT FRC erdészeti mulcsozóval felszerelve hozta el a Demo Daysre a T86-ost. Plug-and-play megoldásként az új erdészeti eszköz 2 méteres szélességével tökéletes megoldást kínál fás szárú növények aprításához.

Sőt, az XT FRC arra is alkalmas, hogy a mulcsot bedolgozza a talajba. Dacára az eszköz komoly teljesítményének, a T86 kompakt méretei és fordulékonysága lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy könnyedén manőverezzen a fák között, és sebészi pontossággal vágja ki a kívánt részeket.

Bobcat MaxControl újdonságként Razer Kishi kontrollerrel

A Bobcat MaxControl típusú távvezérlés egy iPhone-os applikáción keresztül kínál komfortos, könnyen megvalósítható távvezérelt üzemeltetést. Ahogy a Demo Daysen szemléltették, a Bobcat a MaxControl-rendszerhez párosította az eredetileg mobilos játékokhoz készült Razer Kishi kontrollert is, amivel szó szerint gyerekjáték a gépek kezelése.

Bobcat MaxControl

„A Bobcatnél szeretjük egyszerű, könnyen használható termékekbe csomagolni az összetett technológiákat. Ezzel a megoldással egyetlen szempillantás alatt fizikai joystickek varázsolhatók a MaxControl fajtájú távvezérléshez, amihez mindössze annyit kell tenni, hogy telefont csatlakoztatjuk a Razer Kishi játékkontrollerhez” – magyarázta Vijay Nerva.

Teljes átláthatóság a munkaterületen

A Bobcat egy kompakt rakodógépbe építve demonstrálta T-OLED érintőképernyőjét. Az új áttetsző monitort, mely widgetekkel és interaktív alkalmazásokkal teszi lehetővé a felhasználói felület testreszabását, az LG-vel közösen fejlesztették. Az áttetsző, multifunkciós eszközön nem csupán a gépek legfontosabb adatai jeleníthetők meg valós időben, de az adott munkaterülethez kapcsolódó információk is elérhetők. Legfontosabb trükkje mégis az, hogy áttetsző jellegénél fogva a gépkezelőknek elegendő máshová fókuszálniuk tekintetüket, és máris tökéletesen áttekinthetik, mi történik a gép körül.

Bobcat T-OLED

E35z elektrohidraulikus minikotró 

Az idei Demo Days vendégei első ízben láthatták a Bobcat E35z elektrohidraulikus minikotróját a cég MaxControl távvezérlő rendszerével felszerelve. Utóbbi segítségével a kotró a fülkén kívülről is irányítható kisebb vagy nagyobb távolságból egy iPhone okostelefon segítségével, ami fokozza a sokoldalúságot a munkaterületen.

E35 minikotró 

A 3,5 tonnás E35z-ben a hidraulikus joystickek helyét egy elektrohidraulikus rendszer vette át, melyből adódóan az irányítás tökéletesen a gépkezelő jártasságához igazítható. Sőt, a beépített szenzoroknak köszönhetően a modell egy sor félautomata feladat elvégzésére is képes, amivel hozzájárul a finom tükörkészítési és árokásási munkákhoz, de az ismétlődő mozgásokat igénylő feladatokhoz a return-to-dig funkció is rendelkezésre áll.

Új márkastratégia a Doosan Bobcat háza táján

Az elmúlt öt évben a Bobcat jelentősen szélesítette termékpalettáját, hiszen ez idő alatt több gépet és szereléket mutattak be, mint a márka addigi története során összesen. Ennek keretében nem pusztán a meglévő termékcsoportokat bővítették, de új technológiákkal és kategóriákkal is előálltak. Ide tartoznak például a könnyű tömörítőgépek vagy a kertgondozási eszközök, melyek közt megtalálhatók minitraktorok, fűnyírók, de még sportpálya-karbantartó gépek is.

Ilyen előzményeket követően a Doosan Bobcat nemrég új globális márkastratégiát jelentett be, melytől az üzletfejlesztés mellett a cég növekedésének fellendülését várják. Az új stratégia része, hogy a kompresszorokat, aggregátorokat és világítóeszközöket gyártó Doosan Portable Power, illetve a villástargoncákra és más anyagmozgató gépekre szakosodott Doosan Industrial Vehicle leányvállalatok a közeljövőben már Bobcat márkanéven fogják kínálni termékeiket. A 2023-as Demo Days résztvevőinek lehetőségük nyílt megtekinteni néhány terméket, melyek már a Bobcat arculatát viselve kerülnek piacra a közeljövőben.

A mostantól Bobcat márkanév alatt futó villástargoncákat a D30S–9 modell képviselte, mely a nagy teljesítményű, üzemanyag-takarékos prémium-dízeltargoncákat magába foglaló 9-es széria tagja, ergonomikus fülkéje pedig garantálja a pontosságot, hatékonyságot és a kevéssé megterhelő munkavégzést.

Bobcat D30 villástargonca

 Ezzel párhuzamosan a Demo Daysen többféle Doosan Portable Power termék is megtekinthető volt, köztük az új PG100 100 kVA Stage V aggregátor, valamint a PL01 és PL40 állványos reflektorok. A kiállított Doosan Portable Power eszközök mindegyike már az új, egyszerűsített néven szerepelt: a kompresszorok típusjelében PA (Portable Air), az aggregátorokéban PG (Portable Generator), míg a világítóeszközökében PL (Portable Light) előtag szerepel.

Maép, fotók: Bobcat EMEA. 

A Bobcat Demo Days újdonságairól bővebben olvashatnak a Magyar Építő Fórum magazin 2023. nyári (No.90.) számában

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©