A KSH legfrissebb építőipari jelentése

Egy év alatt 0,3, az előző hónaphoz képest 3,1%-kal csökkent az építőipari termelés volumene.

2021. február 16.

2020 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 15,1%-kal nőtt, az egyéb építményeké 16,5%-kal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a novemberihez mérten 3,1%-kal csökkent. 2020-ban az építőipar termelése 9,1%-kal elmaradt a 2019. évitől. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 7,4%-kal magasabbak voltak az előző évinél.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,8%-kal nőtt, az egyéb építmények építésében 19,1%-kal csökkent, míg a speciális szaképítésben 13,1%-kal bővült a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 6,1%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8%-kal.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,8%-kal magasabb volt a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Az év egészében az előző évhez képest az építőipari termelés 9,1, ezen belül az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1%-kal csökkent.

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,3%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 5,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,6%-kal nőttek az árak a 2019. IV. negyedévihez mérten. Az építőipar IV. negyedévi árai 1,1%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

KSH Gyorstájékoztató  2021. 02. 15. alapján Maép összefoglaló

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©