Meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása

Az Energiaügyi Minisztérium közzétette a legfrisebb adatait.

2023. augusztus 18.

EM: a napelemes mérföldkövek nyara az idei, már biztos a csúcsdöntés az éves bővülésben

Az előzetes adatok szerint augusztusra meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása. Az ipari létesítményeknél is példátlanul gyors ütemű előrehaladásnak köszönhetően már mostanra megdőlt az éves fotovoltaikus bővülés tavalyi rekordja - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) augusztus elején.

Az energiaszuverenitást erősítő gyarapodás árnyoldala, hogy fokozza a villamos energia rendszer kiegyensúlyozatlanságát. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében hálózatfejlesztési munkacsoport működik az Energiaügyi Minisztérium irányításával.

A magyarországi napelemes teljesítmény lendületes bővülése hónapról-hónapra újabb mérföldkövek elérésében érhető tetten. Júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása múlta felül a 3000 megawattot. Július elejére átlépte az 5000 megawattot a háztartási méretű rendszerekkel is számoló fotovoltaikus összteljesítmény - jelezte a minisztérium.

Augusztusig az 50 kW alatti létesítmények összesített mutatója 2000 megawatt fölé nőtt. A korábbi várakozások alapján a háztartási méretű kiserőművek száma 2030-ra érhette volna el a 200 ezret. Az átviteli rendszerirányító Mavir adatösszesítése szerint a túlnyomórészt családoknál működő termelőegységek darabszáma már 2023 nyarán felülmúlja a 215 ezret.

A tárca tájékoztatása szerint 2022 rekordév volt a fotovoltaikus teljesítménybővülésben Magyarországon mintegy 1100 megawattos növekménnyel. Idén mindössze hét hónap alatt a tavalyi egész éves gyarapodással felérő új kapacitás épült ki. 2023 így garantáltan minden korábbit jelentősen meghaladó csúcsot hoz majd a napelemek terjedésében.

A kormány az áramellátásban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A karbonsemleges termelés már jelenleg is képes arra, hogy a pillanatnyi fogyasztást tiszta, környezetkímélő módon, kizárólag belföldi forrásokból fedezze.

Az időjárásfüggő megújulók örvendetes térnyerése komoly kihívás elé állítja a rendszerirányítót. A Mavir az idei első félévben több negyedórában regisztrált 400 MW feletti mértékű kiegyenlítetlenséget, mint ahányszor ez a megelőző két évben összesen megtörtént. Az állandósuló szabályozási kényszer kezelése, a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolása érdekében az Energiaügyi Minisztérium a szakmai szereplők bevonásával hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát. A bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben. Az összes beépített kapacitás az előzőleg tervezett szint kétszeresére, 12 gigawattra nőhet 2030-ig. Az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését hálózatfejlesztéssel, az energiatárolói és kiegyensúlyozó képességek megerősítésével, a meteorológiai előrejelzések pontosságának javításával segíti elő az Energiaügyi Minisztérium.

K&H: felértékeli az energiatakarékosságot az energiatanúsítványra vonatkozó előírások változása

Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet augusztus 7-ei közleményében a K&H.

Emlékeztettek arra, hogy az új szabályok szerint az eddigi tíz helyett öt évig lesz érvényes a lakásokra kiadott energiatanúsítvány. A dokumentum a mostanival ellentétben az épületet és az ingatlant egyben vizsgálja és részletesebb képet nyújt azok energiahatékonyságáról, így például a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásáról is. Változnak az energiahatékonyságra vonatkozó besorolások, és az új energiatanúsítvány megmutatja azt is, hogy az adott ingatlannak mekkora a fajlagos széndioxid-kibocsátása.

Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője a közleményben kifejtette: az energetikus az épületszerkezet minden részére vonatkozó elemzést készít, és a tanúsítvány részét képezi egy ütemezett felújítási terv is. Így a vevő pontosabb képet kap arról, hogy milyen sorrendben, milyen korszerűsítésekre lesz szükség a megvásárolandó ingatlanban. Meg tudja becsülni a várható többletköltségeit is, ez pedig az ármegállapodás során akár kedvezőbb alkupozícióba hozhatja.

A hazai lakások energetikai korszerűsítését tekintve bőven van tér a fejlődésre, a Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka, mintegy 64 ezer volt átlagos vagy annál rosszabb kategóriájú az energiatanúsítvány szerint. Ez kis javulás a 2017-es 54 százalékhoz képest - jelezte a K&H.

A lakásállomány minőségének javulásához hozzájárulhatnak a korábbinál pontosabb és részletesebb energiatanúsítványok, ezeket egyre több vevőjelölt fogja komolyan venni, így közvetve hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is.

Forrás: MTI

Fotók: Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©