Novemberben összeszedte magát a hazai építőipar

Öt százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit tavaly novemberben a hazai építőipar teljesítménye. A KSH február óta először mért éves növekedést.  

2021. január 20.

Tavaly novemberben az építőipari termelés 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 7,7, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nőtt - jelentette január közepén a Központi Statisztikai Hivatal.

Az októberihez mérten 12,1 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben 27,3 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,7 százalékkal, az egyéb építmények építésében 1,4, a speciális szaképítésben 7,9 százalékkal bővült a termelés 2020 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly novemberben a megkötött új szerződések volumene 55,5 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 87,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 35,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari vállalkozások 2020. november végi szerződésállományának volumene 2,7 százalékkal magasabb volt a 2019. november véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Tavaly az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 9,9 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. Az építőipar termelési értéke 3796,7 milliárd forintot tett ki 2020 első tizenegy hónapjában, amelyből 2132,2 milliárd forint az épületekben, 1664,4 milliárd forint pedig az egyéb építményekben öltött testet.

Télen is dolgozik az építőipar - Az épülő Learning Center a Debreceni Egyetem területén 2021. január 18-án.

Elemzők: az építőipari termelés novemberben kedvezően alakult

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője közölte, bár az építőipar éves teljesítményének csökkenési üteme csaknem kétszámjegyű volt tavaly, a járvány második hulláma ellenére is úgy tűnik, hogy novemberre az ágazat visszatért a konjunktúrához: az iparág rendkívül jelentős mértékben kapott új megrendeléseket és a teljes megrendelésállománya is nőtt.

Arra is rámutatott, hogy a külföldi befektetői kereslet jelentősen csökkent a magyarországi ingatlanpiacon, mind a lakó-, mind az üzleti ingatlanoknál, ami némileg visszafoghatja az árnövekedést.

Az elemző szerint a vásárlóerő esetleges elhúzódó csökkenése miatt keresleti oldalról érhetné majd visszaesés az iparágat, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. Ugyanakkor jelezte, hogy utóbbi megelőzése érdekében januártól már el is indult egy 3 millió forintos kormányzati támogatási program, ezen felül pedig a visszavezetett 5 százalékos újlakás áfa illetve az illetékmentesség is érdemi segítséget jelent.

Hozzátette, a várakozások illetve a piaci szereplők véleménye alapján az év vége felé az építőipar akár vissza is térhet a korábbi pályájára, de ebben szerepet játszik a kormányzati korlátozások mértéke, ami továbbra is jelentős bizonytalansági faktor.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte, az építőipari termelés novemberben kedvezően alakult, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február óta először mért éves növekedést.

Az építőipar termelését az elmúlt időszakban leginkább a kereslet alakulása határozta meg, az elemző szerint ezt támasztja alá az ágazat rendelésállományának bővülése is, amely 2019. márciusa óta először mutat növekedést.

A bővülés egyaránt megmutatkozott az épületeknél és az egyéb építményeknél, ezért vélhetően a magán szektor és az állami szektor is hozzájárult.

Az 5 százalékos lakásáfa visszavezetése kedvezően hathat a lakásépítésekre, azonban úgy vélte szükséges, hogy ehhez a kínálati oldal is rendelkezésre álljon, azaz a kormányzati intézkedések végül ne az árak további emelkedésében csapódjanak le.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©