Új HAMM tömörítő hengerek

Piacon a Hamm HC CompactLine széria.

2022. december 08.

A Hamm november végén mutatta be új, fenntartható és kényelmesen használható kisméretű tömörítőgépeit. Az EPA Tier 4/EU Stage V motorokkal szerelt HC CompactLine széria az előd H CompactLine sorozatot váltja le azonnali hatállyal. A most érkező kompakt eszközök nél a gyártó meggyőző kapaszkodóképesség mellett jobb vezetési karakterisztikát és kényelmes, tágas fülkéket ígér. 

Köszönhetően a HC 50i (5 t tömeg, 1,37 m palástszélesség) és HC 70i (7 t tömeg, 1,68 m palástszélesség) modelleknek, a HC CompactLine család simán teljesíti a kompakt talajtömörítő hengerekkel szemben támasztott elvárásokat. A kivételes kapaszkodóképesség és nagy hasmagasság kulcsa a kipörgésgátlóval kiegészülő állandó összkerék-hajtásban és a hátsó tengelyt helyettesítő önálló hajtómotorokban rejlik, emellett a mérnököknek a vázon eszközölt különféle változtatásokkal a kezelhetőséget is sikerült tovább javítaniuk.

Mindkét új gép kimondottan rövid, ezen belül a HC 70i saját tömegosztályában a világ legrövidebb tömörítőgépe mindössze 4,4 méteres hosszával. Együtt a hárompontos törzscsuklóval és a szintén igen kicsi tengelytávval, ez jó vezetési karakterisztikában és irányíthatóságban nyilvánul meg, ideálissá téve a modelleket a szűk munkaterületeken végzett feladatokra.

Figyelemreméltó, hogy a HC CompactLine gépek kezeléséhez nincs szükség nyelvtudásra: ez a kezelőszervek logikus, egyértelmű elrendezéséből és szimbólumos jelöléséből következik. A háttérvilágítással ellátott kijelző még sötétben is jól átlátható, míg a kormánykerék kialakítása szintén hozzájárul az áttekinthetőséghez és a műszerfal akadálytalan eléréséhez.

A kisméretű hengerek attól függetlenül kínálnak széles látószögeket, hogy a nyitott vagy a fülkés változatot vizsgáljuk, de monitorral kiegészülő kamerarendszer is rendelhető. A fülke  LED-es világításáért nem kell felárat fizetni. A HC CompactLine sorozat minden tagjáról elmondható, hogy a ROPS/FOPS fülke vagy a nyitott (féltetővel ellátott vagy anélküli) ROPS kezelőállás könnyen közelíthető meg. A piacon egyedülálló az áttervezett fülke térkínálata is, mely többek közt a speciális, döntött ablakoknak köszönhető. Ergonómia szempontjából szintén jópont a széles tartományban állítható, oldalra is eltolható ülés, a szélesre tárható ablakok és a huzatmentes szellőztetőrendszer. A rendelhető extrák sorát pedig USB-csatlakozó, állítható kormányoszlop és légkondicionáló is gyarapítja.

A sorozat gépeibe a Kubota korszerű, EPA Tier 4/EU Stage V normát teljesítő dízelmotorja kerül 55,4 kW teljesítménnyel, mely gázolaj mellett hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is üzemeltethető. De a fenntartható üzemeltetési koncepciónak része a fordulatszámot korlátozó ECO módhoz köthető környezetbarát és gazdaságos működés is. A gyártó úgy lőtte be a gépek paramétereit, hogy a legtöbb munka ECO módban is elvégezhető legyen anélkül, hogy ennek a tömörítési teljesítmény látná kárát. Szintén az üzemanyagfogyasztás mérséklését szolgálja a rendelhető automatikus motorleállítás, mely bizonyos esetekben (ide tartozik például az alapjáraton töltött hosszabb idő) magától leállítja a motort. Hozzá kell tenni: az automata funkció figyelembe veszi a kipufogógáz megtisztításáért felelős részecskeszűrő igényeit is.

A Hamm hengerei sima palásttal vagy juhláb palásttal és vibrációval vásárolhatók meg, de a sima palástokra utólag is felszerelhetők a külön kapható juhláb héjak. Ennek megfelelően a gyártó kínálatában megtalálható egy különleges lehúzó is, ami egyszerűen utánállítható a juhláb elemek felszerelését vagy leszerelését követően. A HC 70i a fentiek mellett elérhető VIO sima palásttal is, amely vibráció mellett oszcillációs tömörítésre is képes. A HC CompactLine család minden modellje felszerelhető tolólappal.

A HC CompactLine sorozat minden tagjához – beleértve a VIO palásttal szerelt gépeket is – megrendelhető a HCM (Hamm Compaction Meter) rendszer, mely mérései révén a tömörítési folyamatról szolgáltat információkat. Ezzel párhuzamosan a „Smart Doc” applikáció olyan munkáknál nyújt hatalmas segítséget, ahol a tömörítés folyamatos nyomon követésére vagy rétegenkénti dokumentálásra van szükség. Miután Bluetooth-on megkapja a szükséges információkat a hengertől, az alkalmazás okostelefonon vagy tableten jeleníti meg grafikus formában a tömörítés pillanatnyi helyzetét, vagyis a gépkezelő megállapíthatja hol és milyen mértékben történt meg az altalaj tömörítése.

Hála az egyszerű üzemeltetésnek, a különféle beállításoknak és a számos rendelhető extrának, a HC CompactLine család hengereiből kitűnő bérgép válhat. A gépbérleti cégek számára hasznos opciók közt megtalálható a JD Link telemetriarendszerhez való kapcsolódás, a gépadatok automatikus továbbítását lehetővé tevő felület, illetve az akkumulátorok lemerítése és eltulajdonítása ellen védő rendszer.

Forrás és fotó: HAMM (Wirtgen Group) 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©