2022 a bauma éve

Idén újra megrendezésre kerül Münchenben a bauma,  a világ legnagyobb építőipari gépkiállítása.

2022. július 26.

Az építőipari gépek gyártóinak, forgalmazóinak és használóinak naptárában jelentős helyet foglal el minden harmadik évben a Münchenben megrendezésre kerülő bauma időpontja. Ez a világ legnagyobb építőipari gépkiállítása. Ebben az évben a pontos időpont 2022. október 24–30.

Évtizedek óta kialakult a menetrend, miszerint a világ 3 legnagyobb építőipari gépkiállítása évente váltja egymást. A három nagy kiállítás: a bauma Münchenben, az INTERMAT Párizsban és a CONEXPO Las Vegasban. A pontosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy az amerikai kiállítás évente is megrendezésre kerül, de a közbenső években inkább csak amerikai látogatók tekintik meg a kiállítást.

Kétségtelen, hogy a világ legnagyobb kiállítása a BAUMA.  Nézzünk néhány számot az utolsó évek kiállítási adataiból:

                                             Conexpo (Las Vegas)            Intermat (Párizs)                 bauma (München)

Kiállítók száma (cég)             2 800                                       1 500                                     3 425

Látogatók száma (fő)             128 000                                  183 000                                 614 000

 

bauma 1961

Mérföldkövek

1954: Első ízben került megrendezésre, Frühjahrsschau für Baumaschinen (Spring Show for Construction Machinery, magyarul Építőipari gépek tavaszi seregszemléje) néven. A müncheni Theresienhöhében 58 kiállító mutatta be termékeit 8000 szakmai látogatónak egy 20 000 m²-es kültéri területen.

1956: Az elnevezés a Deutsche Baumaschinen Ausstellung (Német Építőipari Gépkiállítás) névre változott. A kiállítók száma és a kiállítótér az előző kiállításhoz képest megduplázódott. 1958-ban már külföldi kiállítók is megjelentek, szám szerint 13-an…

1962: A bauma globális vásárrá válik

A kiállítás a müncheni Oberwiesenfeldbe költözött. A kiállító cégek növekvő száma a növekvő helyigényükkel szükségessé tette ezt a lépést. Ebben az évben 463 kiállító mutatta be termékeit a világ minden tájáról, 112 000 m²-en. Az építőipar virágzott. A 10. baumát az újjáépítés szelleme jellemezte.

1967: Az olimpiai játékok sportlétesítményeinek építési munkálatai miatt a kiállításnak vissza kellett térnie a korábbi helyére, a müncheni Theresienhöhére és a Theresienwiesére.

1973: A recesszió a baumát is befolyásolja.

Ezt követően 4 évig nem volt kiállítás.

1977: Ettől az évtől kezdődik az a rendszer, hogy háromévente rendezik meg a kiállítást. Innentől kezdve a bauma számai (kiállítók, látogatók száma) hű képet mutat a gazdaság aktuális állapotáról. Összességében a trend emelkedő jelleget mutat.

1998: A bauma ismét megváltoztatta helyét. A kiállítás a Münchentől keletre fekvő Riemben található „Neue Messe Münchenbe” költözött. Ma is ez a terület ad otthont a kiállításnak.

2001: Már 2341 cég mutatja be termékeit, és 406 000 szakmai látogató gyűjt információkat az építőipari gépek piacának újdonságairól. A sorozatban gyártott gépek mellett kiállításra kerültek az egyedi tervezésű gépóriások, mint például a fémhulladékok nagy volumenű kezelését lehetővé tevő ún. Equilibrium anyagmozgatók.

2013: Megjelentek az első kínai kiállítók. A LiuGong 28 géptípust hozott a kiállításra.

2016: Ebben az évben 3425 kiállító mutatta be termékinnovációját 605 000 m²-en. Az 583 736 látogató mintegy 40%-a több mint 200 országból érkezett.

2019: A legutolsó bauma kiállításon ismét megdőltek a korábbi rekordok. A kiállítás fő témája a digitalizáció volt. Minden kiállítási szegmensben megjelentek a számítógépes megoldások annak érdekében, hogy egy-egy gép/gépflotta karbantartása hosszú évekre a leggazdaságosabban tervezhető legyen.

bauma 1992

Nyilvánvaló. hogy a több százezer fős látogatói létszám már nem csak a szakmai, jobban mondva a gépvásárlásban érintett érdeklődőkből tevődik ki. Nagyon sok gépkezelő is megtekinti a kiállításokat, sőt egyfajta családi programmá nőtte ki magát az esemény. A gépkezelő megmutathatja családjának, milyen gépek kezelését végzi munkája során. Természetesen sok a gyerek, főként a fiú. Az építőgép-kezelői szakma sokat köszönhet ezeknek a kiállításoknak, mert sok fiatalban itt alakul ki egy életre szóló kötődés a munkagépekkel.

Mi várható idén, 2022 októberében a baumán?

Az alapterület tovább fog bővülni, mivel a kiállítás rendezői újabb szabad területet bérelnek a környéken.

18 kiállítóteremben és a teljes szabadtéri területen 3700 nemzetközi kiállító mutatja majd be innovatív termékeit és szolgáltatásait.

A gépek bemutatkoznak üzem közben is, különböző élő műsorok is színesíteni fogják a kiállítást.

Annak biztosítása érdekében, hogy a megnyitáskor minden a helyén legyen, az építési munkák hat hónappal korábban kezdődnek.

A 2022-es vásár négy tematikus területe a következő lesz:

Minden, ami az építkezéshez kell

Nyersanyagok bányászata, kitermelése és feldolgozása

Építőanyagok gyártása

Alkatrészek és szolgáltatók

A cikk elején ismertetett imponáló számok nagyon jól mutatnak, különösen a kiállítást szervező Messe Münchennek. De ezek mögött a számok mögött óriási költségek vannak, amiket a kiállításon részt vevő gyártóknak kell kigazdálkodniuk.

Az elmúlt évtizedekben volt alkalmam betekinteni néhány nagy gyártó (Komatsu, Sennebogen, Ammann, Palfinger) marketingmunkájába. Ezek a cégek már akkor elkezdik szervezni a következő – 3 év múlva esedékes – kiállítást, amikor éppen bezárulnak az aktuális kiállítás kapui. Cégenként tucatnyi marketingszakember 3 teljes évig dolgozik a kiállítás sikerén. De ez a legkisebb ráfordítás. A költségek nagy részét a kiállított, üzem közben bemutatott gépek szállítása, illetve a kiállítási területfoglalás ára, pavilonépítés teszi ki. Nem elhanyagolható a catering, hiszen azokat a potenciális vevőket, akiknél a közeljövőben felmerül egy új gép beszerzése szerte a világon, a gyártók saját vagy területi képviselőiken keresztül figyelemmel kísérik. Belépőjegyet küldenek, ellátják mindennel a vásáron.

bauma 2019

Megtérül-e?

Erre nehéz a válasz, de a kérdés nem is így merül fel. Ha valamelyik cég nem a piaci részesedése alapján venne részt a vásáron, – uram bocsá’ – nem állítana ki, azonnal kiteszi magát a piacvesztés kockázatának. A látogatóknak megrendül a bizalma, azonnal felmerül a kérdés: baj van a céggel? Emiatt nem is a valós piaci potenciáljuk alapján, hanem azt túlszárnyalva foglalnak kiállítási területet, pavilonokat, állítanak ki gépeket a gyártók.

Ejtsünk szót a magyar cégek, gépek iránt érdeklődők helyzetéről.  Az 1990-es években nyílt meg a lehetőség a tömeges utazásra. Deviza azonban szűkében volt. A gyártók vagy azok magyarországi képviselete 40-50 fős buszokkal szállította partnereiket a kiállításra (már az az 5-6 márkaképviselet, akik megtehették). Fizették természetesen a szállást, teljes ellátást az ott-tartózkodás 3-4 napja alatt. Kétélű fegyver volt ez a „tanulmányutak” szervezőinek kezében, hiszen nem tilthatták meg a vendégeiknek, hogy meglátogassák a konkurenciát. Sok esetben éppen a vásárlátogatás miatt veszítettek el potenciális vevőiet.

A 2000-es években a marketingmodell megváltozott. Kisebb csoportokba, egy-egy személyautóba ültették be a gépértékesítésért felelős munkatársak a kiválasztott személyeket, ügyelve arra is, hogy az utazók között legyen teljesen elkötelezett, már elégedett géphasználó és új vagy potenciális ügyfél is. A kiutazási idő is csökkent 1-2 napra. A kis létszám és a rövidebb idő lehetővé tette, hogy a kiutaztatók jobban szem figyelemmel kísérjék a látogatókat és a személyautóban összezárva személyes kapcsolatok is kialakuljanak vevő és eladó között.

Magyarországi építőgép kiállítás

Régóta létezett ugyan egy Construma megnevezésű kiállítás, amelyik, hasonlóan a baumához, egyre szebb látogatói számokat produkált. Csakhogy ez a kiállítás minden építőiparhoz kapcsolódó ágazatot magába foglalt, a csempéktől a szaniter termékeken át a lakberendezésig. És a látogatók számának bővülése ezeknek a termékeknek volt köszönhető, nem az építőipari gépek iránti érdeklődés növekedett. Másik hiányossága ennek a kiállításnak, hogy a gépek nem indíthatók be, nem végezhetnek munkát, márpedig erre nagyon nagy igény mutatkozik az érdeklődők, látogatók oldaláról.

A legújabb építőipari gépek bemutatására kialakult egy másik irány is Magyarországon, mégpedig a magyarországi építőipari gépforgalmazók önálló kiállításának szervezése.

A 2000-es évek közepén elindult az együttműködés a magyarországi építőgép-forgalmazók között. Felmerült, hogy tartsanak kizárólag építőgép-kiállításokat és bemutatókat. Ez az igény volt az egyik ok, ami miatt 2007-ben megalakult az ÉBSZ (Építőgép Bérbeadók és Forgalmazók Szövetsége). Az ÉBSZ ma 22 tagot számlál és a tagjai által képviselt márkák lefedik az ország újgép-igényének mintegy 80%-át.

Az elmúlt évtizedben 2-3 évente került megrendezésre egy-egy gépbemutató. A helyszín változott, lehetőleg olyan terület került kiválasztásra, ahol a gépek munka közben is meg tudták mutatni, mit tudnak. A rendezvény évét a szövetség tagjai közösen határozták meg gondosan ügyelve arra, hogy kerüljék a bauma évét. A COVID-járvány persze itt is összekeverte a szálakat.

bauma 2019

Terjeszkedik a bauma

Térjünk vissza a nagyvilágba. Az elmúlt évtizedben a három nagy gépkiállításon kívül (bauma, Intermat és Conexpo) további 2 ország is feliratkozott a világ legnagyobb gépkiállítóinak listájára.

Oroszországban 2000-ben rendeztek először építőipari gépkiállítást CCT néven. (magyarul: Építőipari Berendezések és Technológiák Nemzetközi Vására). Ez a kiállítás Oroszország, a FÁK és Kelet-Európa legfontosabb üzleti platformja. Miután a bauma München, a német bauma szervezője 2015-ben megvásárolta a CCT többségi tulajdonát, ettől az évtől kezdődően a kiállítás elnevezése: BAUMA CCT Russiára változott.

Kinában először 2002-ben került megrendezésre a bauma China. Kétévente kerül megrendezésre. Mint Kínában minden, a kiállítás is óriási ütemben fejlődik. A 2020-ban a kiállítás az adataival, vagyis a 330 000 m2-es területével és a 212 000 látogatói számmal megelőzte a Las Vegas-i (Conexpo) és a párizsi (Intermat) kiállítást. A 3350 kiállítóval pedig már megközelítette a müncheni kiállítást is. A következő kiállítás 2022. november 22–25-e között kerül megrendezésre Sanghajban. Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy lássuk: néhány éven belül Kína fog helyet adni a világ legnagyobb építőgép-kiállításának.

Dr. Csorba Kázmér

Megjelent a Magyar Építő Fórum 2022. nyári (No. 86) számában.

 

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©