Hírek a hazai építőanyag-piacról

Pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében, új gépsorokkal fejlesztette kapacitását egy kecskeméti csőgyártással foglalkozó cég.

2024. január 19.

ÉVOSZ: pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében

A kereskedők pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében, részben a kamatkörnyezet javulása miatt - adt hrül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata január 17-én.

A közleményben Juhász Attila, az ÉVOSZ tagozatának elnöke, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke felidézte, hogy tavaly novemberben az építőanyag-kereskedelmi szektor rendelésállománya jelentősen visszaesett 2022 azonos időszakához képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 35 ezerről, 20 ezer alá esett, az állami és önkormányzati megrendelések pedig drasztikusan csökkentek.

Ilyen előzmények után a 2024-es kilátások nem jók, mégis lehet reménykedni abban, hogy az év második felében bekövetkezik egy pozitív fordulat - tette hozzá. Ez főként azon alapulhat, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan javul, az alapkamat a várakozások szerint év végéig 6 százalék körüli szintig csökken, így a piaci hitelfeltételek egyre kedvezőbbé válnak, ami segíti az építési felújítási projektek finanszírozását.

Juhász Attila a közleményben jelezte, hogy az ingatlan ilyen körülmények között ismét reális befektetési célponttá válhat, hiszen az alternatív lehetőségek - köztük az állampapírok - hozama csökkenni fog.

Az ÉVOSZ felhívta a figyelmet, hogy a lakásépítéshez kötődő kedvezményes áfa határidejét ugyan 2028-ig meghosszabbították, de tekintettel a hosszú kivitelezési időkre, már most érdemes elgondolkodniuk azoknak, akik ezt ki akarják aknázni.

Juhász Attila szerint a CSOK+ a maga 3 százalékos, kedvező kamatával jó kiegészítője lehet a javuló piaci hiteleknek, és új támogatási formákat is (például napelemrendszerek) bejelentett a kormány, illetve továbbiakat is tervez, például energiahatékonysági támogatást.

A szövetség várakozásai szerint az építőanyagok árai már valószínűleg nem fognak lejjebb menni, sőt lesznek olyan termékek, amik az üzemanyagárak, a fuvardíjak emelkedése és az iparágra 2023 év közben kivetett adóterhek miatt emelkedni fognak. Az üzemanyag árának növekedésén túl az év elejétől felmerülő további terhek, mint az útdíj-, illetve a béremelkedések, már az első félévben éreztetik hatásukat.

Figyelembe véve, hogy az építőipari vállalkozások kapacitásai is elérhetőbbé váltak a piacon, ezért 2024 eleje jó beszállási időpont azoknak, akik építkezésben vagy felújításban gondolkodnak - vélekedett Juhász Attila az ÉVOSZ tagozatának közleményében.

Új gépsorokkal fejlesztette kapacitását a kecskeméti Poliext Kft.

Európai uniós támogatással, mintegy 493 millió forintból új gépsorokkal fejlesztette kapacitását a főként csőgyártással foglalkozó Poliext Kft. Kecskeméten - adta hírül a vállalat január 17-én.

Balog Róbert, a cég pénzügyi igazgatója a kapcsolódó közleményben elmondta: a fejlesztéshez 70 százalékos támogatási intenzitással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán mintegy 345 millió forintot nyertek, a fennmaradó összeget saját erőből és beruházási hitelből finanszírozták.

A pályázat segítségével vásároltak egy automata csőgyártó gépsort az előre legyártott csőtekercsek átcsévélésére, illetve egy berendezést a fröccsöntött technológia alapanyagainak keverésére. A projekt keretében átalakították az üzem épületét is.

Balog Róbert kiemelte: a csőgyártó üzem kapacitásának kihasználtsága már 85-90 százalékos volt, a technológiai beruházással a kapacitást 30 százalékkal tudták növelni. Az ingatlanberuházás egyrészt szükséges volt a technológiai és kapacitásbővítéshez, másrészt további kapacitásnövelési lehetőséget jelent - tette hozzá a pénzügyi vezető.

A Poliext Kft. 1991-ben kezdte meg működését a Kecskemét melletti Matkópusztán. Műanyag csövek, csőszerelvények, gyorskötő idomok gyártásával foglalkozik, valamint épületgépészeti és öntözéstechnikai elemeket gyárt és egyidejűleg forgalmaz kis- és nagykereskedelmi egységeiben.

Jelenleg 32 országba exportálnak, döntően az Európai Unióba, de vannak észak-afrikai, mexikói vevőik is. Fő céljuk az export további erősítése. Árbevételük 55 százalékát adja a csőgyártás, 25 százalékát az idomgyártás, 20 százaléka más termékek kereskedelméből származik.

Az elmúlt évben mezőgazdasági csövekből mintegy 7 millió métert, csepegtető csövekből 8,7 millió métert, KPE ivóvíz csövekből és védőcsövekből 2,7-2,7 millió métert, KPE idomokból pedig 3,5 millió darabot gyártottak.

Balog Róbert hangsúlyozta: nagyságrendileg, évente átlagosan 100 millió forintot tudnak költeni különféle fejlesztésekre. A beruházási támogatásra óriási szükségük volt, mert ilyen volumenű fejlesztést önerőből nem tudtak volna végrehajtani.

"A piacon tavaly áremelést nem tudtunk végrehajtani, ezzel szemben jelentős költségnövekedés és infláció volt tapasztalható, tehát rendkívül nehéz évet zártunk, és 2024-re sem számítunk jelentősebb javulásra" - mondta a pénzügyi vezető.

A 2022-as és a 2023-as gazdasági helyzetet értékelve úgy fogalmazott: rendkívül kiszámíthatatlan, változó és ezáltal nehezen tervezhető volt. Tavaly árbevételük 4,5 százalékkal esett vissza. Belföldön csökkent a kereslet, de az exportot tudták növelni. Eredményességük mintegy 30 százalékkal romlott, ebben a döntő tényező az energiaárak drasztikus emelkedése volt. Energiaköltségük 2023-ban több mint 450 millió forinttal növekedett - ismertette Balog Róbert.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy százötven munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Poliext Kft. nettó árbevétele 2021-ben 5,87 milliárd forint, 2022-ben pedig mintegy 7,32 milliárd forint volt, amelynek mintegy 15 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás 2021-ben 109 millió forint, míg 2022-ben több mint 165 millió forint nyereséggel zárt.

Forrás: MTI

Fotók: Gettyimages.com, Poliext Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©