A Messe München globális iparági felmérése

Világméretű építőipari felmérést készített a Messe München a 2019-es bauma kiállítás előtt.

2019. április 04.

Világméretű építőipari felmérést készített a Messe München a 2019-es bauma kiállítás előtt. A felmérésben részt vevők a  bauma 2016 kiállítói, résztvevői, vállalati felső- és középvezetők voltak. Az adatfelvétel 2018 június és augusztus között zajlott. Közel 10 000 válasz érkezett a világ minden tájáról.  A „bauma Iparági Barométer” legfontosabb megállapításai a következők voltak: 

Az építőgép-iparral kapcsolatos beruházási kedv az egész világon igen magasnak mondható. , Az óvatos optimizmus a következő évekre  is kitart. A megkérdezettek 44 százaléka készül vállalkozása befektetéseinek növelésére a jövőben, a regionális összevetésből pedig kiderül, hogy Afrika (68%) és Ázsia (67%) különösen optimista, ha a befektetések alakulásáról van szó. 42 százalékkal Európa valamivel átlag alatti eredményt ért el, míg 39 százalékos értékével Németország kissé szkeptikusabb.

A válaszadók több mint fele (58%) volt azon a véleményen, hogy a képzett munkavállalók hiánya jelenti a szektorban a legkomolyabb kihívást. A probléma nagyobb mértékben érinti a hagyományosan iparosodott nemzeteket, és kevésbé sújtja az olyan népes országokat, mint Kína vagy India. A további lényeges kihívások közül a növekvő verseny és annak az árakra gyakorolt leszorító hatása (31%), a szigorodó környezetvédelmi törvények és előírások (24%), illetve az üzleti folyamatok digitalizációja (19%) érdemel említést.

A digitalizáció egyre inkább megjelenik az építőgép-iparban is, ám még mindig gyerekcipőben jár: csupán a válaszadók 4 százaléka gondolta magáról, hogy vezető szerepet tölt be a digitalizáció terén. A megkérdezettek együttesen bő fele válaszolta, hogy már részben digitalizálta vállalkozását (28%), vagy legalábbis tett lépéseket ebbe az irányba (25%). Azonban 22 százalék még mindig kivár, 20 százalék pedig egyáltalán nem lát okot a cselekvésre. Mindazonáltal az elektromobilitás mellett a digitalizáció témaköréhez kötődnek a szektorban folyó kutatások legfontosabb területei – a termelésen belüli és kívüli digitális hálózatoktól a BIM épületinformációs modellen keresztül a dolgok internetéig (IoT).

Részletek az alábbi pdf fájlban olvashatók.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©